Skip to main content

Καίγεται η Παναγία των Παρισίων-Συγκλονιστικές εικόνες (video)

Ένα πυκνό σύννεφο μαύρου καπνού υψώνεται από το κτήριο, όπως φαίνεται και σε πολλές φωτογραφίες και βίντεο που αναρτήθηκαν.

Σοβαρή πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα στον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων, στο Παρίσι, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στο παγκοσμίου φήμης πολιτισμικό μνημείο.

«Η στέγη του ναού κατέρρευσε εντελώς», μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο έναν αυτόπτη μάρτυρα.

Ένας εκπρόσωπος του ναού είπε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έχει τυλιχθεί στις φλόγες όλος ο ξύλινος σκελετός, που χρονολογείται από το 19ο αιώνα από τη μία πλευρά και από τον 13ο από την άλλη. «Όλα καίγονται δεν θα απομείνει τίποτα», είπε ο Αντρέ Φινό.

Ένα τεράστιο σύννεφο καπνού έχει υψωθεί πάνω από την πόλη και στάχτες πέφτουν σε μεγάλη έκταση.

«Όλα καταρρέουν», είπε ένας αξιωματικός της αστυνομίας που βρισκόταν στο σημείο, την ώρα που η στέγη φλεγόταν ακόμη.

Δείτε ζωντανή εικόνα:

Φλόγες γλείφουν τη στέγη και ξεπηδούν από τα δύο κωδωνοστάσια, όπως φαίνεται σε πολλές φωτογραφίες και βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

«Μια τρομερή πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη στην Παναγία των Παρισίων» έγραψε στο Twitter η δήμαρχος, Αν Ινταλγκό.

Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 19.50 (ώρα Ελλάδας) και ενδεχομένως συνδέεται με τις εργασίες συντήρησης που γίνονταν στο κτήριο. Το τηλεοπτικό κανάλι France 2 μετέδωσε ότι η αστυνομία τη θεωρεί «ατύχημα». Λόγω των εργασιών ανακαίνισης στην εκκλησία, την περασμένη εβδομάδα απομακρύνθηκαν από τον χώρο τα ορειχάλκινα αγάλματα.

Η επιχείρηση της πυροσβεστικής για την κατάσβεση της πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη. Εκπρόσωπος του δήμου ανέφερε μέσω του Twitter ότι η περιοχή εκκενώνεται.



Περίπου 13 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο τον εμβληματικό καθεδρικό ναό που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα είναι η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας για τους Καθολικούς. που φέτος γιορτάζουν το Πάσχα στις 21 Απριλίου.

Όπως έγινε γνωστό από αξιωματούχο του Ελιζέ, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ακύρωσε το προγραμματισμένο για απόψε διάγγελμά του προς το Έθνος, λόγω της «τρομαχτικής πυρκαγιάς».



«Είναι τόσο φρικτό να βλέπει κανείς την τεράστια πυρκαγιά στον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σε μήνυμά του στο Twitter.