Skip to main content

Γάλλοι ακτιβιστές εναντίον «Black Friday»

Διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα εναντίον της υπερκατανάλωσης και θέτουν στο στόχαστρό τους την Amazon, την οποία θεωρούν «σύμβολο ατιμωρησίας».

Την αμερικανοφερμένη Μαύρη Παρασκευή της υπερκατανάλωσης, «Black Friday», οι ακτιβιστές οικολογικών και άλλων ομάδων στη Γαλλία βλέπουν από χθες ως «Block Friday», όπως την ανακήρυξαν, μπλοκάροντας την πρόσβαση των φορτηγών ανεφοδιασμού στις αποθήκες της Αmazon.

Τα φορτηγά που περίμεναν για ώρες χθες σε ουρές είχαν πινακίδες από Λιθουανία, Βέλγιο, Γερμανία και άλλες χώρες. Με μπάλες σανού και σιδερικά από γειτονική χωματερή, οι ακτιβιστές μπλόκαραν για ώρες την πρόσβαση στο λογιστικό κέντρο 150.000 τμ. της Amazon, το οποίο άνοιξε τον Αύγουστο στην Eσόν, 60 χλμ. από το Παρίσι.

Η Amazon στο στόχαστρο των ακτιβιστών

Σήμερα οργανώνονται παρόμοιες πρωτοβουλίες ή καθιστικές διαδηλώσεις ακτιβιστών μπροστά από τις 20 συνολικά αποθήκες της Αmazon σε όλη τη χώρα. Στο Παρίσι ξεκίνησαν από νωρίς, έξω από την έδρα της Αmazon στο προάστιο Κλισύ, με τη συμμετοχή και του επικεφαλής της Greenpeace, Ζαν Φρανσουά Ζουλιάρντ.

«Η Αmazon εκπέμπει αέρια θερμοκηπίου ισοδύναμα με αυτά ενός κράτους», δήλωσε ο επικεφαλής της Greenpeace. «Έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ για ενέργειες αστικής ανυπακοής διότι η Αmazon. είναι σύμβολο ατιμωρησίας».

Και η υπουργός Oικολογικής Μετάβασης Ελιζαμπέθ Μπορν με δήλωσή της ενθάρρυνε έμμεσα τις δράσεις: «Οι μεγάλοι νικητές αυτής της επιχείρησης είναι οι μεγάλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες και όχι οι μικρές επιχειρήσεις, η δε παράδοση των χιλιάδων δεμάτων στη Γαλλία συνοδεύεται από πολλά οικολογικά προβλήματα, όπως στην κυκλοφορία, με μόλυνση της ατμόσφαιρας και επιπλέον εκπομπές αερίων θερμοκηπίου».

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle