Skip to main content

Game of thrones στις Βρυξέλλες

Διαξιφισμοί, ατάκες αλλά και ενδιαφέρουσες προγραμματικές θέσεις στο μεγάλο ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν.

Την ατάκα της βραδιάς έδωσε ο Ολλανδός υποψήφιος των Σοσιαλιστών Φρανς Τίμερμανς, συγκρίνοντας το πολιτικό χάος στη Βρετανία του Brexit με τη διάσημη σειρά Game of thrones- αφού προηγουμένως παραδέχθηκε ότι οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις έκαναν λάθη που οδήγησαν πολλούς ψηφοφόρους σε ακραίες επιλογές. "Δείτε τι έχει προκαλέσει στη Βρετανία η δαίρεση του Brexit, η Βρετανία σήμερα είναι σαν το το Game of Thrones με αναβολικά" λέει ο Φρανς Τίμερμανς. "Και αυτό λόγω της διαίρεσης που έχει προκαλέσει η πολιτική. Έχουμε μία συλλογική ευθύνη να προσφέρουμε στους πολίτες επιλογές, με τις οποίες θα επιστρέψουν στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, θα επιστρέψουν στα κόμματα που βρίσκονται εδώ σε αυτό το τραπέζι και έχουν εποικοδομητικές προτάσεις. Μόνο έτσι θα πάμε μπροστά. Και ναι, έχουμε κι εμείς ευθύνες, αλλά έχουμε και λύσεις και γι αυτές τις λύσεις μιλήσαμε απόψε".

Αλλά και η συζήτηση στις Βρυξέλλες θύμισε μία ήπια εκδοχή του Game of thrones, με τους υποψηφίους να κάνουν ό,τι μπορούν για να προβάλουν τις θέσεις τους. Από την αρχή της συζήτησης ο Τίμερμανς εστίασε σε προγραμματικές θέσεις (φορολογία, προστασία του κλίματος, ελάχιστος μισθός σε όλη την Ευρώπη) υπογραμμίζοντας τη φιλοδοξία του να είναι εκείνος ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν και όχι το φαβορί, δηλαδή ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ). Κρυφό φαβορί η Δανέζα Μαργκρέτε Βεστάγκερ με τη στήριξη των Φιλελευθέρων και του Εμανουέλ Μακρόν. Η σκανδιναβική προέλευση είναι το πλεονέκτημα, αλλά και το μειονέκτημά της. Η ίδια εστιάζει στην οικονομία, αλλά και στη διαφάνεια. Όπως λέει χαρακτηριστικά, "όταν θέλεις να αλλάξεις τα πράγματα, πρέπει να αρχίσεις από τον εαυτό σου. Έτσι όπως μιλάμε, με τις συντομεύσεις που χρησιμοποιούμε, είναι σαν να κρατάμε κάποιο μυστικό που δεν θέλουμε να αποκαλύψουμε. Πέρσι είχαμε περάσει οδηγία για τα προσωπικά δεδομένα, την οποία αποκαλούμε GDPR. Πώς να ενθουσιαστεί ο άλλος με κάτι τέτοιο; Πρέπει να μιλήσουμε διαφορετικά, να βγάλουμε τις ετικέτες, να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους..."

Μετωπική επίθεση από την Αριστερά

Ο Ισπανός Νίκο Κιου- ο μόνος που μίλησε γαλλικά και όχι αγγλικά- βρέθηκε στη θέση που είχε βρεθεί ο Αλέξης Τσίπρας πριν από πέντε χρόνια: ο υποψήφιος της Αριστεράς έκανε μία επίθεση εφ' όλης της ύλης στις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις με επίκαιρη αφορμή τις μαθητικές διαδηλώσεις για το κλίμα. "Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους νέους ανθρώπους που βγαίνουν στους δρόμους και πιστεύουν ότι κανείς δεν τους ακούει. Είναι αλήθεια, κανείς δεν τους ακούει. Από τους Ευρωπαίους πολιτικούς ακούμε ωραία λόγια, αλλά δεν βλέπουμε συγκεκριμένα μέτρα. Δεν τα βάζουμε με τους μεγάλους ρυπαντές, με τις πολυεθνικές που ευθύνονται για το 70% των ρύπων, δεν κάνουμε τίποτα", λέει ο υποψήφιος της Αριστεράς.

Το περιβάλλον ήταν πάντα προνομιακό πεδίο για το κόμμα των Πρασίνων. Αυτή τη φορά η Γερμανίδα Σκα Κέλερ, υποψήφια των Πρασίνων όπως και το 2014, διευρύνει την ατζέντα με θέματα οικονομίας και δημοκρατίας. Εγκαλεί μάλιστα την Κεντροδεξιά για συγχρωτισμό με τους εθνολαϊκιστές. Απευθυνόμενη στον Μάνφρεντ Βέμπερ, επισημαίνει: "Ως ευρωπαϊκά κόμματα πρέπει να πάρουμε μία απόφαση: θα συνεργαστούμε με τους εξτρεμιστές; Δυστυχώς με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) έχουμε μία κατάσταση στην Αυστρία, όπου συνεργάζεστε με το εθνολαϊκιστικό FPÖ. Έχουμε και το θέμα το Βίκτορ Όρμπαν που δεν έχει επιλυθεί..."

Ηγετικό προφίλ για τον Μάνφρεντ Βέμπερ

Τη Συμμαχία των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών εκπροσώπησε ο Τσέχος Γιαν Ζαχράντιλ. Στις παρυφές των ευρω-σκεπτικιστών η πολιτική του ομάδα κατηγορεί την ΕΕ είτε ότι αδιαφορεί για τους απλούς πολίτες, είτε ότι παρεμβαίνει υπερβολικά στις υποθέσεις τους.  Η κεντρική ιδέα των προτάσεών του: "Κι εγώ είμαι υπέρ της ευρωπαϊκής ενοποίησης και της ΕΕ. Θέλω όμως μία Ευρώπη που κάνει λιγότερα, αλλά καλύτερα, πιο ευέλικτα και πιο αποκεντρωμένα".

Τί λέει όμως το φαβορί, ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ; Επιδιώκοντας "αρχηγικό" προφίλ ο υποψήφιος της Κεντροδεξιάς εστιάζει κυρίως στη μεγάλη εικόνα, στις διεθνείς εξελίξεις, στον ρόλο της Ευρώπης στον κόσμο. "Αυτά που συμβαίνουν στον Λευκό Οίκο δεν ανταποκρίνονται στη δική μας πολιτική προσέγγιση", επισημαίνει. "Πρέπει να είμαστε σαφείς: εγώ θα πρότεινα στον Αμερικανό πρόεδρο να κάνουμε μία συμφωνία για τη βιομηχανία, για το εμπόριο, αλλά σε ισότιμη βάση. Αν θέλει να μας πιέσει, η Ευρώπη πρέπει να επιμείνει και να δράσει αναλόγως. Γι αυτό χρειάζεται η ισχύς και η ενότητα της Ευρώπης..."

AP/ Γιάννης Παπαδημητρίου

Πηγή: Deutsche Welle