Skip to main content

Γενέθλια για τον Άρη-Ο ιστορικός σύλλογος της Θεσσαλονίκης γίνεται 107 ετών

Ο Άρης ήταν η πρώτη ομάδα που ιδρύθηκε στην ελεύθερη Θεσσαλονίκη, από μια παρέα 22 ατόμων σε ένα καφενείο στην περιοχή Βότση.

Ήταν 25η Μαρτίου του 1914, δύο μόλις χρόνια μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας από τον Τουρκικό ζυγό. Εκείνη την ημέρα, μια παρέα 22 ατόμων σε ένα καφενείο στην περιοχή Βότση ιδρύουν τον Αθλητικό Σύλλογο “Άρης Θεσσαλονίκης”. Έτσι αυτή η ημέρα για τους οπαδούς του Άρη έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού γιορτάζει η πατρίδα μας αλλά και η ομάδα μας.

Ο Άρης ήταν η πρώτη ομάδα που ιδρύθηκε στην ελεύθερη Θεσσαλονίκη, στην ελεύθερη Μακεδονία. Η ημερομηνία που επέλεξαν οι ιδρυτές του Συλλόγου μόνο τυχαία δεν είναι. Η 25η Μαρτίου ήταν εκείνη την εποχή (1914) η μοναδική εθνική εορτή, ήταν η ημέρα εθνικής παλιγγενεσίας των Ελλήνων αλλά και ημέρα που ο Αρχάγγελος Γαβριήλ φέρει το μήνυμα στη Θεοτόκο, ότι θα γεννήσει τον Χριστό. Έτσι αυτή την άγια και μεγάλη ημέρα για την πατρίδα και την Ορθοδοξία γεννιέται ο ένδοξος Άρης.

Οι ιδρυτές του Συλλόγου από την πρώτη στιγμή θέλοντας να δείξουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο που θα έχει ο νέος σύλλογος αλλά και το μαχητικό πνεύμα, επιλέγουν το όνομα του θεού Άρη. Ο Άρης είναι ο θεός του πολέμου, που δεν παρατάει τη μάχη. Μάλιστα το όνομα του Συλλόγου συνδέεται άμεσα και με την Αρχαία Ελληνική μυθολογία, γεγονός που μαρτυρά την ελληνικότητα του νέου Συλλόγου.

Όσον αφορά το έμβλημά του, απεικονίζει τον αναπαυόμενο Άρη του Λουντοβίζι, ένα άγαλμα το οποίο αποδίδεται στον αρχαίο Έλληνα γλύπτη Σκόπα ή τον Λύσιππο. Σήμερα σώζεται ένα αντίγραφο ρωμαϊκής εποχής που βρίσκεται στη Ρώμη.

Όσον αφορά τα χρώματά του, το κίτρινο και το μαύρο, παραπέμπουν στη σημαία του Βυζαντίου καθώς η Θεσσαλονίκη είναι ο σημαντικότερος πόλος για την αυτοκρατορία μετά την Κωνσταντινούπολη.

Ο ΑΣ Άρης σε μήνυμά του για τη σημερινή μέρα καλεί τους φίλους των Κιτρίνων να μείνουν συντονισμένοι: