Skip to main content

Γαλλία: Η ΕΕ πρέπει να ενεργοποιήσει τις κυρώσεις στην Τουρκία

Ο Γάλλος υπ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων είχε συνάντηση με υπ. Εξωτερικών της Κύπρου και αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο.

 «Η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει όλα της τα εργαλεία για κυρώσεις κατά της Τουρκίας, εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Γάλλος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμέντ Μπον, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο.

Μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Μπον αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο, καθώς και την επικείμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

«Δε μπορούμε να αποδεχτούμε τετελεσμένα γεγονότα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός, τονίζοντας ότι υπάρχει συσπείρωση για αποκλιμάκωση, ενώ πάγια θέση της δαλλικής Δημοκρατίας παραμένει η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή.

«Οι τουρκικές προκλήσεις δεν είναι αποδεκτές» τόνισε, για να καταλήξει ότι υπάρχει απόλυτη ταύτιση απόψεων με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, επισήμανε: «Η ανανέωση της τουρκικής NAVTEX προ διημέρου για επέκταση των παράνομων γεωτρήσεων του YAVUZ μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, την ώρα μάλιστα που βρίσκεται σε εξέλιξη μια σειρά διεργασιών και πρωτοβουλιών με στόχο τον τερματισμό των έκνομων ενεργειών της 'Αγκυρας και την αποκλιμάκωση, αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας.

Ευελπιστώ ότι τις επόμενες μέρες, στις κρίσιμες συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες, οι εταίροι μας θα δείξουν την ίδια αποφασιστικότητα με τη Γαλλία, ούτως ώστε από κοινού να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις που λάβαμε».

Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «οι εκτενείς συζητήσεις που είχαμε σήμερα για το θέμα αυτό έχουν ιδιαίτερη σημασία, ενόψει και της στρατηγικής συζήτησης που προγραμματίζεται να γίνει στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για ολόκληρο το φάσμα των Ευρω-τουρκικών σχέσεων».

Τέλος, αφού χαρακτήρισε την σχέση Κύπρου - Γαλλίας ως σχέση στρατηγικής σημασίας, βασισμένη σε στέρεες βάσεις, ο κ.Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε θερμά τον κ. Μοντ για την επίσκεψή του, καθώς και για τις ειλικρινείς και παραγωγικές διαβουλεύσεις, τόσο σε ό,τι αφορά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, όσο και για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Το πρόγραμμα του Γάλλου υπουργού, Κλέμεντ Μπον, περιλαμβάνει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον υπουργό Αμυνας Χαράλαμπο Πετρίδη, καθώς και πτήση πάνω από την κυπριακή ΑΟΖ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