Skip to main content

Γενικεύεται η σύρραξη στη Συρία: Αναπτύσσει δυνάμεις και ο Άσαντ

Ο συριακός στρατός θα αναπτυχθεί προκειμένου να αντιμετωπίσει την τουρκική επίθεση - Δεν διευκρινίστηκαν οι ζώνες ανάπτυξης των δυνάμεων

Δυνάμεις στα μέτωπα της βόρειας Συρίας άρχισε να αναπτύσσει ο συριακός στρατός «για να αντιμετωπίσει την τουρκική επίθεση» στο συριακό έδαφος, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας, χωρίς να διευκρινίσουν τις ζώνες ανάπτυξης των δυνάμεων της Δαμασκού.

Η συριακή κυβέρνηση (το καθεστώς Άσαντ) και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις διεξήγαγαν συνομιλίες σε ρωσική βάση της Συρίας, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Κούρδο πολιτικό αξιωματούχο και όσα αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Στο παρελθόν, οι συριακές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί σε ορισμένες κουρδικές περιοχές για να αποτραπεί μία τουρκική επίθεση.

Προελαύνουν οι Τούρκοι

Το απόγευμα της Κυριακής το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις υπό τουρκική ηγεσία έχουν τον έλεγχο του (βασικού) αυτοκινητοδρόμου Μ4, σε βάθος 30-35 χιλιομέτρων στο εσωτερικό της συριακής επικράτειας.

Λίγη ώρα νωρίτερα και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σημείωνε ότι ο τουρκικός στρατός και οι Σύροι αντάρτες σύμμαχοί του θα προχωρήσουν κατά 30-35 χιλιόμετρα εντός του συριακού εδάφους.

Παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν είπε επίσης ότι οι τουρκικές δυνάμεις έχουν πάρει υπό τον έλεγχό τους την πόλη Ρας Αλ Αϊν καθώς επίσης και το Τελ Αμπιάντ.

Γαλλογερμανικός άξονας κατά της τουρκικής επιχείρησης

Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η οποία του ζήτησε να τερματίσει άμεσα τη στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης.

«Η καγκελάριος υποστήριξε τον άμεσο τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας.

Επίσης, η γαλλική προεδρία αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι θα συγκληθεί απόψε έκτακτο συμβούλιο Αμύνης για να συζητηθεί η κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία.

Μάλιστα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν ο Εμανουέλ Μακρόν του κατέστησε σαφές ότι η επίθεση πρέπει να σταματήσει.

Ο Γάλλος πρόεδρος υποδεχόμενος την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ απόψε στο Παρίσι δήλωσε ότι «η τουρκική επίθεση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στην Συρία απειλεί να δημιουργήσει μη αντιμετωπίσιμη ανθρωπιστική κρίση και να βοηθήσει στην επανεμφάνιση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή».

«Η κοινή μας βούληση είναι να τερματισθεί αυτή η επίθεση. Πεποίθησή και των δύο μας είναι ότι αυτή η επίθεση δημιουργεί το κίνδυνο από την μία πλευρά, και το διαπιστώνουμε ήδη επί του πεδίου, να δημιουργηθεί μία μη αντιμετωπίσιμη ανθρωπιστική κρίση και, από την άλλη πλευρά, να βοηθήσει στην επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.