Skip to main content

Γκαριμπόλντι: H Pfizer δημιουργεί μια ομάδα παγκόσμιας κλάσης στη Θεσσαλονίκη

Ο επικεφαλής του νέου Ψηφιακού και Τεχνολογικού Κέντρου εξηγεί στη Voria.gr τα σχέδια και το όραμα του βιοφαρμακευτικού κολοσσού για τη Θεσσαλονίκη.

Ο ιδανικός χώρος για καινοτομία, έρευνα και ανάπτυξη οραματίζεται να γίνει το νέο Ψηφιακό και Τεχνολογικό Κέντρο που δημιούργησε την άνοιξη στη Θεσσαλονίκη η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer.

Σε συνέντευξή του στη Voria.gr, ο Νίκο Γκαριμπόλντι, επικεφαλής του κέντρου, εξηγεί πώς η Pfizer υποδέχεται την καινούργια ημέρα στη φαρμακευτική επιστήμη επενδύοντας μια σειρά επιστημονικών πεδίων, από τη θεραπευτική ιατρική μέχρι την ανάλυση δεδομένων και την τεχνητή νοημοσύνη ώστε να προσφέρει καινοτομίες που αλλάζουν τη ζωή των ασθενών.

Ο κ.  Γκαριμπόλντ αναλύει το όραμα της Pfizer για το ψηφιακό κέντρο στη Θεσσαλονίκη και εξηγεί γιατί επιλέχθηκε η Θεσσαλονίκη ως έδρα του, κάνοντας ειδική αναφορά στο ανθρώπινο δυναμικό της αλλά και στα μεγάλα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της πόλης. Το κέντρο του αμερικανικού βιοφαρμακευτικού κολοσσού συμβάλλει και στο brain gain, καθώς έχει ήδη προσλάβει Έλληνες επιστήμονες που είχαν φύγει στο εξωτερικό λόγω της οικονομικής κρίσης και στους οποίους έδωσε την ευκαιρία να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Συνολικά, το κέντρο της Pfizer θα απασχολήσει 200 εξειδικευμένους επιστήμονες.«Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα παγκόσμιας κλάσης στη Θεσσαλονίκη, η οποία θα μεγιστοποιήσει τα οφέλη των νέων τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και εμβολίων», τονίζει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Το κέντρο στη Θεσσαλονίκη θα είναι ένα από τα έξι που θα δημιουργήσει η αμερικανική πολυεθνική προκειμένου να επιτύχει τους στρατηγικούς στόχους που έχει θέσει. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Άλμπερτ Μπουρλά, CEO του φαρμακευτικού κολοσσού έχει γεννηθεί, μεγαλώσει και σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη ενώ έχει εκθειάσει πολλές φορές και αυτός το ανθρώπινο δυναμικό της πόλης που καλείται τώρα να στελεχώσει το νέο Ψηφιακό Κέντρο. 

Ποιο είναι το όραμα της Pfizer για το Ψηφιακό & Τεχνολογικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη; Ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι της;

Ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης υφίσταται σημαντική αλλαγή, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Μεταξύ τόσο των ιδιωτών, όσο και των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, υπάρχει αυξανόμενη συνειδητοποίηση της ανάγκης μετάβασης από την περίθαλψη στην καλή υγεία, στην πρόληψη και στην έγκαιρη παρέμβαση.

Ο σκοπός της Pfizer είναι να προσφέρει καινοτομίες που αλλάζουν τη ζωή των ασθενών. Θα επιτύχουμε αυτόν τον σκοπό ικανοποιώντας τις ανάγκες του εξελισσόμενου τομέα υγειονομικής περίθαλψης - με την αρωγή της τεχνολογίας, των δεδομένων και των ψηφιακών δυνατοτήτων. Ως μέρος αυτού του στόχου, έχουμε ξεκινήσει ένα ταξίδι ψηφιακού μετασχηματισμού που θα ενισχύσει κάθε πτυχή της εταιρείας μας. Τον Ιανουάριο του 2019, η Pfizer όρισε τον πρώτο διευθυντή ψηφιακής τεχνολογίας και συγκέντρωσε ειδικούς στην εξυπηρέτηση των πελατών, στη ψηφιακή τεχνολογία και στην ανάλυση δεδομένων από όλη την εταιρεία, για να κατευθύνουν τον ψηφιακό μας μετασχηματισμό και να μας οδηγήσουν σε καλύτερα αποτελέσματα στον τομέα της υγείας.

Έκτοτε, έχουμε δρομολογήσει μια σειρά από καινοτόμα και κορυφαία στον κλάδο ψηφιακά προϊόντα και λύσεις που αποδίδουν μετρήσιμα αποτελέσματα, όσον αφορά στη σχέση μεταξύ ασθενούς και ιατρού, στις μειώσεις στους χρόνους και στα ανταποδοτικά οφέλη.

Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Pfizer δημιούργησε το δικό της ψηφιακό & τεχνολογικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη, μια πλατφόρμα που θα δημιουργήσει ένα οικοσύστημα για τη σύνδεση και τη συμμετοχή συνεργατών και τοπικών κοινοτήτων στην ανάπτυξη, στη δοκιμή και στην προσφορά καινοτόμων ευκαιριών για ένα βιώσιμο μέλλον. Έτσι, το κέντρο λειτουργεί με δύο τρόπους: παγκοσμίως, ως αναπόσπαστο μέρος του δικτύου Pfizer, και τοπικά, μέσω της διασύνδεσης με το τοπικό οικοσύστημα πανεπιστημίων, νοσοκομείων, ερευνητικών κέντρων, νεοφυών επιχειρήσεων και φορέων, δημιουργώντας τον ιδανικό χώρο για την καινοτομία, την έρευνα και  την ανάπτυξη.

Το κέντρο της Pfizer χαρακτηρίζεται από το τρίπτυχο: Καινοτομία - Συνδεσιμότητα - Εξειδίκευση. Αναπτύσσουμε ψηφιακές λύσεις, αντλώντας πληροφορίες από μια σειρά επιστημονικών πεδίων, από τη θεραπευτική ιατρική μέχρι την ανάλυση δεδομένων και την τεχνητή νοημοσύνη. Με αυτόν τον τρόπο, ανοίγουμε την πόρτα για την επόμενη μέρα στη φαρμακευτική επιστήμη, μέσω της καινοτομίας και της απόδοσης που βασίζεται σε απτά αποτελέσματα.

m

Τι είδους επαγγελματίες θα επιλεγούν για να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας στο Κέντρο;

Το ψηφιακό και τεχνολογικό κέντρο προσλαμβάνει διαρκώς και μέχρι το τέλος της διαδικασίας θα απασχολούμε 200 εξειδικευμένους επιστήμονες στους τομείς της μηχανικής μάθησης και της τεχνητής νοημοσύνης, της επιστήμης των δεδομένων, του σχεδιασμού προϊόντων και της συνολικής εμπειρίας του χρήστη, της ανάλυσης πελατειακών δεδομένων κ.λπ.

Οι επιστήμονες στον τομέα της μηχανικής μάθησης και της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία λύσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν επιχειρηματικά προβλήματα, παίζοντας έτσι κρίσιμο ρόλο στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των προγραμματιστών και των επιστημόνων.

Οι επιστήμονες δεδομένων θα είναι υπεύθυνοι για τη λήψη, την εξέταση και την εξαγωγή δεδομένων για επιχειρηματική χρήση. Θα κατασκευάζουν μοντέλα δεδομένων και θα οργανώνουν δομημένα και μη δομημένα δεδομένα με σκοπό να προβούν στην ερμηνεία των προτεινόμενων λύσεων.

Ο σχεδιαστής προϊόντων θα καθορίζει τις προδιαγραφές του προϊόντος, θα δημιουργεί ψηφιακά σχέδια ή σχέδια εκτύπωσης και θα σχεδιάζει πλήρως λειτουργικά προϊόντα.

Οι σχεδιαστές εμπειρίας χρήστη θα μετρούν και θα βελτιστοποιούν εφαρμογές που βασίζονται στο Διαδίκτυο, προκειμένου να βελτιωθεί η ευκολία χρήσης και να δημιουργηθεί η καλύτερη εμπειρία χρήστη.

Επιπλέον, οι αναλυτές της εξυπηρέτησης πελατών θα αναπτύξουν στρατηγικές και τεχνικές, για να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα του τμήματος εξυπηρέτησης, χρησιμοποιώντας διάφορα δεδομένα, όπως αναφορές ικανοποίησης πελατών, έρευνες και αρχεία παραπόνων.

Ψάχνουμε για εξειδικευμένους επαγγελματίες που θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε τους στόχους μας και απτά αποτελέσματα που θα φέρουν επανάσταση στη ζωή των ανθρώπων. Ως εκ τούτου, θέλουμε να δημιουργήσουμε την καλύτερη δεξαμενή ταλέντων μέσω της ενεργοποίησης ενός δικτύου Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό και ενός δικτύου πρώην αποφοίτων, καθώς και μέσω της συνεργασίας με τα Πανεπιστήμια. Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέσω της ιστοσελίδας μας, http://www.pfizercareers.com/

Έχει προσελκύσει το κέντρο Έλληνες επιστήμονες από το εξωτερικό;

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, πολλοί άνθρωποι έφυγαν από την Ελλάδα. Η στρατηγική μας και το γεγονός ότι επενδύουμε στην Θεσσαλονίκη, έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς ανθρώπους που είχαν φύγει στο εξωτερικό να επιστρέψουν. Πρόσφατα, προσλάβαμε ανθρώπους από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ολλανδία και τη Γερμανία, οι οποίοι ζούσαν πολλά χρόνια στο εξωτερικό και ήταν πολύ χαρούμενοι που επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη. Προσπαθούμε, λοιπόν, ενεργά να φέρουμε τους ανθρώπους πίσω στην πατρίδα, δίνοντας, έτσι, μια απάντηση στο «brain drain».

