Skip to main content

Γενί Σαφάκ: Έρευνες νότια της Κρήτης θέλει η Τουρκία (video)

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα παραθέτει και χάρτη που δείχνει τα βυθοτεμάχια στα οποία σύντομα η εταιρεία θα ξεκινήσει τις έρευνες.

Έρευνες και γεωτρήσεις νότια της Κρήτης προβλέπει η συμφωνία Ερντογάν με τον Σάρατζ σύμφωνα με δημοσίευμα της Γενί Σαφάκ, όπως μεταδίδει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα παραθέτει και χάρτη που δείχνει τα βυθοτεμάχια στα οποία σύντομα η εταιρεία τουρκικών πετρελαίων θα ξεκινήσει σε πρώτη φάση τις έρευνες και μετά και γεωτρήσεις.

Πρόκειται για δύο βυθοτεμάχια με την αρίθμηση 15 και 20 τα οποία ανήκουν, σύμφωνα με την Άγκυρα, στην τουρκική και στη λιβυκή ΑΟΖ.

Το προκλητικό δημοσίευμα της Γενί Σαφάκ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα ήθελε να καταχωρίσει στο όνομά της περιοχές της Λιβύης, δημιουργώντας μια de facto κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, ώστε να αποκτήσει παράνομα, όπως γράφει η εφημερίδα, 39.000 τετρ. χλμ. της Λιβύης.

Η Τουρκία, υπενθυμίζεται ότι είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που δεν αναγνωρίζει παρά τις σαφείς και ρητές προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου, το δικαίωμα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στα νησιά, θεωρεί ότι μπορεί να κάνει έρευνες και γεωτρήσεις σε απόσταση μόλις 6 μιλίων νότια της Κρήτης.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας έχει προαναγγείλει έναρξη των ερευνών περί τις αρχές Σεπτεμβρίου.