Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022
x

ΓΑΛΛΙΑ: MΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας η κυβέρνηση ανακοινώνει αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.

«Ηλεκτροσόκ στη γαλλική κοινωνία» εύχεται ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ να προκαλέσουν τα μέτρα που ανακοίνωσε το πρωί κατά της οικογενειακής βίας και των γυναικοκτονιών.

«Ηλεκτροσόκ, ώστε να δημιουργηθεί η βάση πάνω στην οποία θα οικοδομήσουμε, με πρώτο μέλημα την αλλαγή των νοοτροπιών από την νεαρή ηλικία μέσω της παιδείας» δήλωσε. «Στα σχολεία θα προτείνουμε την υποχρεωτική εκπαίδευση για την ισότητα των φύλων. Θα πρέπει επίσης να συστηματοποιήσουμε την καταγγελία αυτής της βίας φυσικής ή ψυχολογικής, λέγοντας στοπ» υπογράμμισε. Για τον σκοπό αυτό 360 εκατ. ευρώ θα διατίθενται πλέον ετησίως. Το πρώτο βήμα θα είναι η προστασία των θυμάτων και η παρακολούθηση των δραστών.

Αυστηρότερες ποινές στους δράστες

Δυο κέντρα φιλοξενίας σε κάθε περιφέρεια πρόκειται να ανοίξουν για τις γυναίκες θύματα, ενώ ένα ηλεκτρονικό βραχιόλι προβλέπεται για τους δράστες. Η τηλεφωνική γραμμή 3919 θα λειτουργεί πλέον 24ώρου βάσεως και 7ημέρες την εβδομάδα. Η νοοτροπία για καλύτερη υποδοχή, θα πρέπει να αλλάξει και στα αστυνομικά τμήματα με ειδική εκπαίδευση προσωπικού και τη δημιουργία 80 θέσεων κοινωνικών λειτουργών. Από την πρώτη καταγγελία προβλέπεται η κατάσχεση όπλων ή και μαχαιριών από τους δράστες.

Επίσης στην περίπτωση γυναικοκτονίας, προβλέπεται η συστηματική στέρηση για τους δράστες, της γονικής κηδεμονίας των παιδιών. Στη δε περίπτωση συζυγικού βιασμού θα είναι πλέον πιθανή η ανάκληση της γονικής κηδεμονίας από τους δράστες.

Σοβαρά αυστηρότερες γίνονται πλέον οι καταδίκες για σεξουαλική ή ηθική παρενόχληση, μέχρι 10 χρόνια φυλάκιση και 150.000 πρόστιμο.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