Γιατί επιλέχθηκε η Θεσσαλονίκη; Ποια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα προσφέρει η πόλη;

Η Ελλάδα έχει ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον και σταθερές οικονομικές προοπτικές, καθώς και έντονη εστίαση στην ψηφιακή τεχνολογία. Επιπλέον, η χώρα ήταν πάντα ένα σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, λόγω της μοναδικής γεωγραφικής της θέσης, ενώ η ζώνη ώρας στην οποία βρίσκεται, μας επιτρέπει να μεγιστοποιήσουμε τη συνεργασία και την παραγωγικότητα παγκοσμίως. Επιπλέον, το γεγονός ότι οι Έλληνες απόφοιτοι της επιστήμης και της μηχανικής κατατάσσονται στην 11η θέση μεταξύ 126 χωρών, αναφορικά με την καινοτομία, είναι μια σταθερή απόδειξη του υψηλού επιπέδου ταλέντου και της ποιότητας του ανθρώπινου δυναμικού. Στη Θεσσαλονίκη, ειδικότερα, οι υψηλά καταρτισμένοι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα δεν αξιοποιούνται επαρκώς.

Η Θεσσαλονίκη είναι επίσης γνωστή για την καινοτομία της και τη συγκέντρωση ταλέντου. Διαθέτει 9 παγκοσμίως αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα και 5 μεγάλα πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με περισσότερους από 150.000 προπτυχιακούς φοιτητές και περισσότερους από 20.000 μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Πιστεύουμε ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες καθιστούν την Ελλάδα και ειδικότερα τη Θεσσαλονίκη,  μια ιδανική τοποθεσία για αυτό το έργο και θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε σημαντικές ανακαλύψεις στο μέλλον που θα επηρεάσουν τη ζωή των ανθρώπων.

Πρόκειται να δούμε σύντομα συνεργασίες με πανεπιστήμια και άλλα τοπικά ερευνητικά κέντρα;

Φυσικά. Η συνεργασία με πανεπιστήμια και άλλα τοπικά ερευνητικά κέντρα αποτελεί προτεραιότητα για εμάς, προκειμένου να παράξουμε γνώση που θα υποστηρίξει αποφάσεις και θα οδηγήσει στη δράση, καθώς και για να προσφέρουμε καινοτόμες ψηφιακές και τεχνολογικές λύσεις.

Επιπλέον, το ευρύτερο τοπικό οικοσύστημα, που αποτελείται από πανεπιστήμια, νοσοκομεία, ερευνητικά κέντρα, νεοφυείς επιχειρήσεις και φορείς, είναι προσιτό και επιζητά την καινοτομία και την πρόοδο, επιτρέποντας έτσι τη στενότερη επαφή και συνεργασία.

Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα παγκόσμιας κλάσης στη Θεσσαλονίκη, η οποία θα μεγιστοποιήσει τα οφέλη των νέων τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και εμβολίων. Στόχος μας είναι η δημιουργία μιας διασυνδεδεμένης κοινότητας επαγγελματιών του τομέα της υγείας, αλληλοεπιδρώντας με το ευρύτερο οικοσύστημα, προκειμένου να διευκολυνθούν οι συνεργασίες που θα ωφελήσουν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Με αυτόν τον τρόπο, φέρνουμε το μέλλον για την Pfizer και ολόκληρο τον τομέα, σήμερα.

Πού θα βρίσκεται το κέντρο;

Το κέντρο θα βρίσκεται αρχικά στο «Phoenix Center» στη Θεσσαλονίκη και σύντομα θα μετακινηθεί στο κτίριο που θα στεγάζεται μόνιμα.

 Η Pfizer έχει 60ετή παρουσία στην Ελλάδα. Ποιοι είναι οι στόχοι της για το μέλλον;

Στην Ελλάδα, η Pfizer δραστηριοποιείται από το 1960, εισάγοντας καινοτόμα προϊόντα, ενώ από το 2003 η εταιρεία βρίσκεται στην κορυφή της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς. Η Pfizer είναι ένας πελατοκεντρικός οργανισμός πρώτης γραμμής και με την Pfizer Digital ενεργοποιούμε το ταλέντο που μας επιτρέπει να εργαζόμαστε με ευελιξία, ταχύτητα και εστίαση, προκειμένου να δημιουργήσουμε συναρπαστικές εμπειρίες για τους πελάτες μας. Με ένα όραμα, το οποίο τοποθετεί την εμπειρία στην πρώτη θέση, ένας από τους κύριους στόχους μας είναι να κερδίσουμε τον ψηφιακό αγώνα στον τομέα της φαρμακευτικής, προκειμένου να ψηφιοποιήσουμε την ανακάλυψη και την ανάπτυξη φαρμάκων και να βελτιώσουμε τα αποτελέσματα της υγείας και των εμπειριών των ασθενών, επηρεάζοντας τελικά και αλλάζοντας τη ζωή των ανθρώπων προς το καλύτερο.