Skip to main content

Γαλατσόπουλος: Άρρωστος με τον ΠΑΟΚ ο Ιβάν Σαββίδης

«Ο Ιβάν Σαββίδης ήταν αυτό που έψαχνε η οικογένεια του ΠΑΟΚ τόσα χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο παράγοντας του μπασκετικού Δικεφάλου

Στην εφημερίδα «FORZA» μίλησε ο Βαγγέλης Γαλατσόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην κατάσταση, που επικρατεί στην ΚΑΕ και στον Ερασιτέχνη, για τη σχέση με τον Ιβάν Σαββίδη και την πιθανότητα να αποκτήσει και την ΚΑΕ, αλλά και στο ενδεχόμενο να αλλάξει σπίτι ο ποδοσφαιρικός ΠΑΟΚ.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο κ. Γαλατσόπουλος:

-Πόσα χρόνια πάνε από τότε που ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια για να ορθοποδήσει η ΚΑΕ;

«Συμπληρώνουμε μια δεκαετία. Από το 2006, που ξεκινήσαμε με τον Διονύση Ψωμιάδη, και μετά με τον κ. Κανώτα και τον Μπάνε, που μπήκε μπροστά τα τελευταία χρόνια για να βοηθήσει τον ΠΑΟΚ κι απ΄ αυτό το μετερίζι και δίνει κι αυτός την ψυχή του».

-Υπήρχαν πολύ δύσκολες στιγμές; Πότε έφτασε η κατάσταση στο αμήν;

«Τα πρώτα χρόνια ήταν πολύ δύσκολα. Η μεγαλύτερη εμπειρία ήταν το 2007, όταν μπήκα πρόεδρος στη μέση της σεζόν, με μια ομάδα, που είχε 7 ήττες και κινδυνεύσαμε να πέσουμε. Μεγάλη Τετάρτη γεμίσαμε το Παλατάκι με 10 χιλιάδες κόσμο, κερδίσαμε τον Άρη και ξεφύγαμε».

-Όταν ξεκινήσατε η ΚΑΕ ήταν σε κακή κατάσταση. Τι λέτε τώρα, εδώ που είναι σήμερα;

«Έχουμε αποπληρώσει το άρθρο 99, ο ΠΑΟΚ ξέφυγε από τον κίνδυνο της χρεωκοπίας. Πλέον είναι υγιής, με ελεγχόμενα χρέη. Αυτά τα χρόνια έχουμε πληρώσει περίπου 3.000.000 ευρώ σε 99 και προμηθευτές. Η ομάδα δεν κινδυνεύει, πλέον, βάζει τις βάσεις να αλλάξει επίπεδο».

-Κάποιος που θέλει να πάει την ΚΑΕ ΠΑΟΚ, τι πρέπει να ξέρει; Τι ανοιχτά μέτωπα έχει;

«Παλιά δεν ξέραμε που χρωστάμε! Τώρα όλα είναι υπό έλεγχο. Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να ζητήσει τα επίσημα στοιχεία της εταιρίας, να συζητήσει με την διοίκηση της ΚΑΕ, και φυσικά με τον Α.Σ., που έχει σημαντικό ρόλο».

-Ποιος είναι ο ορίζοντας που υπάρχει μπροστά; Με τι στόχο προχωράτε;

«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε το σωστό υπόβαθρο για να αναπτυχθεί η ομάδα. Δίνουμε βάρος στις υποδομές, να βγουν παιδιά για την πρώτη ομάδα. Υποδομές είναι και οι χώροι, που χρειάζονται για να λειτουργήσει η ομάδα. Φέτος με χορηγικά προγράμματα, φτιάξαμε ένα υπερσύγχρονο γυμναστήριο, που διαφορετικά θα μας στοίχιζε 60.000 ευρώ, φτιάξαμε ένα ωραίο μουσείο, συντηρούμε ένα γήπεδο, που το ζηλεύουν πολλοί»

-Βρεθήκατε ποτέ κοντά σε έναν επενδυτή;

«Μια φορά, όταν ζήτησε τα στοιχεία ο κ. Μαμιδάκης. Τα δώσαμε, δεν απάντησε».

-Κεφάλαιο Σαββίδης...

«Ο Ιβάν Σαββίδης ήταν αυτό, που έψαχνε η οικογένεια του ΠΑΟΚ τόσα χρόνια. Είτε χρησιμοποιήσεις τη λέξη 'σωτήρας', είτε 'Θείο δώρο', είναι το ίδιο.

