Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019
x

ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ: Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΟΝ ΟΛΘ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΜΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Μια γαλλική εταιρεία εργάζεται κάθε ημέρα ώστε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης να εκτιναχθεί τα επόμενα χρόνια, σημείωσε ο Κριστόφ Σαντεπί.

«Μια ωραία ημέρα» για την ευρύτερη περιοχή της Μασσαλίας και της Κεντρικής Μακεδονίας χαρακτήρισε ο Γάλλος πρέσβης, Κριστόφ Σαντεπί, την ημέρα κατά την οποία υπογράφηκε η συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και στην Ακαδημαϊκή Περιοχή της Προβηγκίας, Άλπεων και Κυανής Ακτής που αποτελείται από τις Ακαδημίες της Μασσαλίας και της Νίκαιας.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας ενθαρρύνονται οι συνεργασίες μεταξύ σχολείων των δύο περιοχών, οι ανταλλαγές μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών, η διευκόλυνση επαφών για την κινητικότητα των μαθητών στα προγράμματα ανταλλαγών καθώς και η διευκόλυνση της κινητικότητας των εκπαιδευτικών (π.χ. μέσω των προγραμμάτων Erasmus + ή JulesVerne).

«[Η συμφωνία συνεργασίας] που υπεγράφη είναι πολύ σημαντική γιατί έχει σχέση με το μέλλον των παιδιών μας», σημείωσε ο Κριστόφ Σαντεπί προσθέτοντας ότι με τέτοιους είδους ενέργειες «χτίζεται το μέλλον και οικοδομείται η Ευρώπη».

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας που έγινε την περασμένη Δευτέρα στο ΥΜΑΘ, ο Γάλλος πρέσβης έδωσε ακόμα το «παρών» στην ημερίδα «Θεσσαλονίκη-Μασσαλία: Συνδέσεις του παρελθόντος με τα λιμάνια του σήμερα» η οποία αφορά στις σχέσεις μεταξύ των δύο πόλεων στο παρελθόν αλλά και στο παρόν.

«Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον συνέδριο. Δεν είναι ένα συνέδριο νοσταλγικό για το παρελθόν. Τρέφεται από το παρελθόν αλλά κοιτάει στο μέλλον», τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Σαντεπί.

Ο Γάλλος πρέσβης έφερε ως παράδειγμα επιτυχούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών το λιμάνι της Θεσσαλονίκης καθώς η γαλλική εταιρεία CGA CGM συμμετέχει στην κοινοπραξία των εταιρειών που διαχειρίζεται τον ΟΛΘ.

«Κοιτάξτε παραδείγματον χάριν το λιμάνι Θεσσαλονίκης, το οποίο παρουσιάζει εξαιρετικές δυνατότητες ανάπτυξης. Μια γαλλική εταιρεία εργάζεται κάθε ημέρα ώστε το λιμάνι να εκτιναχθεί τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια», επισήμανε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για το αν έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον των Γάλλων επενδυτών μετά την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ, ο πρέσβης απάντησε ότι υπάρχει πάντα ενδιαφέρον από Γάλλους επενδυτές για την Ελλάδα. «Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης παίζει ρόλο σε αυτό. Ελπίζω ότι οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη εγκατασταθεί στην Ελλάδα θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία», σημείωσε τέλος.

Αξίζει να αναφερθεί πως δύο εκ των ομιλητών του συνεδρίου, οι Xavier Daumalin και Fabien Bartolotti δουλεύουν σε εργαστήριο με κέντρο έρευνας τα λιμάνια και εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για τη μελέτη των δύο λιμανιών και της μεταξύ τους σχέσης και αλληλεπίδρασης.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