Skip to main content

Γαβρόγλου: Αύξηση 45% στον προϋπολογισμό των Πανεπιστημίων

Παραλάβαμε μια κατάσταση πέραν του χάους, με αδιαφανή οικονομικά, ακόμη και με κτήρια που δεν είχαν καν οικοδομικές άδειες, είπε ο υπουργός.

«Για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια, αυξήθηκε φέτος κατά 45% ο προϋπολογισμός των Πανεπιστημίων. Το αναγνωρίζουν όλοι αυτό» δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρου Τάσσου με θέμα την κατάσταση στις φοιτητικές εστίες.

Όπως είπε, «αυτές είναι ενδείξεις και ότι βγαίνουμε από το πολύ δύσκολο οικονομικό πλαίσιο των προηγούμενων ετών και ότι η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να κανονικοποιήσουμε τη ζωή στα Πανεπιστήμια και στις φοιτητικές εστίες».

«Παραλάβαμε μια κατάσταση πέραν του χάους, με αδιαφανή οικονομικά, ακόμη και με κτήρια που δεν είχαν καν οικοδομικές άδειες. Αυτά είναι μέρος μιας κατάστασης που παραλάβαμε. Κινούμαστε, λοιπόν, σε δύο κατευθύνσεις: Η μια είναι ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός. Για πρώτη φορά έχει γίνει Επιτροπή με τη συμμετοχή του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, του υπουργείου κι εκπροσώπων της Συνόδου των Πρυτάνεων για τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Η δεύτερη κατεύθυνσή μας είναι οι παρεμβάσεις άμεσου χαρακτήρα» ανέφερε ο υπουργός.

«Φέτος εγγράψαμε στον προϋπολογισμό 47 εκατ. ευρώ για το στεγαστικό επίδομα των φοιτητών. Ουδέποτε 47 εκατομμύρια διατέθηκαν για επιδότηση φοιτητικού ενοικίου και αυτό είναι για το καλό της κοινωνίας. Το ποσό είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με τα οικονομικά δεδομένα της χώρας. Η φοιτητική μέριμνα, όμως, απορροφά πολύ μεγάλα κονδύλια, συνολικά περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ» τόνισε ο κ. Γαβρόγλου.