Skip to main content

Γαλλική εγγύηση 111 δισ. ευρώ στο ταμείο βοήθειας της ευρωζώνης

Η Γαλλία θα προσφέρει μια εγγύηση 111 δισ. ευρώ στο νέο ταμείο βοήθειας της ευρωζώνης, που αποσκοπεί στο να εξαλείψει οποιονδήποτε κίνδυνο μετάδοσης της ελληνικής κρίσης.
Η Γαλλία θα προσφέρει μια εγγύηση 111 δισ. ευρώ στο νέο ταμείο βοήθειας της ευρωζώνης, που αποσκοπεί στο να εξαλείψει οποιονδήποτε κίνδυνο μετάδοσης της ελληνικής κρίσης και διαβεβαιώνει ότι η προσπάθεια αυτή δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο έλλειμμά της, το οποίο έχει φτάσει ήδη σε επίπεδα ρεκόρ.

Οι υπουργοί Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Κριστίν Λαγκάρντ και Φρανσουά Μπαρουάν, παρουσίασαν στο υπουργικό συμβούλιο ένα σχέδιο νόμου για την οικονομική ανόρθωση που περιλαμβάνει αυτήν την εγγύηση στον προϋπολογισμό του 2010.

Η Γαλλία, η δεύτερη οικονομία της ευρωζώνης, θα είναι επομένως μία από τις κύριες χώρες που συμβάλουν στο σχέδιο διάσωσης του ευρώ, ακριβώς μετά τη Γερμανία.

Η γαλλική υποστήριξη, η οποία αρχικά υπολογιζόταν από την Λαγκάρντ σε 88 δισ. ευρώ, θα είναι τελικά πιο μεγάλη.

Ωστόσο, καθώς πρόκειται για εγγύηση, το ποσό αυτό δεν θα προκαλέσει μια αύξηση του δημοσίου χρέους της Γαλλίας.

Το γαλλικό έλλειμμα αναμένεται να φτάσει φέτος για πρώτη φορά στην ιστορία το 8% του ΑΕΠ. Το Παρίσι έχει δεσμευτεί να το μειώσει ως το 2013 στο 3% του ΑΕΠ, όπως προβλέπεται από την ΕΕ.