Skip to main content

Γαλλία: Στις κάλπες και πάλι - Αναμένεται θρίαμβος του Μακρόν

Το κόμμα του «Δημοκρατία εμπρός» σαρώνει όλα τα προγνωστικά και ετοιμάζεται να κερδίσει από 390-470 έδρες στη βουλή από τις 577.

Στις κάλπες επανέρχονται και σήμερα οι Γάλλοι πολίτες για τον β' γύρο των βουλευτικών εκλογών, ο οποίος αναμένεται να αναδείξει τον Εμανουέλ Μακρόν ως τον απόλυτο κυρίαρχο της πολιτικής σκηνής της χώρας.

Το κόμμα του «Δημοκρατία εμπρός» σαρώνει όλα τα προγνωστικά και ετοιμάζεται να κερδίσει από 390-470 έδρες στη βουλή από τις 577.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) στις μεγάλες πόλεις, οπότε αναμένεται να ανακοινωθούν και τα πρώτα αποτελέσματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στον πρώτο γύρο (11 Ιουνίου), πρώτο αναδείχθηκε το κόμμα του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν «Δημοκρατία Εμπρός!», με τον κεντρώο σύμμαχό του «Modem», με ποσοστό με 32,3%, ενώ η αποχή κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ αγγίζοντας το 51,29%.

Στον πρώτο γύρο, η Κεντροδεξιά απέσπασε 21,5%, το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν συγκέντρωσε το 13,20% των ψήφων, η ριζοσπαστική Αριστερά (Ανυπόταχτη Γαλλία) το 13,7% των ψήφων μαζί με το Κομμουνιστικό Κόμμα και προηγήθηκε του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο καταβαραθρώθηκε αποσπώντας ποσοστό 9,5%. Τα ψηφοδέλτια των οικολόγων έλαβαν ποσοστό 4,3% των ψήφων.