Skip to main content

Γαλάζιο ντέρμπι για την προεδρία της ΚΕΔΕ - Οι συσχετισμοί

Αδιαμφισβήτητη η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ - Οι εκτιμήσεις για τους δύο γαλάζιους διεκδικητές

Με το κομπιουτεράκι και το τηλέφωνο στο χέρι βρίσκονται οι δήμαρχοι Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου και Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, οι οποίοι διεκδικούν το αξίωμα του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Η σύνθεση της γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ έχει αποσαφηνιστεί σχεδόν πλήρως καθώς οι 12 από τις 13 Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων έχουν εκλέξει ήδη τους εκπροσώπους τους και απομένει μόνον αυτή της Πελοποννήσου η οποία θα τους εκλέξει την προσεχή Δευτέρα 18 Νοεμβρίου.

Στη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ η οποία θα γίνει στις 28 Νοεμβρίου, θα λάβουν μέρος συνολικά 528 σύνεδροι. Εξ αυτών 332 είναι οι δήμαρχοι της χώρας, 178 δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι εκλέγονται από τις γενικές συνελεύσεις των ΠΕΔ και οι υπόλοιποι 18 είναι πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, νυν δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι συμμετέχουν ex officio στη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ.

Στις εκλογές της 28ης Νοεμβρίου θα εκλεγεί το νέο δ.σ. της ΚΕΔΕ το οποίο αριθμεί 31 μέλη εκ των οποίων ο 31ος είναι ex officio ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Επίσης στο δ.σ. μετέχουν συνολικά 20 δήμαρχοι (συμπεριλαμβανομένου του κ. Μπακογιάννη) και 11 δημοτικοί σύμβουλοι.

Τα ψηφοδέλτια των διαφόρων συνδυασμών θα περιλαμβάνουν μέχρι 45 υποψηφίους (30 δημάρχους και 15 δημοτικούς συμβούλους) και οι εκλέκτορες θα μπορούν να βάλουν έως 30 σταυρούς (19 σε δημάρχους και 11 σε δημοτικούς συμβούλους). Παράλληλα, θα εκλεγεί και το 7μελες Εποπτικό Συμβούλιο, από εννιαίο ψηφοδέλτιο, στο οποίο θα μπορούν να μπουν έως τρεις σταυροί.

Κυρίαρχη η ΝΔ

Η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ είναι αδιαμφισβήτητη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Πειραιώς στο κυβερνών κόμμα πρόσκεινται περίπου το 60% των μελών της γενικής συνέλευσης, γεγονός που επιτρέπει την εκλογή τουλάχιστον 18 έως 19 μελών στο 31μελες δ.σ. Η μάχη, πλέον, στο γαλάζιο στρατόπεδο επικεντρώνεται στο ποιος από τους κ. Κυρίζογλου και Παπαστεργίου θα καταφέρει να συγκεντρώσει τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης καθώς, σύμφωνα με τη συμφωνία που έχει υπάρξει μεταξύ των δύο, κατόπιν παρέμβασης και της Πειραιώς, αυτός θα είναι και ο επόμενος πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Στελέχη τα οποία πλαισιώνουν τους δύο διεκδικητές εκτιμούν στη Voria.gr πως η μάχη θα είναι αμφίρροπη. Θεωρούν πως ο κ. Κυρίζογλου έχει μεγαλύτερη επιρροή στη Βόρεια Ελλάδα, δηλαδή σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη καθώς και στην Ήπειρο και ο κ. Παπαστεργίου φέρεται να έχει προβάδισμα στις περισσότερες από τις υπόλοιπες περιφέρειες. Τις ημέρες αυτές και οι δύο μονομάχοι πραγματοποιούν επισκέψεις ανά την Ελλάδα καθώς και δεκάδες τηλεφωνήματα καθημερινά προς τα μέλη της γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ που πρόσκεινται στη ΝΔ προκειμένου να τους πείσουν για την υποψηφιότητά τους.

Οι υπόλοιποι συνδυασμοί

Όσον αφορά τους υπόλοιπους συνδυασμούς, οι προσκείμενοι στο Κίνημα Αλλαγής πραγματοποιούν συσκέψεις για τη συγκρότηση του δικού τους ψηφοδελτίου, υπολογίζοντας ότι μπορούν να εκλέξουν τουλάχιστον 8 μέλη στο 31μελες δ.σ.

Δύο έως τρία μέλη υπολογίζει να εκλέξει και ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ μια έδρα διεκδικεί ο δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης ο οποίος πρόσκειται στην κεντροαριστερά. Συνδυασμό θα κατεβάσει και η προσκείμενη στο ΚΚΕ Λαϊκή Συσπείρωση αλλά πιθανότατα δεν θα καταφέρει να εκπροσωπηθεί στο νέο δ.σ.