Skip to main content

Γεννηματά: Ανάγκη αναθεώρησης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

Την ανάγκη αναθεώρησης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ως μία στρατηγική μεταρρύθμιση υπογράμμισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Την ανάγκη αναθεώρησης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ως μία στρατηγική μεταρρύθμιση που θα συμβάλλει στην επιτάχυνση της πολιτικής δίκης με ταυτόχρονη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών, αλλά και επιφυλάξεις σε επί μέρους διατάξεις εξέφρασε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά κατά τη συνάντησή της με τη Συντονιστική Επιτροπή της Ολομελειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων.

Ειδικότερα η κ. Γεννηματά επανέφερε τις επιφυλάξεις του ΠΑΣΟΚ σε επί μέρους διατάξεις όπως αυτές είχαν εκφρασθεί τον Νοέμβριο του 2014 ως ακολούθως:

1. Τη διατήρηση της εμμάρτυρης απόδειξης κι της προφορικής συζήτησης με την παρουσία δικηγόρων.

2. Τη διατήρηση της σειράς στον πίνακα κατάταξης των πλειστηριασμών των απαιτήσεων των εργαζομένων, του Δημοσίου και των δικηγόρων στην αναγκαστική εκτέλεση.

3. Την κατάργηση του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές, που δυσχεραίνει την πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη.

4. Την πλήρη κατάργηση της προσωπικής κράτησης.

5. Την προστασία της κύριας κατοικίας και την απάλειψη της αόριστης εξουσιοδότησης περί διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

6. Την ενίσχυση της διαμεσολάβησης και της δικαστικής μεσολάβησης.

7. Τη διατήρηση της αρμοδιότητας εκδίκασης των υποθέσεων εκούσιας δικαιοδοσίας στα ειρηνοδικεία.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά των Δικηγορικών Συλλόγων οι: Βασίλης Αλεξανδρής (Αθηνών), Βαλεργάκης Νίκος (Θεσσαλονίκης), Σταματογιάννης Γιώργος (Πειραιά), Κατσαρός Δημήτρης (Λάρισας), Παπάκος Νίκος (Πάτρας), Κωστογιάννης Δημήτρης (Τρίπολης), Αθανασίου Θανάσης (Καβάλας) και Νικολόπουλος Παναγιώτης (Κορίνθου).

Στη συνάντηση εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ συμμετείχαν επίσης ο Γραμματέας του Κινήματος Στέφανος Ξεκαλάκης, οι βουλευτές Ανδρέας Λοβέρδος εισηγητής του Νομοσχεδίου και Γιώργος Αρβανιτίδης Υπεύθυνος του Τομέα Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης της Κ.Ο, ο Νίκος Μήλης Γραμματέας του Τομέα Επιστημόνων,  ο Δημήτρης Μάντζος μέλος του Τομέα Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Κανελλόπουλος πρώην Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης.