Skip to main content

Γεμίζει με πεντάστερα και luxury ξενοδοχεία η Θεσσαλονίκη

Κονταροχτυπιούνται παλιοί και νέοι παίκτες για την είσοδο τους στον τουριστικό κλάδο-Νέα concepts καταλυμάτων-ξενοδοχείων μπαίνουν δυναμικά στο χώρο.

Με τον τουρισμό στη Θεσσαλονίκη - που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα - να βρίσκεται σε σταθερή άνοδο και την πόλη να αποτελεί κύρια επιλογή των τουριστών από τα Βαλκάνια, την Τουρκία,τη Ρωσία και το Ισραήλ δεν είναι παράξενο που τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μία έντονη κινητικότητα στον ξενοδοχειακό τομέα.

Γνώστες του τουριστικού προϊόντος και όχι μόνο αναζητούν τρόπους για να αποκτήσουν το δικό τους ξενοδοχείο προκειμένου να καρπωθούν τα συνεχώς αυξανόμενα οφέλη που προκύπττουν για τον κλάδο.

Είναι χαρακτηριστικό πως ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, ή έχουν ανακοινωθεί νέα projects, την ώρα που δεν σταματά η αναζήτηση για τον κατάλληλο χώρο, με ιδιαίτερα προσφιλείς το τελευταίο διάστημα τις καπναποθήκες για τους επενδυτές και τα διατηρητέα κτήρια για τους ιδιοκτήτες που επιθυμούν να τα ‘ξεφορτωθούν’ λόγω των υψηλών οικονομικών απαιτήσεων.

Την ίδια ώρα αρχίζουν να ξεπροβάλουν concepts καταλυμάτων ιδιαίτερα νεόκοπων για τα ελληνικά δεδομένα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ξενοδοχείου – καταλύμματος που σύμφωνα με πληροφορίες της Voria. gr θα πάρει σύντομα σάρκα και οστά και αφορά ένα διαφoρετικού τύπου concept. Και αυτό γιατί τους θερινούς μήνες θα λειτουργεί ως ξενοδοχείο και τους υπόλοιπους οι χώροι θα μισθώνονται ως studios για φοιτητές και νεαρές οικογένειες. Το μίγμα αυτό που αναμένεται να δοκιμαστεί για να δούμε τα αποτελέσματα, δείχνει αρκετά υποσχόμενο και νεωτεριστικό.

Την ίδια ώρα ιδιοκτήτες ακινήτων και δη καταστημάτων που είχαν τη δυνατότητα να το πραγματοποιήσουν καθώς δεν υπήρχαν κτίρια πάνω από αυτά προχωρούν στην καταδάφιση τους με την προοπτική να χτιστούν στα εν λόγω πλέον οικόπεδα ξενοδοχειακές μονάδες. Χαρακτηριστική περίπτωση καταστήματα στην οδό Ερμού, που σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να τα κατεδαφίσουν καθώς παρέμεναν επί μακρόν ξενοίκιαστα.

Δύο νέα  πεντάστερα το 2020    

Στο μεταξύ, στην κατασκευή ενός νέου πεντάστερου ξενοδοχείου στην οδό Μοναστηρίου 24, προχωρά, όπως ανακοίνωσε προ ημερών, η Anatolia Hospitality. Ο όμιλος οραματίζεται ένα νέο τουριστικό “hub" για τη Θεσσαλονίκης, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την άνοιξη του 2020. Η συνολική επένδυση ανάμενεται να αγγίξει τα 7 εκατομμύρια ευρώ. Το κτίριο 4800 τ.μ., που θα φιλοξενήσει το ξενοδοχείο αγοράστηκε στις αρχές του έτους με σκοπό την αλλαγή χρήσης του και βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο δίπλα στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και στο μετρό.

Το πρώτο της πεντάστερο ξενοδοχείο, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου 45, θα λειτουργήσει η Ledra Hotels & Villas. Ο όμιλος που αναπτύσσει και διαχειρίζεται υπερπολυτελή ξενοδοχεία, θα αποκτήσει παρουσία στα δίδυμα κτήρια της εταιρείας «Μηχανική Περιβάλλοντος», η οποία προχώρησε στην εικοσαετή μίσθωσή τους.  Το νέο 5άστερο ξενοδοχείο, αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του το Δεκέμβριο του 2020, ενώ η δυναμικότητα του θα είναι 100 δωματίων.

Σε εξέλιξη είναι η κατασκευή 5άστερου city hotel στον πεζόδρομο της Καλαποθάκη. Το οκταώροφο ξενοδοχείο αναμένεται να λειτουργήσει με το όνομα «Olympion City Hotel». Πρόκειται για επιχειρηματικό εγχείρημα της «Ολύμπιον Α.Ε. Οικοδομικές & Τουριστικές Επιχειρήσεις». Η δυναμικότητα του ξενοδοχείου θα είναι 27 δωμάτια, με 57 κλίνες.

Φούσκα ή αναπτυξιακή ευκαιρία;

Πάντως ή έντονη κινητικότητα στον ξενοδοχειακό κλάδο φαίνεται να έχει δύο όψεις. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για φούσκα, η οποία κάποια στιγμή θα σπάσει, καθώς όπως λένε η Θεσσαλονίκη παρά τον αυξανόμενο τουρισμό δεν έχει τη δυνατότητα να αντέξει τον αριθμό των ξενοδοχείων που αναπτύσσονται.

Στον αντίποδα δεν είναι λίγοι οι υπέρμαχοι της λογικής, σύμφωνα με την  οποία όσο πιο ποιοτικά ξενοδοχεία δημιουργούνται, τόσο πιο ανταγωνιστική αναφορικά με τις τουριστικές της υποδομές γίνεται η Θεσσαλονίκη. Μάλιστα υπάρχουν περίοδοι, όπως για παράδειγμα μεγάλες κλαδικές εκθέσεις, με αποκορύφωμα τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που η πόλη βουλιάζει με συνέπεια τα περισσότερα ξενοδοχεία να είναι απαραίτητα προκειμένου να μπορέσουν να φιλοξενήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους επισκέπτες.

Ο καιρός θα δείξει ποιοι από τους δύο έχουν δίκιο, προς το παρόν η ανάπτυξη των ξενοδοχειακών μονάδων βρίσκεται σε έξαρση…