Skip to main content

Γαλλία: Ίσως χρειαστεί να εμβολιαστεί το 95% του πληθυσμού λόγω της Δέλτα

Ανησυχία για την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα στη Γαλλία: Η επιστημονική επιτροπή προειδοποιεί ότι ίσως χρειαστεί να εμβολιαστεί το 95% του πληθυσμού

Επιτροπή επιστημόνων που συμβουλεύουν τη γαλλική κυβέρνηση για την πανδημία προειδοποίησε χθες ότι μπορεί να χρειαστεί να εμβολιαστεί έως και το 95% του πληθυσμού για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού.

Με τα κρούσματα να αυξάνονται «ένα τέταρτο κύμα συνδεόμενο με την παραλλαγή Δέλτα μπορεί να μας πλήξει άμεσα, με σοβαρές επιπτώσεις στο σύστημα υγείας παρά τα υψηλά επίπεδα εμβολιασμού. Δεν θα μπορέσουμε να θέσουμε υπό έλεγχο την πανδημία παρά μόνον αν εμβολιαστεί το 90% -95% του πληθυσμού ή μολυνθούν και αποκτήσουν αντισώματα», ανέφερε η επιστημονική επιτροπή.

Μέχρι στιγμής περίπου οι μισοί Γάλλοι έχουν λάβει μία δόση εμβολίου για την Covid-19 και το 40% πλήρως με την κυβέρνηση να σκοπεύει να φθάσει ο αριθμός των εμβολιασμένων στα δύο τρίτα του πληθυσμού (35 εκατ.) μέχρι τα τέλη Αυγούστου. «Αν περιμένουν οι πολίτες να εμβολιαστούν μετά τις θερινές διακοπές τους θα είναι πολύ αργά», δήλωσε ο επιδημιολόγος Αρνό Φοντανέ, μέλος της επιστημονικής επιτροπής σημειώνοντας ότι τα εμβόλια είναι «πολύ αποτελεσματικά και δωρεάν». Με την παραλλαγή Δέλτα να εξαπλώνεται μετά την άρση σειράς μέτρων ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να παρουσιάσει τα επόμενα βήματα στη διαχείριση της πανδημίας σε τηλεοπτικό του διάγγελμα το βράδυ της Δευτέρας.

Νωρίτερα την ίδια μέρα σύσκεψη του αμυντικού συμβουλίου της χώρας θα συζητήσει το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών, μια από τις βασικές εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής. Οι υπουργοί μπορεί να συμφωνήσουν επί ενός νομοσχεδίου ακόμη και την Τρίτη, προτού σταλεί προς ψήφιση στη γαλλική εθνοσυνέλευση.

Η επιστημονική επιτροπή ζήτησε ακόμη να ενισχυθεί το πρόγραμμα ιχνηλάτησης επαφών των φορέων και υπογράμμισε τον αυξανόμενο αριθμό νοσηλευομένων λόγω της παραλλαγής Δέλτα, που ευθύνεται ήδη για το ήμισυ των νέων κρουσμάτων στη Γαλλία και πιστεύεται ότι είναι κατά περίπου 60% πιο μεταδοτική σε σχέση με την παραλλαγή Άλφα του κορωνοϊού. «Χωρίς μέτρα ελέγχου των λοιμώξεων, μπορεί να υπάρξει μια κορύφωση του αριθμού των νοσηλευομένων, ανάλογη με εκείνη του φθινοπώρου του 2020«, προειδοποίησε το Ινστιτούτο Παστέρ, προσθέτοντας ότι κινδυνεύουν ιδιαίτερα από την παραλλαγή Δέλτα οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών.