Skip to main content

Game of Thrones για τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδας

Η κυβέρνηση, με την τοποθέτηση προσώπου δικής της επιλογής στο Γενικό Συμβούλιο της ΤτΕ, άλλαξε τις ισορροπίες, εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία.

Ένα ιδιότυπο Game of Thrones παίζεται το τελευταίο διάστημα στην Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ). Σύμφωνα με συνήθως καλά ενημερωμένες πηγές, η κυβέρνηση, με την τοποθέτηση προσώπου δικής της επιλογής στο Γενικό Συμβούλιο της ΤτΕ, άλλαξε τις ισορροπίες, εξασφάλισε την πλειοψηφία του και έτσι έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει – αν το θέλει - αποφάσεις. Να σημειωθεί εδώ ότι η τοποθέτηση του νέου προσώπου έγινε στη θέση του αποχωρήσαντος Ηλία Πλασκοβίτη, του οποίου η θητεία έληξε.

Σε ό,τι αφορά στην ουσία της εξέλιξης, όπως υποστηρίζουν όσοι γνωρίζουν, με το μπλοκάρισμα των αποφάσεων της διοίκησης της κεντρικής τράπεζας από το Γενικό Συμβούλιο θα μετρηθούν κατά κάποιο τρόπο οι αντοχές – και τα... νεύρα – του διοικητή της Γιάννη Στουρνάρα. Κι αυτό γιατί υπάρχουν ήδη αποφάσεις της διοίκησης οι οποίες έχουν μπλοκαριστεί. Ήδη, τρεις από αυτές έχουν πάρει την άγουσα της επιστροφής.

Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα κάνει πίσω, και από την πλευρά της, η διοίκηση της ΤτΕ. Τι συνεπάγεται αυτό πρακτικά; Ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως ενδεχόμενο ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Γιάννης Στουρνάρας, να αποχωρήσει από τη θέση του. Αυτή άλλωστε είναι και η βασική πρόθεση της κυβέρνησης. Ως γνωστόν, οι σχέσεις του κ. Στουρνάρα με το Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό βρίσκονται εδώ και μήνες στο ναδίρ. Οι δύο άντρες έχουν πάνω από χρόνο να συνομιλήσουν απευθείας και όλα δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα αποκατασταθεί η μεταξύ τους επικοινωνία.