Skip to main content

Θα δώσετε άδεια για το gay pride; Οι υποψήφιοι δήμαρχοι απαντούν

Το όγδοο ερώτημα του debate της Voria μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων Θεσσαλονίκης αφορά το gay pride που εξελίσσεται αυτές τις μέρες στην πόλη

Το όγδοο ερώτημα του debate της Voria.gr μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων Θεσσαλονίκης αφορά το gay pride το οποίο, συμπτωματικά εξελίσσεται αυτές τις μέρες στην πόλη.

Χάρης Αηδονόπουλος

Η χορήγηση άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου είναι στα χέρια του δημάρχου. Σε κάθε περίπτωση πριν από τη χορήγησή της για οποιαδήποτε διοργάνωση θα συνεκτιμούμε το να μη μπλοκάρει κυκλοφοριακά η πόλη. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε τι με σεβασμό όμως και των απόψεων και όσων δε συμμετέχουν στο gay pride.

Σπύρος Βούγιας

Προφανώς. Το 2020, μάλιστα, η πόλη θα υποδεχθεί την Ευρωπαϊκή Ημέρα Περηφάνιας, την οποία διεκδίκησε και κέρδισε η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου. Η Θεσσαλονίκη θα την υποδεχθεί σαν μια γιορτή, ως μια ανεκτική κοσμοπολίτικη, μη-φοβική Ευρωπαϊκή πόλη, που σέβεται τα προσωπικά δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες των ανθρώπων.

Αντώνης Γαζάκης

Είναι αυτονόητο - και θα σταθούμε μαχητικά απέναντι σε όποιον δήμαρχο επιχειρήσει να περιορίσει την ελευθερία έκφρασης, όχι μόνο των ΛΟΑΤΚΙΑ+ συλλογικοτήτων, αλλά κάθε άλλου κοινωνικού κινήματος. Τα pride αποτελούν έναν χώρο ελευθερίας, μια ανάσα για όσους και όσες ζουν κάτω από την πίεση του κυρίαρχου κοινωνικού συντηρητισμού. Ακόμα περισσότερο, ως σχήμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, πιστεύουμε ότι τα κινήματα δεν χρειάζονται την άδεια και τη συνεργασία καμίας αρχής, ούτε και τις χορηγίες των εμπόρων και των πρεσβειών. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα στηρίξουμε κάθε εκδήλωση και κάθε επιλογή όλων των ΛΟΑΤΚΙΑ+ συλλογικοτήτων.

Σωτήρης Ζαριανόπουλος

Τασσόμενοι αποφασιστικά ενάντια σε κάθε ρατσιστική διάκριση με βάση των σεξουαλικό προσανατολισμό, φύλο, εθνικότητα, θρησκεία κ.λπ. λέμε ΝΑΙ.
Μόνο στη Χρυσή Αυγή θεωρούμε ότι δεν πρέπει να δίνεται άδεια.

Είμαστε όμως αντίθετοι και στο ότι αντιδραστικά επιτελεία – από πρεσβείες έως επιχειρηματικούς κολοσσούς - εμπορεύονται απαράδεκτες υπαρκτές διακρίσεις, δήθεν στο όνομα των ατομικών δικαιωμάτων, (που καταπατούν όμως όσον αφορά τους εργαζόμενους, το λαό), για να στήσουν κάλπικες διαχωριστικές γραμμές. Η κύρια διαχωριστική γραμμή είναι τα ταξικά συμφέροντα.

Η καλύτερη ασπίδα προστασίας από τις κοινωνικές διακρίσεις είναι η διεκδίκηση από τον Δήμο δημοσίων, δωρεάν υποδομών στήριξης για όλες και όλους, χωρίς καμιά διάκριση.

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης

Προσωπικά τάσσομαι ξεκάθαρα υπέρ της υπεράσπισης των ατομικών και των συλλογικών δικαιωμάτων των πολιτών. Σέβομαι τη διάθεση του καθενός να προτάσσει τη διαφορετικότητά του με την προϋπόθεση, όμως, ότι θα επιδεικνύεται ο ανάλογος σεβασμός όλων σε όλους και σε όλες. Από τη διοργάνωση του gay pride μας βρίσκει αντίθετους ο εκχυδαϊσμός που προκύπτει στη βάση της εμπορευματοποίησης της διαφορετικότητας.

Εμείς, ως ΔΚΘ ''Υψίπολις'' θα επιδιώξουμε τη διοργάνωση ενός φεστιβάλ που, μέσα από τις καλλιτεχνικές και κοινωνικές δράσεις του, θα αντιμετωπίζει και θα αναδεικνύει το διαφορετικό με τον σεβασμό που του αρμόζει. Γιατί πιστεύουμε ότι το να μάθεις να σέβεσαι το διαφορετικό είναι θέμα παιδείας και ένδειξη πολιτισμού. Σίγουρα όμως είναι άλλο πράγμα η αποδοχή και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και άλλο πράγμα η προσπάθεια επίδειξης και προβολής ενός προτύπου που υπόκειται απόλυτα στις επιταγές του καταναλωτισμού και της εμπορευματοποίησης.

