Skip to main content

Γαλλία: Φόρος τιμής στον φιλέλληνα Μπερλιόζ με... Δούρειο Ίππο

Οι Γάλλοι ανακαλύπτουν ξανά τον μεγάλο μουσουργό και φιλέλληνα Έκτωρ Μπερλιόζ, καθώς φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από τον θάνατό του.

Ένα ξύλινο άλογο, ύψους 6 μέτρων και βάρους 3 τόνων είναι ο Δούρειος Ίππος που εθελοντές και μαστόροι κατασκεύασαν στη γενέτειρα του Έκτωρ Μπερλιόζ ως μία εμβληματική απεικόνιση του έργου «Τρώες». Με αυτή τη φημισμένη όπερα του Γάλλου μουσουργού αρχίζει σήμερα το Φεστιβάλ Μπερλιόζ στη γενέτειρά του Λα Κοτ Σεν Αντρέ, κοντά στη Γκρενόμπλ.

«Ο Δούρειος Ίππος είναι ένα σύμβολο σημαντικό και θέλησα να συμμετέχουν οι πολίτες, γι αυτό και το εργοτάξιο ήταν ανοιχτό σε όλους τους εθελοντές», εξηγεί ο Μπρούνο Μεσινά, διευθυντής του Φεστιβάλ. Την Κυριακή οι εθελοντές θα τραβήξουν τον Δούρειο Ίππο ώστε να περάσει από το πάρκο Αλιβέτ, όπου υπάρχει αναπαράσταση τρωικού χωριού, για να τοποθετηθεί τελικά στο κάστρο της γαλλικής κωμόπολης.

Θαυμαστής του Λόρδου Βύρωνα

Παρ' ότι θεωρείται ο πατριάρχης της γαλλικής ρομαντικής μουσικής, το ταλέντο του άργησε να εκτιμηθεί Σήμερα όμως ο Έκτωρ Μπερλιόζ έχει εισέλθει στο πάνθεον των μεγάλων μουσουργών. Αναγνωρίζεται ως πρωτοπόρος εμπνευστής του θεάματος με τη διάσταση που δίνει στις όπερες του: Ρωμαίος και Ιουλιέττα, Φανταστική Συμφωνία, Ρέκβιεμ, Τρώες.

«Επινόησε το Χόλλυγουντ πριν το Χόλλυγουντ» λέει ο Μπρουνο Μεσινά. Φιλέλληνας, φανατικός θαυμαστής του Λόρδου Βύρωνα, ο Έκτωρ Μπερλιόζ ήταν υπέρμαχος της Επανάστασης του ‘21, για την οποία μάλιστα συνέθεσε το 1826 την «Ηρωική σκηνή από την Ελληνική Επανάσταση».

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle