Skip to main content

Γαβρόγλου: 6.000 οι οργανικές θέσεις ιερέων και ούτε μία παραπάνω

Η πολιτεία δίνει στην Ιερά Αρχιεπισκοπή τις θέσεις, η κατανομή στις μητροπόλεις γίνεται χωρίς καμία άλλη διαδικασία της Πολιτείας, τόνισε ο υπουργός.

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή, μεταξύ του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Γαβρόγλου και του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Κυριαζίδη, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του τελευταίου, που κατηγόρησε τη κυβέρνηση για ολιγωρία σχετικά με τις προσλήψεις κληρικών και τη κάλυψη των κενών θέσεων σε μητροπόλεις.

Σύμφωνα με τον κ. Γαβρόγλου ο οποίος επικαλέστηκε νόμο του 1945, «οι οργανικές θέσεις ιερέων είναι 6.000 και ούτε μια παραπάνω», αφού όπως είπε πρέπει να μισθοδοτούνται μόνον οι έγγαμοι ιερείς, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει (σήμερα μισθοδοτούνται 10.400, άγαμοι κληρικοί και ιερομόναχοι). 

«Η πολιτεία δίνει στην Ιερά Αρχιεπισκοπή τις θέσεις και η κατανομή στις μητροπόλεις γίνεται χωρίς καμία άλλη διαδικασία της Πολιτείας», επεσήμανε ο κ. Γαβρόγλου και κάλεσε τα κόμματα να πάρουν θέση για τη θεσμική ακαταστασία, όπως την χαρακτήρισε, που υπάρχει στο θέμα αυτό.

Η αναφορά του κ. Κυριαζίδη για συμφωνία που έγινε κάτω από το τραπέζι, μεταξύ της κυβέρνησης και του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για τον τρόπο πρόσληψης των κληρικών, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Παιδείας.

«Είναι απαράδεκτο να λέτε ότι υπήρξε συμφωνία κάτω από το τραπέζι, μεταξύ του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου... Το πλαίσιο συμφωνίας ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχιεπίσκοπο πήγε να διορθώσει αυτό το πρόβλημα. Την κατανομή των θέσεων ανά μητρόπολη. Να μην υπάρχουν πολλοί ιερείς στα αστικά κέντρα και ελάχιστοι στις περιφέρειες», συμπλήρωσε ο υπουργός Παιδείας.