Skip to main content

Γαλλία: Παρωδία τροπολογιών για τις συντάξεις στο Κοινοβούλιο

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται η Γαλλία εξαιτίας της μεγάλης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, που ξεκινά να συζητείται σήμερα στην Εθνοσυνέλευση.

«Μαύρη Δεύτερα», την έχουν ονομάσει και υποσχεθεί τη σημερινή μέρα, τρία συνδικάτα των συγκοινωνιών της πρωτεύουσας, μετρό, λεωφορείων καθώς και του προαστιακού δίκτυου εξπρές (RER).

Από τις 5 το πρωί ξεκίνησαν οι απεργίες σε διάφορα σημεία του Παρισιού και πορείες με στόχο το Κοινοβούλιο, όπου σήμερα το απόγευμα ξεκινάει η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων. Το μεγάλο ραντεβού είχε δοθεί έξω από το κτίριο της Όπερας, απ’ όπου ξεκίνησε πορεία προς το Κοινοβούλιο.

«Ας πορευθούμε όλοι έξω από εκεί όπου μια μειοψηφία προσπαθεί να επιβάλλει μια αντι-μεταρρύθμιση που καταπατά τα δικαιώματά μας» είναι το σύνθημα του καλέσματος. Η μάχη στο Κοινοβούλιο αναμένεται σκληρή, χρονοβόρα, κοπιαστική, αφού οι τροπολογίες που έχουν κατατεθεί φθάνουν τον ασύλληπτο αριθμό των 41.000, εκ των οποίων τις 23.000 έχει καταθέσει το κόμμα των «Ανυπότακτων» του Ζαν Λυκ Μελανσόν.

Η παρωδία ξεκίνησε πριν δεκαπενθήμερο στην ειδική επιτροπή εξέτασης της μεταρρύθμισης, η οποία δεν κατόρθωσε να μελετήσει τις πρώτες 22.000 τροπολογίες κι έτσι το κείμενο έφθασε σήμερα με την αρχική του μορφή και τον διπλάσιο αριθμό των τροπολογιών.

Αναζήτηση ισορροπιών με μια VI Δημοκρατία

Σε ένα Κοινοβούλιο, όπου η πλειοψηφία υπερπλειοψηφεί, όπως το κόμμα Μακρόν και συμμάχων (Modem-UDI ) με κοντά 380 έδρες στο σύνολο των 577, η αντίσταση της αντιπολίτευσης δεν μπορεί πλέον να εκφρασθεί παρά μέσα από το παραλήρημα των ατερμόνων τροπολογιών. Κερδίζει έτσι χρόνο, επιτρέποντας τη συνέχιση του αγώνα των απεργών.
Και εδώ φαίνονται τα όρια της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας που με τον οργανικό νόμο της 15ης Μαίου 2001 ορίσθηκε ότι οι βουλευτικές εκλογές, που είναι με θητεία 5ετίας, θα διεξάγονται αμέσως μετά τις προεδρικές. Eν τω μεταξύ, η προεδρική θητεία είχε μειωθεί το 2000, από 7 σε 5 χρόνια. Ετσι ορίσθηκε ότι οι νομοθετικές εκλογές θα διεξάγονται ανά πενταετία, λίγες εβδομάδες μετά τις προεδρικές. Στόχος της αλλαγής αυτής ήταν να δίνεται στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο μια πλειοψηφία στη Βουλή και να αποφεύγεται η «συγκατοίκηση», όπως την έζησε η Γαλλία με πρόεδρο τον Φρανσουά Μιτεράν (αριστερά) και πρωθυπουργό τον Ζακ Σιράκ (δεξιά).

Η τωρινή εμπειρία όμως δείχνει πως με μια υπερβολική πλειοψηφία του προέδρου, το Κοινοβούλιο χάνει τη νομοθετική του δύναμη και κινδυνεύει με παράλυση, κατάσταση που βιώνει τελευταία η Γαλλία. Είναι ο λόγος για τον οποίο πολλές φωνές υψώνονται ζητώντας μια συνταγματική αναθεώρηση και πέρασμα σε μια 6η Γαλλική Δημοκρατία, με μια δόση αναλογικής στο εκλογικό σύστημα, που πολλοί έχουν υποσχεθεί (και ο πρόεδρος Μακρόν) αλλά ουδείς έχει ακόμα υλοποιήσει.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle