Skip to main content

Γαλλία: Διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και Κίτρινων Γιλέκων

Παραλύει ολόκληρη η χώρα αύριο από τη νέα μεγάλη κινητοποίηση των Κίτρινων Γιλέκων με 8.000 αστυνομικούς να περιπολούν μόνο το Παρίσι.

Με τον Γάλλο πρωθυπουργό, Εντουάρ Φιλίπ, αναμένεται να συναντηθεί αντιπροσωπεία των «κίτρινων γιλέκων», παραμονή της μεγάλης κινητοποίησης που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η εξαμελής αντιπροσωπεία αναμένεται στο Ματινιόν στις 21.30 ώρα Ελλάδας και σε αυτή θα μετέχουν μεταξύ άλλων ο Μπενζαμέν Κοσί, η Ζακλίν Μουρό και ο Σεντρίκ Γκεμί.

Την ίδια ώρα, από την έναρξη των διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων» τον περασμένο μήνα, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου σε όλη τη Γαλλία έχουν καταγράψει απώλειες περίπου ενός δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη Γαλλική Ομοσπονδία Λιανικού Εμπορίου (FCD).

Παράλληλα, για το Σάββατο όπου τα «κίτρινα γιλέκα» έχουν ήδη προαναγγείλει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την «Πράξη Τέταρτη» των κινητοποιήσεών τους, κλειστός θα παραμείνει ο Πύργος του Άιφελ, καθώς επίσης αρκετά μουσεία, θέατρα και βιβλιοθήκες.

Ολόκληρη τη γαλλική επικράτεια θα περιπολούν 89.000 αστυνομικοί, ενώ 8.000 αστυνομικοί θα φρουρούν μόνο το Παρίσι. Τεθωρακισμένα οχήματα επίσης θα επιστρατευθούν στην προσπάθεια να μην επαναληφθούν τα βίαια επεισόδια του περασμένου Σαββατοκύριακου.