Skip to main content

Γεννηματά: Δεν έχουμε δυνατότητα για lockdown φυσαρμόνικα

«Προετοιμαστείτε ώστε να μην έχουμε τα ίδια όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα», επισήμανε στον πρωθυπουργό η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

«Χάσατε πολύτιμο χρόνο προετοιμασίας ώστε να μην μας βρει το δεύτερο κύμα ανοχύρωτους» είπε στη δευτερολογία της στη Βουλή η Φώφη Γεννηματά. Κατά την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, αυτή η προετοιμασία θα μπορούσε να περιορίσει δραστικά και να καθυστερήσει την εξάπλωση του ιού σε αυτή τη δεύτερη φάση. «Γιατί το γενικό απαγορευτικό μπορεί να έγινε εκ των πραγμάτων επιβεβλημένο, δεν ήταν όμως αναπόφευκτο κύριε Μητσοτάκη» είπε.

«Και, δυστυχώς, ούτε σήμερα παραδεχθήκατε τα λάθη σας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είστε αποφασισμένοι να τα διορθώσετε» είπε η κ. Γεννηματά, υπενθυμίζοντας πως στο τελευταίο «από τον μακρύ κατάλογο» των διαγγελμάτων του ο πρωθυπουργός είπε ότι, όπως στην έναρξη της πανδημίας, έτσι και τώρα, «είμαστε οι πρώτοι που παίρνουμε σκληρά μέτρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα».

«Αυτή είναι η μισή αλήθεια» είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, υποστηρίζοντας πως «όλη η αλήθεια είναι ότι τα συνεχώς αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα τα καθιστούν επιβεβλημένα οι χαμηλές αντοχές του δημόσιου συστήματος υγείας. Και την κρύβετε αυτή την αλήθεια για να κρύψετε ότι ελάχιστα βελτιώσατε, ως οφείλατε, τις δομές και τις αντοχές του ΕΣΥ όλους αυτούς τους τελευταίους μήνες και ενώ ήταν γνωστό ότι έρχεται δεύτερο κύμα».

Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, χρειάζεται σχέδιο τώρα για την αποτελεσματική οργάνωση του ΕΣΥ και την προστασία των πολιτών. Από το στάδιο της πρωτοβάθμιας τον συντονισμό της αυτοδιοίκησης με τις περιφερειακές μονάδες δημόσιας υγείας μέχρι τα δημόσια νοσοκομεία, τις ΜΕΘ, την πρόσληψη γιατρών.

«Σας καταθέσαμε τις προτάσεις μας φροντίστε να τις αξιοποιήσετε. Επιμένετε κ. Μητσοτάκη να παρουσιάζετε μια δική σας εκδοχή της πραγματικότητας, που όμως τη διαψεύδει η τραγική εικόνα που ζούμε. Αρνείστε ακόμα και σήμερα να αναγνωρίσετε το λάθος σας για το ανεξέλεγκτο άνοιγμα των χερσαίων συνόρων. Στη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη αποτυπώνεται ανάγλυφα το έλλειμμα των πολιτικών σας για το οποίο σας ασκούμε κριτική. Δεν ακούσατε όχι μόνο τις δικές μας προτάσεις, αλλά και τις προτάσεις τις αυτοδιοίκησης που σας εστάλησαν προσωπικά» επισήμανε.

«Προετοιμαστείτε ώστε να μην έχουμε τα ίδια όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα. Δεν έχουμε τη δυνατότητα για lockdown φυσαρμόνικα όπως προτείνουν ορισμένοι. Να μην έχουμε πάλι συνωστισμό στα λεωφορεία, στο μετρό, στα πλοία αλλά και τις σχολικές τάξεις. Και επίσης προετοιμαστείτε σωστά για τον αποτελεσματικό εμβολιασμό του πληθυσμού» ζήτησε η κ. Γεννηματά.

Για το Πολυτεχνείο, τέλος, τόνισε πως «η θέση μας είναι αυτονόητη. Είναι ξεκάθαρο ότι ο εορτασμός του φέτος πρέπει να γίνει σεμνά και μετρημένα, με τη λογική ότι είμαστε μία χώρα σε καραντίνα, με περιορισμούς, που προέχει η ζωή των ανθρώπων και η δημόσια υγεία».