Skip to main content

Γεωργία: Επεισόδια με πυροβολισμούς και τραυματίες έξω από τη Βουλή

Η ένταση δημιουργήθηκε με αφορμή την παρουσία και ομιλία του Ρώσου βουλευτή Σεργκέι Γκαβρίλοφ στο κοινοβούλιο της Γεωργίας.

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε η περιοχή πέριξ του κοινοβουλίου της Γεωργίας χθες το βράδυ, όταν αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν διαδηλωτές να εισβάλουν στο κτήριο κάνοντας χρήση δακρυγόνων και σφαιρών καουτσούκ.  Από τα χθεσινά επεισόδια τραυματίστηκαν 39 αστυνομικοί και 30 διαδηλωτές, οι οποίοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με τραύματα, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο σύμβουλος του πρωθυπουργού της Γεωργίας Μαμούκα Μπαχτάτζε. 

Η ένταση δημιουργήθηκε με αφορμή την παρουσία και ομιλία του Ρώσου βουλευτή Σεργκέι Γκαβρίλοφ στο κοινοβούλιο της Γεωργίας, στο πλαίσιο της της ετήσιας Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας.

Στη Συνέλευση συμμετέχουν ορθόδοξοι βουλευτές από 35 χώρες, ο πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής είναι Ρώσος βουλευτής, ενώ ο γενικός γραμματέας, Έλληνας.

Την Ελληνική αντιπροσωπεία απαρτίζουν περίπου 20 άτομα. Ανάμεσά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σαρακιώτης και Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Η οργή των τουλάχιστον 10.000 διαδηλωτών ξεχείλισε όταν ο Γκαβρίλοφ, πρόεδρος της ΔΣΟ αυτήν την περίοδο, μίλησε στους βουλευτές στα ρωσικά, από την έδρα του προέδρου του κοινοβουλίου της Γεωργίας. Οι διαδηλωτές απαιτούσαν την παραίτηση του προέδρου του κοινοβουλίου και του υπουργού Εσωτερικών.

Σημειώνεται ότι οι εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης είχαν ξεκινήσει νωρίτερα με επεισοδιακό τρόπο. Συγκεκριμένα, λίγη ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης, περίπου 200 διαδηλωτές με επικεφαλής 10 εθνικιστές Γεωργιανούς βουλευτές, εισέβαλαν στο κοινοβούλιο και το κατέλαβαν, ζητώντας την απομάκρυνση της Ρωσικής αντιπροσωπείας, όχι μόνο από τη Συνέλευση αλλά και από τη χώρα.



Υπενθυμίζεται ότι Ρωσία και Γεωργία έχουν διακόψει τους διπλωματικούς δεσμούς τους μετά τον πόλεμο του 2008 και την αναγνώριση, εκ μέρους της Μόσχας, δύο περιοχών που αποσχίστηκαν, τη Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, όπου σήμερα σταθμεύουν ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Η παρουσία των Ρώσων βουλευτών στάθηκε αφορμή για έντονες διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις σε αυτήν την πρώην σοβιετική δημοκρατία του Καυκάσου. Νωρίτερα, μια ομάδα Γεωργιανών βουλευτών απαίτησε την αποχώρηση της ρωσικής αντιπροσωπείας.



Πολλοί από τους διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της Γεωργίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και πλακάτ με το σύνθημα «Η Ρωσία είναι κατακτητής».