Skip to main content

Γενοκτονία Ποντίων: Ρίγη συγκίνησης με τον Πυρρίχιο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (video)

Ρίγη συγκίνησης σκόρπισαν οι χορευτές ποντιακών συλλόγων που χόρεψαν πυρρίχιο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη η τελετή μνημοσύνης για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Η τελετή για τα 103 χρόνια από τη θλιβερή επέτειο πραγματοποιήθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων στην πλατεία Αγίας Σοφίας, παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών.

«Στέλνουμε το μήνυμα 103 χρόνια μετά ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να λάβει θέση και να εντάξει στη διπλωματική της ατζέντα το ζήτημα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας, όχι υποχωρητικότητα, ναι στον αγώνα», επισήμανε στην ομιλία της η πρόεδρος της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), Χριστίνα Σαχινίδου.

«Φτάσαμε στο σημείο που η Πολιτεία να πάρει πρωτοβουλίες. Και εμείς στην Επιτροπή του Απόδημου Ελληνισμού προτείναμε το αίτημα αυτό να μπει στην ατζέντα της ελληνικής διπλωματίας», υπογράμμισε ο Σάββας Αναστασιάδης, που εκπροσώπησε τον πρόεδρο της Βουλής.

«Αυτές τις ψυχές εμείς δεν τις ξεχνούμε. Εάν αυτός ο τόπος δεν επιμείνει για την αναγνώριση από όλους για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, τότε χάνουμε την ουσία της παρουσίας μας στη Γη», σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου.

«103 χρόνια μετά τη Γενοκτονία του Πόντου, εδώ στην καρδιά τη προσφυγομάνας Θεσσαλονίκης μαζευτήκαμε όλοι για να τιμήσουμε, για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας για κάποια πράγματα. Εδώ στη Θεσσαλονίκη τα 103 χρόνια η λίρα δεν εσίγησε, το τραγούδι – μοιρολόι του Πόντου δεν σταμάτησε να τραγουδιέται σε κάθε γειτονιά της πόλης μας. Δικό μας χρέος είναι να παλέψουμε μέχρι τη τελική δικαίωση, τη διεθνή αναγνώριση», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Ρίγη συγκίνησης σκόρπισαν οι χορευτές ποντιακών συλλόγων που χόρεψαν πυρρίχιο καθώς και τα τραγούδια από τις Μαρίνα Δονικιάν, Ευδοκία Τεκτονίδου και Δέσποινα Χριστοφοράκη.

Στον χώρο βρέθηκαν και εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) καθώς και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων. Κατά την τελετή πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον δρ Ιστορίας και επιστημονικό συνεργάτης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θεοδόση Κυριακίδη.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τους παρευρισκόμενους.