Skip to main content

Γαλλία: Ο Μακρόν ξεκινά διάλογο για τις μεταρρυθμίσεις

Μια μικρή κωμόπολη της Νορμανδίας επέλεξε ο Γάλλος πρόεδρος για να κηρύξει την έναρξη Εθνικής Συζήτησης με αντικείμενο ριζικές μεταρρυθμίσεις.

Η Μεγάλη Εθνική Συζήτηση, όπως αποκαλείται στη Γαλλία θέτει στο μικροσκόπιο όλα τα μεγάλα θέματα που έχουν πυροδοτήσει τους τελευταίους μήνες τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων: από τη φορολογική δικαιοσύνη και την αποκέντρωση, μέχρι το μεταναστευτικό και την προστασία του κλίματος.

Η προσοχή της γαλλικής κοινής γνώμης είναι στραμμένη στη μικρή κωμόπολη της Νορμανδίας Γκραν Μπουρτερούλντ (Grand- Bourgtheroulde) 3.500 κατοίκων, όπου έφθασε νωρίς το μεσημέρι ο γάλλος πρόεδρος για να κηρύξει την έναρξη της Μεγάλης Εθνικής Συζήτησης που θα διαρκέσει δύο μήνες έως τις 15 Μαρτίου.

Η ενδεδειγμένη απάντηση στα «κίτρινα γιλέκα»;

Πρόκειται για μια καθ’ όλα πρωτότυπη, αλλά με ασαφές περίγραμμα Εθνική Συζήτηση η οποία προτάθηκε από τον Εμανουέλ Μακρόν τον περασμένο Δεκέμβριο, με την ελπίδα ότι θα ήταν η διέξοδος από την κρίση των «κίτρινων γιλέκων». Ελπίδα μάλλον απατηλή, αφού οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται, η δε μικρή νορμανδική πόλη έχει από το πρωί «κιτρινίσει» από τα γιλέκα που έφθασαν για να υποδεχθούν τον πρόεδρο με το δικό τους τρόπο.

Το βασικό όμως ραντεβού του Εμανουέλ Μακρόν σήμερα, είναι στις 3μμ. τοπική ώρα, με 600 δήμαρχους της περιφέρειας, τους οποίους σκοπεύει να…εμψυχώσει ώστε να συμβάλουν στην οργάνωση της Συζήτησης. Γιατί, ναι, υπάρχει ανάγκη εμψύχωσης, γιατί ύστερα από 18 μήνες περιφρονητικής αντιμετώπισης, που πολλοί δήμαρχοι βίωσαν αρνητικά, έχουν δηλώσει ότι δεν θέλουν να γίνουν τώρα «νεροκουβαλητές» της κυβέρνησης.

Από το πόσο καλά θα τα καταφέρει ο πρόεδρος σήμερα, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις και επεισόδια από τα «κίτρινα γιλέκα» που τον ακολουθούν, θα εξαρτηθεί η περιοδεία σε άλλες μικρές πόλεις που σκοπεύει να επισκεφθεί κατά τη διάρκεια του δίμηνου.  Ήδη σύμφωνα με έναν πρώτο προγραμματισμό, την ερχόμενη Παρασκευή σκοπεύει να μεταβεί νοτιοδυτικά, στο διαμέρισμα Λοτ της Οξιτανίας , όχι πολύ μακριά από την Τουλούζη.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle