Skip to main content

Γεμάτη ασφυκτικά με μικροπωλητές η Αριστοτέλους(φωτο)

Ανάμεσα στο εορταστικό διάκοσμο βρίσκονται και φέτος, πλανόδιοι μικροπωλητές, ίσως περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά. Τι λέει ο δήμος Θεσσαλονίκης

Ασφυκτικά γεμάτη όχι μόνο από κόσμο αλλά και... παράνομους μικροπωλητές είναι τις ημέρες των Χριστουγέννων η οδός και η πλατεία Αριστοτέλους.

Οι πλανόδιοι, είτε με τα καροτσάκια τους και τις γεννήτριες που τα συνοδεύουν, είτε με τα διάφανα φωτιζόμενα μπαλόνια, που έχουν γίνει το must των φετινών εορτών, έχουν κατακλύσει το κεντρικότερο και τουριστικότερο σημείο της Θεσσαλονίκης.

Από το ύψος της Ερμού και μέχρι τη Λεωφόρο Νίκης οι πλανόδιοι παίρνουν θέση καθημερινά και πωλούν φωτιζόμενα μπαλόνια, τα οποία κοστίζουν συνήθως από 5 – 8 ευρώ. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, φορτηγάκια που γυρίζουν μέσα στην πόλη προμηθεύουν τους πωλητές με νέο «φωτιζόμενο» εμπόρευμα όταν εξαντλείται το απόθεμα.

Κατηφορίζοντας προς την κάτω πλευρά του άξονα, από το ύψος κυρίως του Ολύμπιον ανάμεσα στο εορταστικό διάκοσμο μέχρι το μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο εκτός από τα μπαλόνια, βρίσκονται πλέον και τα καροτσάκια με πον κορν, μαλλί της γριάς, κάστανα και καλαμπόκια. Τα καροτσάκια αυτά μαζί με τις γεννήτριες δίνουν τη δική τους «ηχητική νότα» στο σκηνικό που στήνεται καθημερινά στον άξονα της Αριστοτέλους.

Μάλιστα, οι πλανόδιοι μικροπωλητές δε διστάζουν να αναρτούν την πραμάτεια τους ακόμα και στα κάγκελα που βρίσκονται περιμετρικά του χριστουγεννιάτικου δέντρου δημιουργώντας μια τριτοκοσμική εικόνα που κάθε άλλο παρά εορταστική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Την ανεξέλεγκτη δράση των μικροπωλητών είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει και ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης που βρέθηκε στην πλατεία το απόγευμα της Τετάρτης στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Santa Run. Ο ίδιος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τις αστυνομικές αρχές, οι οποίες και πραγματοποίησαν παρέμβαση της αστυνομίας στον άξονα της Αριστοτέλους.

Όπως εξηγεί στη Voria.gr ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα δημοτικής αστυνομίας Λευτέρης Κιοσέογλου, τα θέματα του παρεμπορίου στον άξονα και στην πλατεία Αριστοτέλους, βάσει της νομοθεσίας αντιμετωπίζονται από την ΕΛ.ΑΣ. και όχι με δράσεις από τους άντρες της δημοτικής αστυνομίας.

Η Ελληνική Αστυνομία από την πλευρά της, ξεκαθαρίζει, σύμφωνα με πηγές, ότι έχει δοθεί εντολή για εντατικοποίηση των ελέγχων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν στοχευμένοι έλεγχοι για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου το τελευταίο δεκαήμερο (16 -26 Δεκεμβρίου), είτε από μεικτά κλιμάκια με τη δημοτική αστυνομία, είτε μεμονωμένα. 

Οι έλεγχοι επικεντρώνονται κυρίως στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., το διάστημα αυτό, πραγματοποιήθηκαν 24 συλλήψεις και βεβαιώθηκε ανάλογος αριθμός διοικητικών προστίμων. Παράλληλα, κατασχέθηκαν 2.900 είδη παρεμπορίου.

Το ίδιο χρονικό διάστημα κλιμάκιο με άντρες της δημοτικής αστυνομίας με εργαζόμενους από το τμήμα Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης προχώρησαν σε ανάλογους ελέγχους, κατά τη διάρκεια των οποίων «σήκωσαν» καροτσάκια που αφήνουν οι πλανόδιοι επί της Αριστοτέλους τις πρωινές ώρες.