-Πιστεύετε ότι ο Ιβάν Σαββίδης θα γίνει κάποια στιγμή το αφεντικό στην ΚΑΕ ΠΑΟΚ;

«Αυτή είναι η επιθυμία μας, ο μεγάλος μας πόθος, να τον πείσουμε, να εμπλακεί και στην ΚΑΕ και σ΄ αυτό το πλάνο κινούμαστε. Εμείς δημιουργούμε τις συνθήκες για να λειτουργήσει η ομάδα και περιμένουμε την κατάλληλη στιγμή. Πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα γίνει. Μας βλέπει, καταλαβαίνει, αναγνώρισε την προσπάθεια, μας βοηθά και είναι δίπλα μας. Οι συνεργάτες του είναι ενήμεροι για τα πάντα στην ΚΑΕ. Τον Σαββίδη δεν τον είδαμε ποτέ ως έναν άνθρωπο με λεφτά, που θέλουμε να τα πάρουμε από την τσέπη του. Τον αντιμετωπίζουμε πάντα με σεβασμό, είναι ένας άνθρωπος, που αγάπησε αυτόν τον σύλλογο και έχει τεράστια διάθεση να τον βοηθήσει. Εκ μέρους της διοίκησης της ΚΑΕ, θα ήθελα να του πω ένα μεγάλο 'ευχαριστώ', για τη βοήθεια, και τη δύναμη, που μας δίνει να συνεχίσουμε. Είναι σημαντικό να ξέρεις, όταν έχεις ανάγκη, ότι έχεις μια πόρτα να χτυπήσεις και να ανοίξει».

-Από την τριβή, που είχατε μαζί του, τι εντύπωση σας έδωσε;

«Είναι άρρωστος με τον ΠΑΟΚ! Έχει φοβερή αδυναμία στην ομάδα και καταλαβαίνω ότι θέλει να κάνει τον ΠΑΟΚ ένα από τα καλύτερα κλαμπ της Ευρώπης. Είναι πολύ σοβαρός άνθρωπος, επιχειρηματίας, έχει 13.000 εργαζομένους στη Ρωσία. Είναι ο μοναδικός άνθρωπος, που επενδύσει σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα και ανοίγει τόσες θέσεις εργασίας».

-Στα πολύ δύσκολα χρόνια, πριν την βοήθεια του Σαββίδη, είχατε συμπαραστάτες;

«Πάντα υπήρχαν άνθρωποι, που θέλησαν να βοηθήσουν, ήταν κοντά μας. Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι ο Μάνος Μαλέλης. Θα πρέπει να το πούμε και να τον ευχαριστήσουμε».

-Αγωνιστικά σας ικανοποιεί η ομάδα;

«Αυτό που με ικανοποιεί, είναι το ότι όλη η Ελλάδα μιλά για τον ΠΑΟΚ. Εγώ το εισπράττω αυτό. Για την προσπάθεια, που έγινε και η ομάδα έμεινε ζωντανή και με λίγα χρήματα, είναι σταθερή και επιζητά το καλύτερο. Ακόμη και στην Ευρώπη, νιώθουμε μια εκτίμηση. Μας τα έλεγε τις προάλλες κι ο Κολντεμπέλα. Όλα αυτά, είναι μια ηθική ικανοποίηση».

-Αγωνιστικά;

«Κι εγώ προέρχομαι από το κίνημα του ΠΑΟΚ, θα ήθελα να υπάρχουν χρήματα, μεγάλο μπάτζετ, να μην διεκδικούμε την 3η θέση, αλλά κάτι παραπάνω. Αυτή τη στιγμή η πραγματικότητα λέει ότι ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να το κάνει. Προσαρμοζόμαστε στα πραγματικά δεδομένα».

-Ο Μαρκόπουλος ήρθε το 2009 και παραμένει για 7η σεζόν. Θα συνεχίσετε μαζί;

