Skip to main content

Γάμος ομοφυλοφίλων: Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης απαντούν

Voria Debate: Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης απαντούν στο αν θα τελούσαν, ως δήμαρχοι, γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων ζευγαριών

Το έβδομο ερώτημα του debate της Voria.gr μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων Θεσσαλονίκης αφορά το εάν ο δήμαρχος θα τελέσει, εφόσον δοθεί εκ του νόμου αυτή η δυνατότητα, γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων ή εάν θα το αρνηθεί.

Θα τελούσατε, ως δήμαρχος, γάμο ομοφυλοφίλων;

Χάρης Αηδονόπουλος
Θα τηρήσουμε αυτά που προβλέπονται από τον νόμο.

Σπύρος Βούγιας
Γιατί όχι; Κι εμένα με πάντρεψε πριν από 37 χρόνια ένας κομμουνιστής δήμαρχος, ο Θανάσης Γιαννούσης, με πολιτικό γάμο, που ήταν, τηρουμένων των αναλογιών, κάτι τολμηρό και προχωρημένο στην εποχή του. Υπάρχει μια συνεχής πρόοδος στα κοινωνικά θέματα και, σε τελευταία ανάλυση, ο καθένας πρέπει να μπορεί να αποφασίζει ελεύθερα για την προσωπική του ζωή.

Αντώνης Γαζάκης
Εννοείται. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι στοιχειώδες δικαίωμα κάθε ανθρώπου και κανένας αποκλεισμός, καμιά διάκριση δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή. Το ίδιο ισχύει όχι μόνο για το γάμο, αλλά για την τεκνοθεσία, τη δήλωση φύλου και κάθε άλλο αίτημα του ΛΟΑΤΚΙΑ+ κινήματος. Πέρα όμως από αυτά τα αυτονόητα τυπικά δικαιώματα, το σχήμα μας στέκεται στο πλευρό κάθε διαφορετικού ατόμου, απέναντι στις διακρίσεις που δέχεται καθημερινά στο χώρο της δουλειάς, στη βία και τις απειλές που υφίσταται από την κυρίαρχη ετεροκανονικότητα, στον ακραίο κοινωνικό συντηρητισμό. Ακόμα και αν δεν γίνουμε λοιπόν δήμαρχοι για να τελέσουμε εμείς τον γάμο, θα παλεύουμε μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο για την ισότητα και τις ελευθερίες όλων, χωρίς εξαιρέσεις.

Σωτήρης Ζαριανόπουλος
Η συγκεκριμένη ερώτηση είναι ένα ψευτοδίλημμα, καθώς νομικά δεν υφίσταται στη χώρα μας. Νομικά προβλέπεται μόνο η σύναψη Συμφώνου Συμβίωσης, που επεκτάθηκε και στα ομόφυλα ζευγάρια, και υλοποιείται σε όλους τους Δήμους.

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης
Μια δημοτική αρχή οφείλει να συμβαδίζει με τις δημοκρατικές αποφάσεις του εθνικού κοινοβουλίου, δηλαδή  με τους νόμους που ψηφίζει και οι οποίοι ισχύουν χωρίς εξαιρέσεις για όλους. Εφόσον εγκρίνει νόμο, ο οποίος επιτρέπει την τέλεση γάμου ομοφυλοφίλων, τότε η δημοτική αρχή θα είναι υποχρεωμένη να τελεί και αυτούς τους γάμους, αδιάφορο εάν αυτοί θα τελούνται από τον δήμαρχο ή κάποιον αντιδήμαρχο.
Η ευθύνη εν τέλει βρίσκεται στην πλευρά της κεντρικής εξουσίας, τις αποφάσεις της οποίας δεν είμαι σε θέση να τις προεξοφλήσω. Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζω ότι δεν θα είμαι ο δήμαρχος που θα αποδέχεται αμαχητί τις όποιες κεντρικές αποφάσεις. Ως ΥΨΙΠΟΛΙΣ έχουμε για παράδειγμα αναφερθεί συγκεκριμένα ότι θα αντισταθούμε στην παράδοση των διαθεσίμων των δημοτικών ταμείων ή του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Το θέμα όμως της τέλεσης ή όχι γάμων ομοφυλοφίλων, δεν θα είναι αυτό για το οποίο θα ξοδεύσω την μαχητικότητά μου. Εκείνο το οποίο οφείλω να κάνω είναι να προασπιστώ τα κοινωνικά, πολιτειακά και ατομικά δικαιώματα όλων, ανεξαρτήτου σεξουαλικής ταυτότητας και προτίμησης.

Κωνσταντίνος Ζέρβας
Θα ενεργούσα με βάση τις προβλέψεις του νόμου που επιτρέπουν σύναψη συμφώνου συμβίωσης χωρίς καμία δεύτερη σκέψη.

