Skip to main content

Γέφυρα 2: Ξεκινά η καταβολή της επιδότησης στους πρώτους δικαιούχους

Το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» απευθύνεται σε μεσαίες, μικρές, πολύ μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επιχειρηματιών

Το «πράσινο φως» στις πρώτες 10.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2», το οποίο αφορά την επιδότηση της δόσης επιχειρηματικού δανείου για 8 μήνες, ανάβει σήμερα η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Οι πρώτες εγκρίσεις αφορούν επιχειρήσεις που υπέβαλλαν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα έως τις 31 Μαΐου και πληρούν τις προϋποθέσεις για την επιδότηση της δόσης του δανείου τους. Αμεσα θα ξεκινήσουν και οι πληρωμές με ποσά που αγγίζουν ακόμη και τα 50.000 ευρώ τον μήνα. Σε όσους η αίτηση εγκρίθηκε το Μάιο, θα λάβουν επιδότηση για δύο μήνες, Μάιο και Ιούνιο.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» απευθύνεται σε μεσαίες, μικρές, πολύ μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επιχειρηματιών-επιτηδευματιών, που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία και πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια. Στο πρόγραμμα είχαν την δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση τόσο οι επιχειρήσεις που έχουν εξυπηρετούμενες οφειλές όσο και οι επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Ειδικά για την κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων δανείων, για να ξεκινήσει η επιδότηση της δόσης θα πρέπει πρώτα να υπογραφεί σύμβαση ρύθμισης του δανείου με την τράπεζα ή το διαχειριστή του δανείου. Η ρύθμιση του δανείου θα πρέπει να γίνει το αργότερο έως τις 15 Ιουλίου.

Εκτός από την επιδότηση, το υπουργείο Οικονομικών έχει εγκρίνει και πρόσθετες διευκολύνσεις. Ειδικά για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια οι τράπεζες καλούνται να εφαρμόσουν για όλη τη διάρκεια της επιδότησης και τη διάρκεια παρακολούθησης της οφειλής, συμπληρωματικά μέτρα, όπως:

• μείωση επιτοκίου ρύθμισης κατά 10% έναντι αυτού που ίσχυε πριν από την αναδιάρθρωση του δανείου,
• διαγραφή ποσοστού των τόκων υπερημερίας και εξωλογιστικών τόκων,
• διαγραφή ποσοστού κεφαλαίου,
• επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής.

Για τους ενήμερους δανειολήπτες που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, συμπληρωματικά της επιδότησης από το κράτος που φθάνει στο 90%, οι τράπεζες δεσμεύονται :

· να μην τροποποιήσουν τους όρους του δανείου (π.χ. κεφάλαιο, επιτόκιο, διάρκεια αποπληρωμής) σε σχέση με τους όρους που υπήρχαν πριν τη χορήγηση της Κρατικής επιδότησης,

· να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.

Τα συγκεκριμένα μέτρα θα ισχύσουν τόσο για όσους υποβάλουν αίτηση στο πρόγραμμα μέσα στις επόμενες ημέρες, όσο και σε εκείνους που ήδη έχουν υποβάλει.

Για τους δικαιούχους, η συνεισφορά του Δημοσίου διαμορφώνεται ως εξής:

Εξυπηρετούμενα δάνεια: Στο 90% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 80% για το 2ο τρίμηνο και στο 70% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.
Μη εξυπηρετούμενα δάνεια: Στο 80% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 70% για το 2ο τρίμηνο και στο 60% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.

Στην περίπτωση της ατομικής επιχείρησης χωρίς προσωπικό ή του ελεύθερου επαγγελματία, το μέγιστο ποσό της μηνιαίας επιδότησης φτάνει στα 600 ευρώ. Στην περίπτωση της μεσαίας επιχείρησης, το μέγιστο ποσό της μηνιαίας επιδότησης ανέρχεται στις 50.000 ευρώ. Από τη στιγμή που καταβληθεί η 1η δόση της επιδότησης, τότε το Κράτος την καταβάλλει για τους επόμενους μήνες 8 μήνες.

Το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» «τρέχει» παράλληλα με το πρόγραμμα για την επιδότηση των δόσεων των δανείων πρώτης κατοικίας, το «Γέφυρα 1», στο οποίο έχουν ενταχθεί περίπου 160.000 δανειολήπτες.

Πηγή: Ναυτεμπορική