«Το μεγαλύτερο μυστικό στον ΠΑΟΚ, είναι πως είμαστε οικογένεια. Αυτό φαίνεται και στα καλά και στα κακά αποτελέσματα, δημιουργήσαμε μια ασπίδα γύρω από την ομάδα, κοιτάμε με ηρεμία και νηφαλιότητα να αντιμετωπίζουμε τα θέματα, χωρίς πίεση και άγχος. Καταφέραμε να έχουμε αυτό το οικογενειακό κλίμα. Παλιότερα, παίκτες και μάνατζερ δεν ήθελαν να ακούσουν για ΠΑΟΚ. Τώρα είναι ελκυστικός. Ο Σούλης είναι μέλος αυτής της οικογένειας. Μας καταλαβαίνει και τον καταλαβαίνουμε. Από κοινού αντιμετωπίζουμε τα πάντα. Η επιλογή, που έγινε τότε, μας δικαίωσε. Βοήθησε και παίκτες, πολλοί αναδείχτηκαν από τον Σούλη. Φέτος βάλαμε σαν στόχο, ο Κόνιαρης κι ο Χρυσικόπουλος, να εξελιχτούν περισσότερο, από του χρόνου, να είναι δύο πολύτιμοι παίκτες για την ομάδα, που θέλουμε να φτιάξουμε. Το μυστικό είναι να έχεις καλούς Έλληνες. Ξένους μπορείς να βρεις. Στον Σούλη, στον Νίκο Σταυρόπουλο, στον Τέλη Ζουρνατζίδη, σε όλο το σταφ, σε όλα τα στελέχη, τους υπαλλήλους της ΚΑΕ, αξίζει ένα μεγάλο μπράβο. Δίνουν το 'είναι' τους γι'  αυτή την ομάδα, για να λειτουργεί σωστά. Ο ΠΑΟΚ είναι η μόνη ομάδα, που έχει 40-50 χορηγούς».

-Θα παίξετε και του χρόνου στο Τσάμπιονς Λιγκ; Τι είπατε με τον Πάτρικ Κομνηνό;

«Συναντηθήκαμε μαζί του με τον Μπάνε. Ο ΠΑΟΚ ήταν από τις πρώτες ομάδες, που στήριξαν αυτή την προσπάθεια. Επειδή έχει ένα δυνατό brand ο ΠΑΟΚ στην Ευρώπη, μας θέλουν και του χρόνου. Προσπαθούν να το βελτιώσουν, να αυξήσουν τα έσοδα. Ο ΠΑΟΚ θέλει να παίξει και του χρόνου σ΄ αυτή τη διοργάνωση».

-Υπάρχει περίπτωση να πάρετε κάποιον παίκτη;

«Δεν σταματάμε να ψάχνουμε. Όπως είδατε και με τον ΜακΦάντεν, δεν είναι εύκολο σε μια ομάδα, που έχει ένα πρόγραμμα, να έρθει ένας παίκτης. Θέλει χρόνο προσαρμογής. Μια προσθήκη μπορεί να κάνει και καλό και κακό. Δεν μιλάμε φυσικά για παίκτες των 30-40 χιλιάδων το μήνα. Στηρίζουμε την ομάδα, με τους παίκτες, που έχει, και έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά στην αγορά».

-Είστε πλέον και στον ΕΣΑΚΕ. Τι γίνεται με τηλεοπτικά; Θα γίνει η κεντρική διαχείριση. Είναι δυνατόν να είναι κάποιες ομάδες έξω;

«Στον ΕΣΑΚΕ γίνεται νέα προσπάθεια με τον κ. Μελλή, να αλλάξουμε κακώς κείμενα, να δημιουργήσουμε πιο καλές συνθήκες για την προώθηση αθλήματος. Κάναμε την αρχή με την χορηγία της STOIXIMAN, που την δέχτηκαν και οι 14 ομάδες. Ήταν το πρώτο βήμα. Το επόμενο θα είναι η κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών. Στο τελευταίο συμβούλιο υπήρχε ομόφωνη απόφαση, ο Ολυμπιακός έλειπε, αλλά δήλωσε θετικός, να πάμε όλοι μαζί. Θα γίνει μια επιτροπή, από τις πέντε μεγάλες ομάδες, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες, έτσι ώστε έγκαιρα να έχουμε ένα αποτέλεσμα. Να κλείσουν τα τηλεοπτικά για 3 χρόνια. Υπάρχει καλό κλίμα, ομαλοποιείται η κατάσταση. Θα είναι θετικό αν γίνει, τα χρήματα θα μοιράζονται αναλογικά».

-Ως εκπρόσωπος του Α.Σ. στην ΚΑΕ, πως βλέπετε τα πράγματα στον Ερασιτέχνη;

«Το μεγαλείο του ΠΑΟΚ είναι ο Ερασιτέχνης. Είναι μια ομάδα με 2 ιδιόκτητα γήπεδα, που δεν χρωστά πουθενά. Κι έχει περίπου 20 τμήματα, που πρωταγωνιστούν. Η συνεργασία με τον Ιβάν Σαββίδη είναι άριστη, υπάρχει μία σύμβαση για το σήμα, που τελειώνει, αλλά λόγω της άριστης σχέσης, σύντομα θα ανανεωθεί. Ο Α.Σ. δεν ζητάει χρήματα για να κάνει ταμείο, αλλά για να λειτουργούν σωστά τα τμήματα, να κάνει πρωταθλητισμό και να δημιουργεί νέες γενιές ΠΑΟΚτσήδων. Αυτή τη στιγμή, περίπου 4.000 άτομα είναι σε όλα τα τμήματα του Α.Σ. Είναι τεράστιο το έργο του Θανάση Κατσαρή. Θέλει υπομονή, δύναμη, κουράγιο, όταν έχεις αυτή την ευθύνη, για να λειτουργούν όλα σωστά. Του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Και είναι άνθρωπος, που βάζει και το χέρι στην τσέπη, όταν χρειάζεται. Είκοσι χρόνια είναι στην πρώτη γραμμή».

-Τι θα γίνει μετά;

«Όταν το αποφασίσει, ο ΠΑΟΚ θα βρει τον κατάλληλο άνθρωπο. Στον σύλλογο δραστηριοποιούνται άνθρωποι με όρεξη, όπως για παράδειγμα, ο κ. Αμοιρίδης, που είναι και μεγάλος χορηγός και τον ευχαριστώ δημόσια. Παλιότερα βοήθησε πολύ και το μπάσκετ. Υπάρχουν άνθρωποι, που ενδιαφέρονται για τον ΠΑΟΚ».

To άδειο Παλατάκι και το μήνυμα στον Ιβάν

«Να μείνει η Τούμπα, εκεί που είναι»

Είναι μόνιμο θέμα συζήτησης το γεγονός ότι το Παλατάκι δεν γεμίζει για την ομάδα μπάσκετ. Ο Βαγγέλης Γαλατσόπουλος έχει τις απαντήσεις, και αναφέρεται και στο θέμα της νέας Τούμπας.

-Ο ΠΑΟΚ δεν μαζεύει κόσμο στο γήπεδο. Γιατί συμβαίνει αυτό;

«Μας στεναχωρεί... Από την άλλη, μας δίνει χαρά, που ο κόσμος ήρθε στο γήπεδο με τον Άρη, και δημιουργήθηκε φοβερή ατμόσφαιρα. Και με την ΑΕΚ, και τον Ολυμπιακό συνέβη. Γιατί δεν έρχεται ο κόσμος... Ίσως έμαθε στον πρωταθλητισμό, αυτό φαίνεται κι από το βόλεϊ. Μέχρι πριν δύο χρόνια το βόλεϊ έπαιζε με 100 άτομα. Πλέον άλλαξε επίπεδο, κάθε χρόνιο διεκδικεί τίτλους, βλέπετε ότι άλλαξαν στα δεδομένα, στα παιχνίδια έχει πολύ κόσμο. Ο κόσμος κουράστηκε με την εξυγίανση, αλλά δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Επίσης είναι και η απόσταση του γηπέδου. Προσπαθούμε να φέρουμε τον κόσμο πίσω και να δημιουργήσουμε και νέους φιλάθλους. Σε όλα τα παιχνίδια, πλην των ντέρμπι, φέρνουμε στο γήπεδο 400-500 παιδιά, από σχολεία κι ακαδημίες».

-Τι θα λέγατε στον Ιβάν Σαββίδη για το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο;

«Να μείνει η Τούμπα εκεί, που είναι. Απ΄ ότι καταλαβαίνω, ο ίδιος κατάλαβε τι σημαίνει Τούμπα. Κάποια στιγμή εκεί θα γίνει το νέο γήπεδο».

-Ήταν λάθος η επιλογή αυτού του χώρου για το κλειστό γήπεδο;

«Όχι, δεν είπα ότι ήταν λάθος. Είναι ευλογία για τον ΠΑΟΚ, το ότι έχουμε αυτό το πανέμορφο γήπεδο, το οποίο ζηλεύουν όλοι. Δεν ήταν λάθος, ήταν τεράστια επιτυχία των παραγόντων της εποχής, του Νίκου Βεζυρτζή, του Θανάση Κατσαρή, και όσων βοήθησαν να γίνει. Ο ΠΑΟΚ θα μεγαλώσει μέσα σ΄ αυτό το γήπεδο».