Γιάννης Κούτρας
Βεβαίως και ανεπιφύλακτα. Αγωνιζόμαστε μαζί με τους ομοφυλόφιλους και συνολικά με τη ΛΟΑΤΚΙ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι, Τρανσέξουαλ, Κουήρ, Ιντερσεξ) κοινότητα για την κατοχύρωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους. Σ’ αυτό το πλαίσιο, το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στον γάμο είναι αυτονόητο για όποιον και όποια θέλει μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις. Από αυτήν την άποψη, η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια ήταν ένα θετικό αλλά ανεπαρκές βήμα. Χρειάζεται να κατοχυρωθεί ο γάμος, η ισότητα στο δικαίωμα παιδοθεσίας και αναδοχής και πλήρη ασφαλιστικά κ.λπ. δικαιώματα για τους ΛΟΑΤΚΙ.

Μάκης Κυριζίδης
Τον γάμο τον θεωρώ ιερό, μόλις παντρεύτηκα ο ίδιος και το έκανα στην εκκλησία ενώπιον θεού και ανθρώπων. Είναι δικαίωμά μου όπως είναι δικαίωμα του καθενός να συμβιώνει με όποιον ή όποια θέλει. Όταν η ελληνική πολιτεία το αναγνωρίσει ως γάμο, ως δήμαρχος θα τον τελέσω με την πεποίθηση ότι συμβάλω στην ευτυχία ενός αγαπημένου ζευγαριού.

Πέτρος Λεκάκης
Αχρείαστη συζήτηση. Οι ομοφυλόφιλοι πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους ετεροφυλόφιλους.

Κατερίνα Νοτοπούλου
Αν υπάρξει η σχετική νομοθετική ρύθμιση, φυσικά. Αυτή τη στιγμή με τον νόμο του 2015 τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να προχωρήσουν σε σύμφωνο συμβίωσης. Προσωπική μου άποψη είναι ότι θα πρέπει να μπορούν να προχωρήσουν και σε πολιτικό γάμο όπως συμβαίνει στο Βέλγιο, τη Δανία, τη Γαλλία, την Ισλανδία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Σουηδία.

Γιώργος Ορφανός
Πιστεύω στην εφαρμογή των νόμων σε μία ευνομούμενη Πολιτεία.

Γιώργος Ρακκάς
Όχι. Είναι λάθος, πιστεύω, τη συμβίωση των ομόφυλων ζευγαριών –που δεν έχει δικαίωμα κανείς να την κρίνει, γιατί είναι ζήτημα προσωπικής ελευθερίας– να την θεσμοθετούμε σαν γάμο. Ο γάμος έχει μέσα στην πραγματικότητα των ανθρώπινων κοινωνιών, συγκεκριμένη νοηματοδότηση: Είναι η ένωση των δυο αντίθετων φύλων στο κύτταρο της οικογένειας, που αποτελεί τον αυθόρμητο, αναπαραγωγικό και αγαπητικό θεσμό της κοινωνίας. Η οικογένεια έχει δυο πόλους αναφοράς, το πατρικό και το μητρικό πρότυπο –και δεν έχει υπάρξει κοινωνία ποτέ στην ιστορία δίχως αναφορά σε αυτά τα πρότυπα. Όλα αυτά κρύβουν μέσα τους χιλιάδες χρόνια ανθρωπολογικής εξέλιξης και το να την αρνηθούμε είναι τύφλωση, όχι πρόοδος.  

Νίκος Ταχιάος
Εφόσον υπάρξει νόμος που θα προβλέπει τον γάμο μεταξύ των ομοφυλοφίλων, ο δήμαρχος είναι υποχρεωμένος να τηρήσει τον νόμο.

Μιχάλης Τρεμόπουλος
Γιατί όχι; Οι κοινωνικές προκαταλήψεις και τα προσωπικά κολλήματα ενός δημάρχου, μπορούν να ακυρώσουν την εφαρμογή ενός νόμου; Ωστόσο, ο Δήμος θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για τους/τις ομοφυλόφιλους/ες: προγράμματα για την κοινωνική αποδοχή τους, την υποστήριξη της ομοφυλοφιλικής συμβίωσης, την αποθάρρυνση και τον φραγμό στις συκοφαντίες, τους εκβιασμούς, τις επιθέσεις και το έγκλημα.

Παναγιώτης Ψωμιάδης
Όχι, δεν θα το κάνω. Αν στο μέλλον το επιβάλει ο νόμος, οφείλω να τον σεβαστώ, αλλά ας τελέσει το γάμο ένας αντιδήμαρχος. Δεν μου επιτρέπεται να κάνω κάτι που αντιστρατεύεται στις αρχές και στις αξίες μου, αυτά που έχω πάρει από τους γονείς μου. Δεν θα τα γκρεμίσουμε όλα στο όνομα του «δικαιωματισμού» και του δήθεν προοδευτισμού. Παραμένω πιστός στην παραδοσιακή, κανονική οικογένεια, ούτε γονέας 1 και 2, ούτε «εβδομάδες έμφυλων ταυτοτήτων», ούτε τίποτα. Ήμαρτον πια. Θέλουν να διαλύσουν Πατρίδα, Θρησκεία και Οικογένεια, να γκρεμίσουν τις κολώνες του Έθνους. Δεν θα τους το επιτρέψουμε.