Skip to main content

«8 Γυναίκες»: Το νέο γάλα στην αγορά είναι γένους... θηλυκού

Το τολμηρό εγχείρημα που ξεκίνησε μια ομάδα γυναικών αγελαδοτρόφων από το Γυναικόκαστρο Κιλκίς. Στην αγορά οι «8 Γυναίκες» με τη στήριξη της ΜΕΒΓΑΛ.

Η πρώτη έκπληξη: «8 Γυναίκες»! Η δεύτερη έκπληξη: «Γυναίκες Γαλακτοπαραγωγοί Γυναικόκαστρου»! H τρίτη έκπληξη και καλύτερη: Το γάλα «8 Γυναίκες», που παράγεται από μία παρέα οκτώ γυναικών και που από τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου έχει ανεβεί στα ψυγεία επιλεγμένων σούπερ μάρκετ σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, όπως και σε ορισμένα μικρά σημεία πώλησης.

Η ιστορία στην αρχή λίγο μας μπέρδεψε και μας παραξένεψε. Το Γυναικόκαστρο το ξέραμε κυρίως για τις τοπικές του παραδοσιακές γιορτές, τα Αυγουστιάτικα Γυναικοκάστρεια. Τις «8 Γυναίκες» από την ομότιτλη εξαιρετική γαλλική μαύρη κωμωδία του Φρανσουά Οζόν. Τώρα αυτά τα δύο, μια παρέα έξι γυναικών αγελαδοτρόφων, που έσμιξε με δύο γυναίκες επιχειρηματίες, ήρθαν και έδεσαν στην ΙΚΕ Γυναίκες Γαλακτοπαραγωγοί Γυναικόκαστρου.

Ωστόσο η ίδρυση της ΙΚΕ, δεν θα έφερνε το γάλα των Οκτώ Γυναικών στην αγορά, αν η πρωτοβουλία δεν είχε βρει την υποστήριξη μίας ακόμη γυναίκας, επίσης δυναμικής και δημιουργικής, της Μαίρης Χατζάκου, της διευθύνουσας συμβούλου της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ.

Το πώς εξελίχθηκε το όλο εγχείρημα, σε διάστημα μόλις επτά μηνών, εξήγησε στη Voria.gr η επιχειρηματίας Ερασμία Παπαδοπούλου, μία από τις οκτώ γυναίκες της ΙΚΕ και συνεργάτης της ΜΕΒΓΑΛ.

«Από τις οκτώ μας, οι έξι είναι αγελαδοτρόφοι, γαλακτοπαραγωγοί όλες, που με τις οικογένειές τους, τους άνδρες και τα παιδιά τους, έχουν φάρμες στο Γυναικόκαστρο. Η ιδέα γεννήθηκε πρώτα στη Σύλβια Σαμολαδά που είναι και η ψυχή της Ένωσης. Αυτή μετάδωσε την ιδέα στις φίλες της, την Αντιγόνη Κουτρούτσου, την Κούλα Ιορδανίδου, τη Λαμπρινή Τσομπανίδου, την Κρυσταλλία Σαράντη και τη Χριστίνα Σπύρου. Στην ομάδα μπήκαμε στη συνέχεια εγώ και η Δέσποινα Βουδούρη, επιχειρηματίας του χώρου των υπηρεσιών. Η επόμενη κρίσιμη για το εγχείρημά μας κίνηση, ήταν η συνεργασία με τη ΜΕΒΓΑΛ που έχει αναλάβει να συγκεντρώνει σε ιδιαίτερα βυτία το γάλα, να το παστεριώνει, να το συσκευάζει και να το διαθέτει στην αγορά», τονίζει.

Η όλη πρωτοβουλία έχει δώσει νέα ώθηση στις οκτώ γυναίκες. Οι έξι που ζούνε και δουλεύουν χρόνια στις αγελαδοτροφικές οικογενειακές τους φάρμες, βλέπουν ότι από αυτή τη δουλειά που αγαπούνε, από το προϊόν που με φροντίδα μεγαλώνουνε χρόνια τώρα τα παιδιά τους, γίνεται ένα νέο ξεκίνημα, μία ομαδική επιχείρηση, κάτι, που ταυτόχρονα δίνει νέο όραμα δημιουργίας και στις δύο επιχειρηματίες της παρέας, την Ερασμία Παπαδοπούλου και τη Σερραία Δέσποινα Βουδούρη. Από κοντά, τις οκτώ κυρίες, με ενθουσιασμό στηρίζουν οι άνδρες και τα παιδιά τους, ενώ τώρα όλοι περιμένουν να δούν την υποδοχή που θα επιφυλάξουν στις «8 Γυναίκες» οι καταναλωτές στην αγορά, αφού εκεί, από τον καταναλωτή, θα κριθούν όλα.

Όπως εξηγεί η Ερασμία, οι οκτώ γυναίκες, προτείνουν ένα εξαιρετικό προϊόν στην αγορά, ένα πλήρες ολόπαχο γάλα που παράγεται από αγελάδες που τρέφονται με τις πιο αγνές και φυσικές τροφές. Κάθε ημέρα αυτές οι έξι φάρμες δίνουν περίπου 1 τόνο γάλακτος, το οποίο ελέγχεται αυστηρά για να καταλήξει στα ψυγεία στις διάφανες φιάλες, φρέσκο, ποιοτικό και νόστιμο κι’ όπως οι ίδιες τους λένε «φτιαγμένο από μητέρες για μητέρες» και, για όσους δεν προτιμούν τα πολλά λιπαρά (3,7%- 4%), υπάρχει και το ελαφρύ με 1,5% λιπαρά.

Με τις «8 Γυναίκες», η κτηνοτροφική παράδοση του Γυναικόκαστρου Κιλκίς – σαρακατσάνικη και ποντιακή- διεκδικεί πλέον  και προϊοντικά τη θέση της στην αγορά, δείχνοντας ότι όπου υπάρχει έμπνευση και διάθεση για δουλειά, ανοίγουν και νέοι δρόμοι δημιουργίας.