Skip to main content

Γεωργαντάς: Εθνικό στοίχημα ο ψηφιακός μετασχηματισμός

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας είναι ένα εθνικό στοίχημα. Ήδη έχουν εκδοθεί ηλεκτρονικά 150.000 πιστοποιητικά, δήλωσε ο υφυπουργός.

Στο τέλος Αυγούστου αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή ο Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ώστε τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να είναι νόμος του κράτους, όπως επισήμανε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», ενώ αναφερόμενος γενικότερα στις προσπάθειες εξάλειψης της γραφειοκρατίας τόνισε: «Αυτό που μέχρι πριν από λίγους μήνες φαινόταν ακατόρθωτο και αυτό που εδώ και δεκαετίες αποτελούσε γάγγραινα στη ελληνική κοινωνία, διαπιστώνουμε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας είναι ένα εθνικό στοίχημα. Ήδη έχουν εκδοθεί ηλεκτρονικά 150.000 πιστοποιητικά. Υπάρχει κεντρική πολιτική βούληση στην κυβέρνηση και ήδη μπορούν να δουν οι πολίτες τα πρώτα αποτελέσματα».

Ο κ. Γεωργαντάς διευκρίνισε ότι ένα από τα στοιχεία που περικλείονται στον κώδικα, είναι η δημιουργία μητρώου διοικητικών διαδικασιών, «μια προσπάθεια καταγραφής και αρίθμησης όλων των υπηρεσιών που προσφέρει το δημόσιο προς τον πολίτη», ενώ αναφερόμενος στη διαδικασία που θα ακολουθείται είπε: «αφού θα γίνει η καταγραφή και το μοντελοποιήσουμε, στη συνέχεια θα δώσουμε έναν μοναδικό αριθμό κωδικό, ο οποίος θα αναρτηθεί στο μητρώο και θα μπορεί να τον δει οποίος θέλει στο gov.gr. Έτσι και ο υπάλληλος και ο ο πολίτης θα γνωρίζουν από πριν τα βήματα που πρέπει να γίνουν και ποια είναι τα απαραίτητα έγγραφα- δικαιολογητικά για να ολοκληρωθεί μια διαδικασία. Το να απαιτήσει κάποιος περισσότερα έγγραφα από τα αναφερόμενα και να ερμηνεύσει αλλιώς τα στοιχεία που θα έχει μπροστά του, αποτελεί για αυτόν πειθαρχικό παράπτωμα. Αυτό το ξεκάθαρο τοπίο δίνει τη δυνατότητα να κερδίσουμε χρόνο, χρήμα και βέβαια και διαφάνεια» σημείωσε.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών υπογράμμισε ότι ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια για να ελαχιστοποιηθούν «τα βήματα που απαιτούνται και τα έγγραφα που πρέπει να προσκομίσει ο πολίτης. Πολλά έγγραφα μπορούν οι πολίτες να τα λάβουν διαδικτυακά. Από χθες μάλιστα μπορούν οι συγγενείς αποθανόντος προσώπου να πάρουν απόσπασμα της ληξιαρχικής πράξης θανάτου από το σπίτι τους, μέσα από το gov.gr. Είναι και αυτό, είναι ένα από τα οκτώ πιστοποιητικά και ληξιαρχικές πράξεις που μπορεί να πάρει ο πολίτης το τελευταίο μήνα ηλεκτρονικά και ήδη έχουν εκδοθεί 150.000 τέτοια πιστοποιητικά».

Αναφέρθηκε επίσης στη δυνατότητα υποβολής αιτήσεως προς τα ΚΕΠ μέσω βιντεοκλήσης, η οποία όπως είπε «θα είναι έτοιμη σε παραγωγική λειτουργία με συγκεκριμένη πλατφόρμα (myKEPlive.gov.gr) από την ερχόμενη εβδομάδα. Θα εφαρμοστεί, δοκιμαστικά αρχικά, σε 38 δήμους της χώρας. Δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη να επιλέξει να εξυπηρετηθεί σε τέσσερα πεδία, γενικών υπηρεσιών, διεκπεραίωσης επιχειρηματικών διεκπεραιώσεων, για ανθρώπους με αναπηρία και για υποθέσεις του Δήμου στον οποίο υπάγεται.

Σχετικά με τη διαδικασία εξυπηρέτησης μέσω βιντεοκλήσεων, ο κ.Γεωργαντάς είπε ότι ο πολίτης «θα κλείνει το ραντεβού για τη βιντεοκλήση στο ΚΕΠ και την ημέρα που πραγματοποιείται η βιντεοκλήση, αρχικά θα επιδεικνύει την αστυνομική ταυτότητα του, για να γίνει η ταυτοποίηση στην κάμερα και στη συνέχεια θα μπορεί να ζητήσει τη διεκπεραίωση όποιας υπόθεσης επιθυμεί. Η απάντηση θα έρχεται μέσω email ή ταχυδρομικώς -όπως επιθυμεί ο πολίτης».

Σχολιάζοντας, τέλος, την απόφαση παραπομπής του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στο Ειδικό Δικαστήριο από τη Βουλή, ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε πως «ήταν χρέος της Βουλής χθες να αποφασίσει τη διερεύνηση της υπόθεσης αυτής. Ήταν αυτονόητο. Είχαμε τέσσερις εν ενέργεια ανώτατους δικαστικούς που καταγγέλλουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο έργο τους, οι οποίες εάν αποδειχθούν, στοιχειοθετούν πολύ σοβαρά αδικήματα. Δεν έκανε η Βουλή δίωξη, ορθά αποφάσισε, διότι οφείλουμε τη διερεύνηση της υπόθεσης».