Skip to main content

Γαλλία: «Αναλώσιμοι» εργαζόμενοι στην εποχή του κορωνοϊού;

Πολλοί εργαζόμενοι πχ. σε σούπερ μάρκετ δεν έχουν τα μέσα για να προστατευθούν από τον ιό και απειλούν να σταματήσουν τη δουλειά.

Από την περασμένη εβδομάδα η Χέντα έχει την εντύπωση ότι δίνει έναν άνισο αγώνα. Όχι μόνο γιατί κάθε μέρα εκατοντάδες πελάτες τρέχουν σε ένα υποκατάστημα σούπερ μάρκετ Monoprix, που εργάζεται εδώ και 17 χρόνια στο νότιο Παρίσι, αλλά γιατί αισθάνεται ότι οι προϊστάμενοί της, την έχουν αφήσει μόνη της σε αυτόν τον άνισο αγώνα με τον κορωνοϊό. Στο σούπερ μάρκετ δεν έχουν πάρει μέτρα για να προστατεύσουν τους εργαζομένους.

Δεν είναι η μόνη που αισθάνεται έτσι. Παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει στη Γαλλία, πολλοί εργάζονται κάτω από παρόμοιες συνθήκες. Κάποιοι απειλούν ότι δεν θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται κάτω από αυτές τις συνθήκες. Κάτι τέτοιο θα έβαζε ακόμα μεγαλύτερο φρένο στην οικονομία της Γαλλίας, που ούτως ή άλλως πλήττεται.

«Είμαστε απλά αναλώσιμοι. Μας στέλνουν στο μέτωπο χωρίς να μας δίνουν να μέσα για να προστατευθούμε έστω και λίγο από τον κορωνοϊό» δηλώνει η 57χρονη ταμίας στην DW. «Ο διευθυντής μας δεν φρόντισε τις πρώτες ημέρες να προμηθευτεί μάσκες και αντισηπτικά. Έπρεπε να το κάνω μόνη μου. Κι εμείς οι υπάλληλοι έπρεπε μόνοι μας να φροντίσουμε ώστε να μην μπαίνουν πολλοί πελάτες ταυτόχρονα μέσα στο μαγαζί».

Δεν θέλουν να πάνε στη δουλειά ταχυδρόμοι και αστυνομικοί

Στη Γαλλία από την περασμένη εβδομάδα είναι κλειστά μπαρ και εστιατόρια και από την περασμένη Δευτέρα σχολεία και πανεπιστήμια. Από την περασμένη Τρίτη ισχύει μερική απαγόρευση εξόδου για δυο εβδομάδες αλλά πολύ πιθανώς να παραταθεί.

Δεν είναι όμως μόνο οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ που παραπονούνται ότι δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό. Για το ίδιο θέμα εκφράζουν παράπονα και οι εργαζόμενοι σε τράπεζες, στο ταχυδρομείο και την αστυνομία. Κάποιοι ταχυδρόμοι αρνήθηκαν να συνεχίσουν τη δουλειά τους και κάποιοι αστυνομικοί δηλώνουν πως δεν έχουν πλέον διάθεση να κάνουν ελέγχους για να διαπιστώνουν εάν τηρείται το μέτρο της απαγόρευσης εξόδου. «Η κυβέρνηση μάς απαγορεύει κατά τη διάρκεια των ελέγχων να φοράμε μάσκα στο πρόσωπο και γάντια – εκτός αν κάποιος έχει ο ίδιος συμπτώματα ή έχει δηλώσει ότι έχει κορωνοϊό».

Από την άλλη πλευρά, ο Πατρίκ Μαρτάν, αντιπρόεδρος της Ένωσης Εργοδοτών Medef δηλώνει ότι τόσο οι μάσκες όσο και τα γάντια και τα αντισηπτικά είναι δυσεύρετα στην αγορά. Για το λόγο αυτό όταν αυτά υπάρχουν στην αγορά πηγαίνουν πρώτα στους τομείς της υγείας. «Πολλές από τις 100.000 επιχειρήσεις που είναι μέλη μας προσπαθούν να βρουν όλα αυτά τα μέσα προστασίας. Είναι και για το δικό τους όφελος» δηλώνει στην DW.

Με μπόνους στη δουλειά

H κυβέρνηση απευθύνει έκκληση στους εργαζόμενους να συνεχίσουν να πηγαίνουν στη δουλειά τους. Και μάλιστα δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να δίνουν και ένα μπόνους 1.000 ευρώ. Η δυνατότητα αυτή δόθηκε πριν από ένα χρόνο σαν απάντηση για τις διαμαρτυρίες των Κίτρινων Γιλέκων.

Ο κοινωνιολόγος Ρεμί Ουντγκιρί, γενικός διευθυντής της συμβουλευτικής εταιρείας Sociovision, θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η οικονομική στήριξη των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές, όπως τα σούπερ μάρκετ. «Οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής αισθάνονται ότι ούτως ή άλλως δεν τους μεταχειρίζονται σωστά. Από τη μια πλευρά είναι περισσότερο από όλους εκτεθειμένοι στον κίνδυνο να κολλήσουν και από την άλλη πλευρά είναι αυτοί που συχνά κερδίζουν τα λιγότερα χρήματα σε μια κοινωνία και αισθάνονται περιθωριοποιημένοι.

Η Χέντα πάντως, αν και όπως λέει φοβάται κάθε φορά που στη δουλειά, θα συνεχίσει να το κάνει γιατί όπως λέει η χώρα τους χρειάζεται. Και ίσως και το δικό της σούπερ μάρκετ ακολουθήσει το παράδειγμα ενός άλλου σούπερ μάρκετ που έδωσε τελικά μπόνους στους εργαζομένους του από 1.000. Μόνο έτσι, όπως λέει, μπορούν να κρατηθούν ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ.

Λίζα Λουί

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle