Skip to main content

Gaia: Μείωση κόστους 3% για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ στους συνεταιρισμούς

Τα τέσσερα σημεία που παρέθεσε ο πρόεδρος της εταιρίας, Χριστόδουλος Αντωνιάδης, για τη συνεισφορά της Gaia Επιχειρείν στον αγροτικό τομέα

Σε μείωση του ποσοστού που εισπράττει από τους συνεταιρισμούς για τη διεκπεραίωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ κατά 3% -από 20% σε 17%- προχωρά η Gaia Επιχειρείν με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρίας, που πραγματοποιήθηκε χθες. Η πρόταση της διοίκησης εγκρίθηκε με πλειοψηφία 95% από τους μετόχους και αφορά την προμήθεια που λαμβάνει η Gaia Επιχειρείν από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Αγροτών (ΚΕΑ) για την παροχή της υπηρεσίας υποβοήθησης της υποβολής της δήλωσης ΟΣΔΕ των παραγωγών.
 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Gaia Επιχειρείν κ. Χριστόδουλο Αντωνιάδη «η εταιρία στα τρία χρόνια λειτουργίας της ενθάρρυνε και προήγαγε την επιχειρηματική και τη συνεταιριστική αριστεία». Η συνεισφορά της Gaia Επιχειρείν και των ΚΕΑ που λειτουργούν υπό τον συντονισμό της είναι σημαντική στον αγροτικό τομέα και συνοψίζονται στα ακόλουθα τέσσερα σημεία που παρέθεσε ο κ.  Αντωνιάδης:

- Διαφανής τιμολόγηση και ανακούφιση του παραγωγού μέσω της δυνατότητας πληρωμής με πάγια εντολή.
- Νομιμότητα με πλήρη απόδοση φόρων στο κράτος και ετήσιο δημοσιονομικό όφελος άνω των 50 εκατ.  ευρώ.
- Συμβολή σε θεσμικές πολιτειακές παρεμβάσεις, όπως είναι οι αποφάσεις για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και τεχνική λύση για την απόδοση των βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους.
- Απασχόληση πολυάριθμου προσωπικού μόνιμα και εποχιακά.

Η Gaia Επιχειρείν αποτελεί ένα πρωτοποριακό θεσμό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Σε αυτή τη φάση η εταιρία ετοιμάζεται να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα, καθώς η γενική συνέλευση έλαβε τρεις σημαντικές αποφάσεις:

1.Η εταιρία προχωρά στη σύσταση δύο νέων ισχυρών δομών: Στην παροχή νομικής προστασίας αγροτών και συλλογικών τους σχημάτων, και στην στήριξη της συνεταιριστικής αγροτικής επιχειρηματικότητας μέσω της εμπλοκής της στη διαχείριση συγκεκριμένων έργων. Επίσης, η συνέλευση αποφάσισε να διερευνηθεί ο πλέον κατάλληλος τρόπος παρέμβασης στους τομείς των εισροών και εκροών με κυρίαρχους στόχους τη μείωση του κόστους των εισροών και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των εκροών σε όφελος του παραγωγού και του συνεταιρισμού του.

2.Η εταιρία θα συνεχίσει να επενδύει στην ισχυροποίηση της θέσης των ΚΕΑ ως προς την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών με έμφαση σε αυτές που σχετίζονται με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και στην ουσιαστική υποβοήθηση της αγροτικής παραγωγικής διαδικασίας με αξιοποίηση πρακτικών ευφυούς γεωργίας.

3.Εξέλεξε νέο 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο για διετή θητεία, στο οποίο υπάρχει αυξημένη συνεταιριστική παρουσία. Η σύνθεση του νέου ΔΣ είναι η εξής: Χ. Αντωνιάδης (πρόεδρος), Ι. Κουφουδάκης (διευθύνων σύμβουλος), Γ. Κορμέντζας (εντεταλμένος σύμβουλος), ενώ ως μέλη εξελέγησαν οι Ι. Σγουροβασιλακης, Φ. Χατζηπαπαδόπουλος, Χ. Τσιχίτας (Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης ΑΕ – ΕΑΣΘ), Χ. Μπαρλιάς (ΑΕΣ Κορινθίας), Α. Στρατάκης (Αγροτικός Συνεταιρισμός Ροδιάς) και Π. Ζωγράφος (ΕΑΣ Μεσολογγίου –Ναυπακτίας).

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Gaia Επιχειρείν κ. Ι Κουφουδάκης υπογράμμισε ότι η εταιρία θα παρέμβει καταλυτικά σε όλη την αγρο-διατροφική αλυσίδα προς όφελος του παραγωγού και του συλλογικού του σχήματος, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ως δυνητικά πεδία παρέμβασης  της Gaia Επιχειρείν «που αποτελούν κομμάτια του ίδιου παζλ» τις εισροές και εκροές, την ευφυή γεωργία, τις επενδύσεις, τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τη μεταφορά τεχνογνωσίας, την αλλαγή της συνεταιριστικής εικόνας στην κοινωνία και την ευρωπαϊκή διάσταση.