Skip to main content

ΓΕΕΘΑ: Συνεχίζεται η αναστολή των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων των ΕΔ

Αναστέλλεται η διεξαγωγή της διακλαδικής αεροναυτικής άσκησης "Καταιγίς", διάρκειας 8 ημερών, που επρόκειτο να ξεκινήσει αύριο.

Αποφασίσθηκε, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ, η συνέχιση και για το επόμενο τουλάχιστον δεκαπενθήμερο, της πρόσκαιρης αναστολής των δραστηριοτήτων επιχειρησιακής εκπαίδευσης μεγάλης κλίμακας προς διαφύλαξη, τόσο του εξαιρετικά χαμηλού ποσοστού κρουσμάτων COVID-19 στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και της επιχειρησιακής διαθεσιμότητας των ΕΔ στον ύψιστο βαθμό.

Στο πλαίσιο αυτό αναστέλλεται η διεξαγωγή της διακλαδικής αεροναυτικής άσκησης "Καταιγίς", διάρκειας 8 ημερών, που επρόκειτο να ξεκινήσει αύριο με τη συμμετοχή του συνόλου των μονάδων του στόλου, αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας και μονάδων των ειδικών δυνάμεων.

"Οι προφανείς ιδιαιτερότητες αυτής της - κρίσιμης για τη δημόσια υγεία - περιόδου, σε συνδυασμό με την σχεδόν βέβαιη επιστροφή της υβριδικής απειλής της Τουρκίας στα ανατολικά χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας, όπως αυτή ομολογείται και διαρκώς επαναλαμβάνεται από τα χείλη Τούρκων αξιωματούχων σε κάθε ευκαιρία, επιβάλλουν σύνεση προς διασφάλιση της επιχειρησιακής διαθεσιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων στον ύψιστο βαθμό για να μείνουν αλώβητες έναντι της πανδημίας", σχολίασαν αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ αναφερόμενες στους λόγους που οδήγησαν στη λήψη της σχετικής απόφασης και παραπέμποντας "σε εύθετο χρόνο" την πραγματοποίηση των επιχειρησιακών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και "όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν".

Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές επισήμαναν τα εξής: "Οι προφανείς ιδιαιτερότητες αυτής της κρίσιμης για τη δημόσια υγεία περιόδου, επιβάλλουν τη συνέχιση και για το επόμενο τουλάχιστον δεκαπενθήμερο, της πρόσκαιρης αναστολής των δραστηριοτήτων επιχειρησιακής εκπαίδευσης μεγάλης κλίμακας, προς διαφύλαξη του εξαιρετικά χαμηλού ποσοστού κρουσμάτων COVID-19 στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, ποσοστό το οποίο, στην κορύφωση της πανδημίας στη χώρα μας, δεν ανήλθε πέραν του 0,05% της δύναμης τους.

Η σχεδόν βέβαιη επιστροφή της υβριδικής απειλής της Τουρκίας στα ανατολικά χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας, όπως αυτή ομολογείται και διαρκώς επαναλαμβάνεται από τα χείλη Τούρκων αξιωματούχων σε κάθε ευκαιρία, επιβάλλει σύνεση προς διασφάλιση της επιχειρησιακής διαθεσιμότητας των ΕΔ στον ύψιστο βαθμό, για να μείνουν αλώβητες έναντι της πανδημίας.

Κατόπιν τούτων, πρόσθεσαν, "οι επιχειρησιακές δραστηριότητες μεγάλης και μεσαίας κλίμακας και τα αντικείμενα επιχειρησιακής εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθούν σε εύθετο χρόνο και όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν. Και πάντα με γνώμονα τη διατήρηση και προστασία του υψηλού επιπέδου της μαχητικής ικανότητας, της υγείας του προσωπικού και της διαθεσιμότητας των μονάδων όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Εν μέσω της πανδημίας, αυτό επετεύχθη στον ύψιστο βαθμό με κόπο και στερήσεις, κατατάσσοντας τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μεταξύ των ελαχίστων παγκοσμίως που κατάφεραν κάτι τέτοιο. Με γνώμονα λοιπόν το εθνικό και επιχειρησιακό συμφέρον, θα ακολουθήσουν και οι ΕΔ τα προσεκτικά και σίγουρα βήματα που υπαγορεύει η κυβέρνηση για όλη την ελληνική κοινωνία, όπως και πρωτοπόρες άλλωστε τα ακολούθησαν με δύσκολες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις και όταν η χώρα έμπαινε στην κρίση του κορονοϊού, με λαμπρά όμως αποτελέσματα όπως απεδείχθη, τα οποία δεν πρέπει να διακυβευθούν με κανέναν τρόπο", κατέληξαν οι ίδιες πηγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