Skip to main content

Γέφυρες με τη Θεσσαλονίκη ρίχνει ο Οργανισμός visitBerlin

Δημιουργική και ζωντανή πόλη τη χαρακτήρισε ο CEO του τουριστικού Οργανισμού – Πρόταση για συμμετοχή της Θεσσαλονίκης στο European Cities Network.

Τουριστικές γέφυρες με τη Θεσσαλονίκη ρίχνει ο Οργανισμός visitBerlin με τον CEO, Burckhard Kieker, να δηλώνει γοητευμένος από την πόλη στο πρώτο εικοσιτετράωρο της διαμονής του.

Kάνοντας αποτίμηση της πρώτης ημέρας του στη Θεσσαλονίκη, ο CEO  του visitBerlin, τη χαρακτήρισε ελεύθερη, δημιουργική, ζωντανή, με νέο κόσμο πόλη, με βραδινή ζωή, παρομοιάζοντας την μάλιστα με το Βερολίνο.  Μάλιστα ο Οργανισμός visitBerlin απηύθυνε πρόσκληση στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να συμμετέχει στο  European Cities Network.

Το Βερολίνο είναι η τρίτη πιο δημοφιλής πόλη της Ευρώπης, μετά το Λονδίνο και το Παρίσι, αλλά όπως είπε ο κ. Kieker, πολύ οικονομική για τους επισκέπτες, αφού ένα Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο κοστίζει το ⅓ από ότι στο Λονδίνο.

Ο κ. Kieker και το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων του Βερολίνου, Christian Goiny, που όπως είπε προσπαθεί να έρχεται όσο πιο συχνά γίνεται στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, είχαν, σήμερα, συνάντηση εργασίας με δημοσιογράφους  προκειμένου να παρουσιάσουν τον  τουριστικό προορισμό, που ακούει στο όνομα Βερολίνο.



Σύμφωνα με τον κ. Kieker οι Άγγλοι, οι Αμερικανοί και οι Ισπανοί αποτελούν το top – 3  των τουριστών, που επιλέγουν το Βερολίνο για τις διακοπές τους, με τους Έλληνες να μην βρίσκονται καν στη δεκάδα. Είναι χαρακτηριστικό πως τα τουριστικά έσοδα μόνο του Βερολίνου το 2019 άγγιξαν περί τα 13 δις ευρώ.  Την περσινή χρονιά στο Βερολίνο καταγράφηκαν 34,1 εκατ. διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία, που συνολικά αριθμούν τα 800 με δυναμικότητα 150.000 κλινών.

Προορισμός value for money

«Το Βερολίνο είναι ένας δυναμικός τουριστικός προορισμός και προπάντων είναι value for money. Κατά μέσο όρο ο επισκέπτης δαπανά περί τα 160 ευρώ ημερησίως περιλαμβάνοντας τη διαμονή, το φαγητό, τις μετακινήσεις, τα μουσεία και τα ψώνια. Το μέσο κόστος για ένα δίκλινο δωμάτιο είναι περί τα 80 ευρώ» σημείωσε ο κ.  Kieker τονίζοντας πως οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα περίοδο, δεδομένης της εξέλιξης του κορωνοϊού, κάνουν λόγω για πληρότητες που θα κινηθούν μεταξύ 30 έως 40% έναντι της περσινής χρονιάς.

H πανδημία κατάφερε γερό πλήγμα στο Βερολίνο με αποτέλεσμα 40.000 άτομα να βρεθούν εκτός εργασίας. Την περίοδο του lockdown, η γερμανική πρωτεύουσα απώλεσε το 98% της τουριστικής της κίνησης.  «Από 500 πτήσεις καθημερινά από και προς το αεροδρόμιο του Βερολίνου φτάσαμε στις 10. Σήμερα υπάρχουν από Βερολίνο για Θεσσαλονίκη καθημερινά δύο πτήσεις, μία της Ryanair και μία της easyjet»  σημείωσε ο CEO  του visitBerlin επισημαίνοντας πως το πρώτο του ταξίδι μετά την πανδημία ήταν αυτό στη Θεσσαλονίκη, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ασφαλή προορισμό.



Στην ερώτηση γιατί κάποιος να επισκεφτεί το Βερολίνο ο κ.  Kieker  σημείωσε πως είναι μία πολυπολιτισμική πόλη, καθώς το ⅓ του πληθυσμού της δεν είναι γερμανικής καταγωγής, προσφέρει διοργανώσεις και αξιοθέατα στον επισκέπτη, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το Πότσδαμ, πόλη- μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Σημειώνεται πώς χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, του Thessaloniki Convention Bureau, και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.