Skip to main content

Γεννηματά: Απαντάμε στους νεοναζί με περισσότερη δημοκρατία

«Απέναντι στους νεοναζί εγκληματίες, απαντάμε με δημοκρατία, με περισσότερη δημοκρατία» υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Μήνυμα δημοκρατικότητας ως απάντηση στον φασισμό και την ακροδεξιά έστειλε απόψε η Φώφη Γεννηματά, από το Κερατσίνι, λίγα μόλις μέτρα από το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας.

«Απέναντι στους νεοναζί εγκληματίες, απαντάμε με δημοκρατία, με περισσότερη δημοκρατία» είπε, ανοίγοντας την εκδήλωση του Κινήματος Αλλαγής.

Όπως τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, «τα θύματα της Χρυσής Αυγής, ο Σαχτζάτ Λουκμάν, ο Παύλος Φύσσας δεν ήταν ούτε Κίνημα Αλλαγής, ούτε ΣΥΡΙΖΑ, ούτε Ν.Δ. Και να ήταν, λίγη σημασία θα είχε. Ο φόρος τιμής δεν είναι κομματικός, είναι ανθρώπινος και πατριωτικός. Ο Φύσσας άνοιξε τα μάτια της ελληνικής κοινωνίας σε μια τρομακτική πραγματικότητα που νόμιζε ότι δεν την αφορούσε. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τον διατηρήσουμε στη συλλογική μνήμη. Ως παράδειγμα και ως προειδοποίηση» σημείωσε.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Γεννηματά επισήμανε ότι στη δίκη της Χρυσής Αυγής «υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις. Δεν χωρούν άλλες. Είναι θέμα τιμής» είπε, ενώ συμπαραστάθηκε στην μητέρα του Παύλου Φύσσα, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να είναι και να μείνει μόνη. Πρέπει να νιώθει ότι είμαστε πολλοί στο πλευρό της. Δεν γίνεται να μένουν άλλο ατιμώρητοι οι εγκληματίες. Δεν γίνεται σήμερα να κυκλοφορούν ελεύθεροι οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα. Η κυβέρνηση έχει ευθύνες για την καθυστέρηση. Δεν έχει άλλοθι» υποστήριξε.

Η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει πολύ ακριβά τον διχασμό και πρόσθεσε ότι προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ από το 1982 και του ΚΙΝΑΛ σήμερα είναι η εθνική συμφιλίωση. «Για μας, την προοδευτική παράταξη, η απάντηση στα άκρα ήταν - και θα είναι πάντα - η εθνική συνεννόηση και ενότητα» υπογράμμισε.

Κατά την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, «οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου πρέπει να ενώνουν τις δυνάμεις τους απέναντι στις διχαστικές φωνές για να τις αφήνουν στο περιθώριο». Η ίδια συμπλήρωσε πως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα «κανείς δεν δικαιούται να πει ότι δεν γνωρίζει, ούτε να αγνοήσει τον κίνδυνο για τη δημοκρατία μας από το ακροδεξιό φαινόμενο στην πιο ακραία του εκδοχή».

Είπε, επίσης, ότι η δημοκρατική προοδευτική παράταξη επισημαίνει από το 2012 τον κίνδυνο, ζητώντας την ενότητα όλων των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου για την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς που σήκωνε κεφάλι.

Ο Γιώργος Καμίνης υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ

«Πρώτοι εμείς ζητήσαμε να χαρακτηριστούν εγκληματική και ναζιστική οργάνωση, με προκάλυμμα ενός πολιτικού κόμματος, επισημαίνοντας ότι η ανοχή στην βία είναι νάρκη στη δημοκρατία» είπε η κ. Γεννηματά. Κάνοντας ειδική αναφορά στον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, και τη στάση που κράτησε στις προκλήσεις των νεοναζιστών και ακροδεξιών στην Αθήνα, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τις εκλογές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Θυμίζω ότι ήταν ο Γιώργος Καμίνης που ως δήμαρχος Αθηναίων το 2013 απαγόρευσε να γίνει το προπαγανδιστικό και διχαστικό συσσίτιο στην πλατεία Συντάγματος. Χρησιμοποίησε τότε τη φράση του Ηλία Ηλιού "θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα". Δεν είναι ζήτημα ποινικής θεωρίας και ακαδημαϊκών συζητήσεων. Η δημοκρατία οφείλει να αμύνεται, δεν μπορεί να αφοπλίζεται την κρίσιμη ώρα» είπε η κ. Γεννηματά. Παράλληλα, επέκρινε την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ για το διχαστικό κλίμα που καλλιεργούν, αλλά και τη Ν.Δ., που ανταποκρίνεται στις προκλήσεις τους, λέγοντας:

«Δεν υπάρχουν διλήμματα "ή εμείς ή αυτοί". Δεν κοιτάμε μπροστά με συνθήματα του τύπου "ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν". Δεν κοιτάμε μπροστά με τη ρητορική μίσους. Αν θέλουμε να σκοτώσουμε το φίδι, πρέπει να σηκώσουμε το ανάστημά μας, να θωρακίσουμε τη δημοκρατία» τόνισε.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κάλεσε ειδικά τους νέους και τις νέες στον αγώνα ενάντια στον φασισμό, λέγοντας: «Το "Αυγό του φιδιού" κυκλοφορεί ανάμεσά τους. Δεν είναι ιστορίες από το παρελθόν, είναι ο κίνδυνος για το μέλλον. Αφορά, όπως είχε γράψει η Χάνα Άρεντ, τον φασισμό στην καθημερινή ζωή, στη "διπλανή πόρτα". Τον αντιμετωπίζουν στις διακρίσεις στις εργασιακές σχέσεις, στην καταγωγή, στον σεξουαλικό προσανατολισμό, στη θέση της νέας γυναίκας, στον τρόπο ζωής, στις πολιτιστικές και οικολογικές ανησυχίες. Τον βιώνουν από όσους καλλιεργούν τον φόβο στο αίτημα της ανοιχτής κοινωνίας» ανέφερε.

Η κ. Γεννηματά ζήτησε «μαζί με τη νέα γενιά να ορθώσουμε τοίχο στη σύγχρονη Ακροδεξιά». Όπως είπε, «στο χέρι της νέας γενιάς είναι να γράψει τη δική της ιστορία και να βρεθεί στην πρώτη γραμμή του κοινού μας αγώνα κατά της Ακροδεξιάς. Είναι η μάχη της γενιάς τους. Στο Κίνημα Αλλαγής έχουμε συνείδηση της ιστορικής μας ευθύνης. Και δεν θα σας απογοητεύσουμε» κατέληξε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.