Κωνσταντίνος Ζέρβας

Θεωρώ ότι το 2019 αυτά τα ζητήματα έχουν λυθεί εν πολλοίς. Και βέβαια θα χορηγήσω άδεια για κάθε εκδήλωση που σχεδιάζεται στην πόλη και πληροί ορισμένες προϋποθέσεις. Δεν μου αρέσει αυτός ο τεχνητός και πολιτικά υποκινούμενος δυισμός που επιχειρήθηκε ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη του φωτός και του σκότους, στην ultra προοδευτική και τη βαθιά συντηρητική, στη δημοκρατική και τη «φασιστική». Πίσω από αυτές τα πολιτικάντικες προσεγγίσεις κρύβονται όσοι βρίσκουν υπόσταση από το διχασμό. Στόχος δικός μου είναι να ενώσω την πόλη για να την αλλάξω, όχι να τη διχάσω για να κερδίσω εκλογές.

Οπότε ναι και στις εκδηλώσεις μνήμης και στο gay pride και σεβασμός της διαφορετικότητας και τιμή και ανάδειξη της ιστορίας και της παράδοσης.

Μάκης Κυριζίδης

Δεν είναι της αισθητικής μου αλλά πιστεύω στην αξία του και στην αξία της ατομικής ελευθερίας και των προσωπικών δικαιωμάτων. Έχω συνεργαστεί με τους εκπροσώπους του Gay Pride και τους πρότεινα παράλληλο διεθνές συνέδριο με αντικείμενο τις ανισότητες. Όσο για το που θα γίνεται, για μας η λύση είναι μόνο η νέα παραλία. Η δραστηριότητα της πόλης δεν θα ξαναδιακοπεί για κανένα λόγο και η νέα παραλία αναδεικνύει παγκόσμια την ταυτότητα της πόλης: θάλασσα, πάρκα, Μεγαλέξανδρος, Λευκός Πύργος, Μέγαρο, ο ωραιότερος περίπατος στη Μεσόγειο.

Γιάννης Κούτρας

Φυσικά και θα χορηγήσουμε άδεια, όπως και κάθε διευκόλυνση και οικονομική στήριξη και αυτό θα είναι η θέση μας στο δημοτικό συμβούλιο. Γι’ αυτό άλλωστε συμμετέχουμε κι εμείς κάθε χρόνο στο Thessaloniki Pride, παρά τις ενστάσεις μας για τη «στήριξη» των διάφορων χορηγών, ώστε να διαδηλώσουμε μαζί με τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα για ίσα δικαιώματα, αλλά και για την προοπτική μιας κοινωνίας χωρίς ομοφοβία, σεξισμό και καταπίεση. Όσο κι αν το συντηρητικό κατεστημένο της πόλης προσπαθεί να το καταργήσει, η συμμετοχή κάθε χρόνο αυξάνεται και η πλειοψηφία των εργαζόμενων και της νεολαίας το στηρίζουν.

Πέτρος Λεκάκης

Και άδεια θα χορηγήσω και θα το στηρίξω. Μην ξεχνάτε πως στη Θεσσαλονίκη έρχεται η Ευρωπαϊκή Διοργάνωση η οποία με εμένα δήμαρχο θα υποστηριχθεί.

Κατερίνα Νοτοπούλου

Αν και η Θεσσαλονίκη δεν είναι μία μικρή πόλη, νομίζω πως λίγο πολύ όλοι γνωριζόμαστε. Το pride το έχουμε ήδη στηρίξει έμπρακτα. Οπότε θα σας απαντήσω τι θα κάνω στην, ατυχέστατη, περίπτωση όπου ο επόμενος δήμαρχος ΔΕΝ χορηγήσει άδεια για τη διοργάνωση του pride. Θα κάνω ό,τι μπορώ στον δρόμο και στο δημοτικό συμβούλιο για να ακυρωθεί αυτή η απαράδεκτη, φοβική, σεξιστική και στην τελική προσβλητική και δυσφημιστική για την πόλη μας απόφαση. Αλλά και αυτό να μην συμβεί, να είστε σίγουροι ότι το pride θα γίνει και εγώ, όλοι και όλες από τη «Θεσσαλονίκη Μαζί», όλοι και όλες που οικοδομούμε την Προοδευτική Συμμαχία, θα είμαστε στην πρώτη γραμμή.

Γιώργος Ορφανός

Ο δήμαρχος οφείλει να τηρεί τους νόμους. Οποιοσδήποτε επιθυμεί να κάνει εκδήλωση σε δημόσιο χώρο και ζητήσει άδεια από το δήμο, ο δήμος δε θα αρνηθεί, εφόσον τηρούνται όλα τα προαπαιτούμενα που ορίζουν οι νόμοι. Αυτό αφορά όλους.

Γιώργος Ρακκάς

Δεν είναι ζήτημα «άδειας». Είναι ζήτημα αν ο Δήμος θα μεταβάλει την διοργάνωση σε επίσημο θεσμό της τοπικής εξουσίας ή όχι. Αν την μεταβάλει, θα είναι υποχρεωμένος να κάνει και στρέητ πράιντ, γιατί αλλιώς θα μεροληπτήσει υπέρ της μίας ή της άλλης σεξουαλικής επιλογής. Καταλαβαίνετε σε τι παγίδα πέφτουμε; Η σεξουαλική επιλογή είναι ζήτημα προσωπικής ελευθερίας.

Επίσης, όλοι οι πολίτες είναι ίσοι δίχως να υπόκεινται σε διακρίσεις με βάση το φύλο ή την σεξουαλική επιλογή. Ως εδώ καλά. Από εκεί και πέρα, ξεκινάει η «ιδιωτικοποίηση της πολιτικής», δηλαδή χτίζονται πολιτικές κοινότητες ομοιομορφίας βάσει των ατομικών επιλογών των ανθρώπων –γκέϊ εναντίον στρέϊτ, βήγκαν εναντίον κρεατοφάγων– και ξεκινάει ο πόλεμος όλων εναντίον όλων…

Νίκος Ταχιάος

Από την πρώτη μέρα που ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου ξεκαθάρισα ότι το Thessaloniki Pride θα συνεχίσει να γίνεται κανονικά. Άλλωστε δεν υπάρχει κανένας τρόπος και πιστεύω ότι δεν υπάρχει και κανένας λόγος για να απαγορευτεί.  Και όχι μόνο αυτό, η Θεσσαλονίκη το 2020 θα υποδεχθεί και τη διοργάνωση του Europe Pride. Και αυτή η διοργάνωση είναι μια δέσμευση της πόλης την οποία σκοπεύω να τηρήσω. Θα ενισχύσω την προσπάθεια να γίνουν σεβαστά, τα δικαιώματα εκείνων που θέλουν να βιώνουν τη διαφορετικότητά τους χωρίς να υφίστανται διακρίσεις ρατσιστικές, σε οποιαδήποτε πτυχή της καθημερινότητάς τους.

Μιχάλης Τρεμόπουλος

Η στήριξη μιας διοργάνωσης που έχει καθιερωθεί και μπορεί να σταθεί και αυτόνομη, είναι αναγκαία -εφόσον μάλιστα αμφισβητείται- αλλά όχι και ικανή για την εξάλειψη των σχετικών προκαταλήψεων. Επειδή η βίωση της σεξουαλικότητας ασχέτως φύλου, προσανατολισμού, φυλής και θρησκείας αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα, θα πρέπει ο Δήμος να φροντίσει ώστε σε επίπεδο ιδεολογίας, νομοθεσίας και πράξης να κατοχυρωθεί η βίωση αυτή σε κλίμα αποδοχής.

Οι αρνητικές διακρίσεις λόγω σεξουαλικότητας συχνά υλοποιούνται με τη σύμπραξη και στήριξη ενός ευρύτερου φάσματος παραγόντων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επεξεργαστεί θέσεις και προτροπές σχετικά με τα προβλήματα που αφορούν τη σεξουαλικότητα, που θα πρέπει να αποτελέσουν οδηγό δραστηριοποίησης του Δήμου και στήριξης των σχετικών ομάδων πολιτών.

Παναγιώτης Ψωμιάδης

Το έχω πει πολλές φορές, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα είναι δεδομένος. Σε καμία, όμως, περίπτωση δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές εικόνες του πρόσφατου παρελθόντος,  παρελάσεις μπροστά από τις εκκλησίες της πόλης μας με τους συμμετέχοντες να κρατούν τα θρησκευτικά μας σύμβολα στα γεννητικά τους όργανα. Αυτές οι ανωμαλίες, η γελοιοποίηση των πάντων, οι προκλήσεις, τελειώνουν.

Θα σεβαστούμε όποια σοβαρή εκδήλωση θέλουν να πραγματοποιήσουν μέσα στο χώρο της ΔΕΘ ή του ΟΛΘ, με τάξη και κανόνες. Άλλο ανοιχτή πόλη, άλλο ξέφραγο αμπέλι. Δεν θα παραδώσουμε τη Θεσσαλονίκη στην αθλιότητα για να κάνουμε το χατίρι κάποιων Ιδρυμάτων που ενισχύουν, με κάθε τρόπο, αυτές τις δράσεις…