Skip to main content

Γαλλία: Μποϊκοτάρει ο Μακρόν τη διάσκεψη του ΟΗΕ κατά του Ρατσισμού

Ο Γάλλος πρόεδρος επικαλείται ανησυχίες περί αντισημιτισμού για τη διάσκεψη του Ντέρμπαν- Δεν θα παρευρεθούν ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδάς

Την απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να μποϊκοτάρει τη φετινή διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κατά του Ρατσισμού, γνωστή ως Διάσκεψη του Ντέρμπαν, ανακοίνωσε την Παρασκευή το γραφείο της γαλλικής προεδρίας, επικαλούμενο ανησυχίες περί αντισημιτισμού.

Η τέταρτη σύνοδος της Διάσκεψης του Ντέρμπαν (που έχει πάρει το όνομά της από την πρώτη διάσκεψη του ΟΗΕ κατά του ρατσισμού στη νοτιοαφρικανική πόλη το 2001) είναι προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο στην έδρα του οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Ήδη η αμφιλεγόμενη διάσκεψη έχει δει το κύρος της να πλήττεται σημαντικά καθώς αρκετές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και ο Καναδάς έχουν ανακοινώσει ότι θα απόσχουν.

Πλέον σε αυτές προστίθεται και η Γαλλία, με το γραφείο του προέδρου Μακρόν να δηλώνει την Παρασκευή ότι τα ψηφίσματα της διάσκεψης έχουν κατά παρελθόν επιδείξει αντισημιτικά στοιχεία.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, κατήγγειλε τον Ιούλιο τη Διάσκεψη του Ντέρμπαν ως φόρουμ που ταυτίζει τον Σιωνισμό με τον ρατσισμό, ζητώντας από χώρες και οργανισμούς να απόσχουν από τη φετινή σύνοδο ώστε αυτή να μην πραγματοποιηθεί, καθώς «είναι ένα αντισημιτικό γεγονός με τη χειρότερη έννοια που προωθεί το μίσος και τη συκοφαντία».