Skip to main content

Γαλλία: Δεν υπάρχει συμφωνία για δανεισμό φρεγατών στην Ελλάδα

Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας δήλωσε πως «η συμφωνία δεν υπάρχει αν και παραμένουμε στη διάθεση των Ελλήνων φίλων μας για στενή συνεργασία».

Η συμφωνία για τον δανεισμό δύο γαλλικών φρεγατών στην Ελλάδα, για την οποία μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, «δεν υπάρχει», σύμφωνα με δηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας, Φλορένς Παρλί τις οποίες επικαλείται η γαλλική εφημερίδα La Tribune.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυρία Παρλί είπε πως «η συμφωνία δεν υπάρχει αν και παραμένουμε στη διάθεση των Ελλήνων φίλων μας για στενή συνεργασία». Η εφημερίδα αναφέρει πως το γαλλικό Ναυτικό δεν έχει τη δυνατότητα να παραχωρήσει δύο φρεγάτες στην Ελλάδα αφού είναι απαραίτητες για την κάλυψη των δικών του επιχειρησιακών αναγκών.

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μετά τη δήλωση της Παρλί που έγινε την περασμένη Παρασκευή - την ίδια ημέρα, δηλαδή, με τη δήλωση Κουβέλη - επικοινώνησε με το υπουργείο Άμυνας πηγή του οποίου επαναβεβαιώσε τη συμφωνία επικαλούμενο σχετική συζήτηση του Εμμανουέλ Μακρόν με τον Αλέξη Τσίπρα το απόγευμα της Πέμπτης. Κατά την πηγή αυτή ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον Φώτη Κουβέλη το απόγευμα της Πέμπτης ότι «οι γαλλικές φρεγάτες θα είναι στην Ελλάδα τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο».

Υπενθυμίζεται ότι στο ΚΥΣΕΑ της Δευτέρας, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων το θέμα της αναβάθμισης των F-16 ενώ αποφασίστηκε η ενεργοποίηση υπο-προγράμματος για τα οπλικά συστήματα των αεροσκαφών C-27 αλλά στην ίδια ανακοίνωση δεν γίνεται καμία αναφορά στο θέμα της παραχώρησης των δύο γαλλικών φρεγατών.