Skip to main content

Γαλάζια υπόθεση η μάχη για την προεδρία της ΚΕΔΕ - Νέος μνηστήρας

Ποιοι ενδιαφέρονται για το αξίωμα, πώς θα εκλεγούν οι αντιπρόσωποι - Η υποψηφιότητα Κυρίζογλου η μοναδική επίσημη που κατατέθηκε.

Τις προτάσεις της για την τροποποίηση ορισμένων διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος 75/2011 το οποίο ρυθμίζει θέματα συγκρότησης των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) συζητά σήμερα το δ.σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Πρόκειται για τις διατάξεις οι οποίες αφορούν τη διαδικασία εκλογής των εκπροσώπων των δήμων στις γενικές συνελεύσεις των ΠΕΔ, καθώς οι προηγούμενες διατάξεις ήταν δομημένες στη λογική της πλειοψηφίας – μειοψηφίας των δημοτικών συμβουλίων, κάτι που δεν ισχύει με την εφαρμογή του «Κλεισθένη». Πλέον, οι εκπρόσωποι των δήμων θα πρέπει να αναδειχθούν στη βάση της απλής αναλογικής, μέσω συνδυασμών οι οποίοι θα συγκροτηθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Στην περίπτωση της Κεντρικής Μακεδονίας η γενική συνέλευση της ΠΕΔ αριθμεί 200 μέλη. Εξ αυτών οι 38 είναι οι δήμαρχοι της περιοχής και οι υπόλοιποι 162 θα είναι δημοτικοί σύμβουλοι. Με τα έως το 2014 ισχύοντα τη μερίδα του λέοντος των εκπροσώπων κάθε δήμου στη γενική συνέλευση της ΠΕΔ είχε η παράταξη του δημάρχου. Τώρα, όμως, η εκπροσώπηση θα γίνει στη βάση της απλής αναλογικής.

Το ίδιο ισχύει και για την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) η γενική συνέλευση της οποίας αριθμεί 500 μέλη εκ των οποίων 332 είναι δήμαρχοι και 168 δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι θα προκύψουν από τις 13 επιμέρους ΠΕΔ.

Η εκλογή των νέων διοικήσεων στις 13 ΠΕΔ και στην ΚΕΔΕ αναμένεται να δρομολογηθούν μέσα στον Οκτώβριο, αφού προηγηθεί η τροποποίηση του ΠΔ 75/2011. Ωστόσο, οι ζυμώσεις σχετικά με τον επόμενο πρόεδρο της ΚΕΔΕ έχουν ήδη ξεκινήσει. Πρόκειται για μια μάχη η οποία θα δοθεί κατ’ ουσία στο εσωτερικό της γαλάζιας αυτοδιοικητικής παράταξης καθώς η Νέα Δημοκρατία ελέγχει περίπου τα 2/3 των δήμων.

Ο Κυρίζογλου και οι άλλοι

Επίσημη υποψηφιότητα για το αξίωμα του προέδρου της ΚΕΔΕ έχει θέσει έως σήμερα μόνον ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου. Σύμφωνα με πληροφορίες για το συγκεκριμένο αξίωμα ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται καθώς, όπως δηλώνει, «έχω πολλή δουλειά να κάνω στην Αθήνα». Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπακογιάννης, ως δήμαρχος της πρωτεύουσας, είναι exoficcio μέλος του 31μελούς δ.σ. της ΚΕΔΕ.

Κατόπιν αυτού το ερώτημα είναι εάν θα υπάρξει δεύτερη ή και τρίτη υποψηφιότητα από την πλευρά της ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες από τους δημάρχους του Λεκανοπεδίου δεν φαίνεται να υπάρχει, προς το παρόν τουλάχιστον, ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη θέση.

Ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ο οποίος πρόσκειται στη ΝΔ φαίνεται να ενδιαφέρεται για την προεδρία της ΠΕΔ Αττικής, ενώ ούτε ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, ο οποίος τυγχάνει και προσωπικός φίλος του κ. Κυρίζογλου, δείχνει ενδιαφέρον για πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου ο οποίος επίσης πρόσκειται στη ΝΔ, φέρεται να ενδιαφέρεται για το συγκεκριμένο αξίωμα. Σε μια τέτοια περίπτωση ίσως χρειαστεί παρέμβαση της Πειραιώς προκειμένου να αποφευχθεί γαλάζιος εμφύλιος. Ο κ. Κυρίζογλου δηλώνει πάντως, ότι αυτή τη φορά δεν πρόκειται να κάνει πίσω όπως έκανε το 2014, αποσύροντας τότε το ενδιαφέρον του για χάρη του Γιώργου Πατούλη ο οποίος και τελικά εξελέγη.

Από το χώρο της κεντροαριστεράς σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η υποψηφιότητα του Παύλου Γερουλάνου ο οποίος κατήλθε υποψήφιος δήμαρχος στην Αθήνα και κατάφερε να επικρατήσει στην αυτοδιοικητική παράταξη του Κινήματος Αλλαγής, στις διεργασίες οι οποίες έγιναν πριν από μερικές εβδομάδες.

Τέλος, άγνωστο παραμένει προς το παρόν, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέλθει αυτόνομος στις εκλογές στις ΠΕΔ και στην ΚΕΔΕ. Οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις του είναι περιορισμένες γι’ αυτό και δεν αποκλείεται να παράσχει τελικά στήριξη στον κ. Γερουλάνο.