Skip to main content

Γεωργιάδης: Ανάγκη ψηφιακών δεξιοτήτων σε επιχειρήσεις και δημόσιο

Άρθρο του υποψήφιου προέδρου του τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΟΕΕ για το μοντέλο αμφίδρομης ψηφιακής επικοινωνίας σε επιχειρήσεις και δημόσιο.

Του Βασίλη Γεωργιάδη*

Η ευρεία χρήση των Τεχνολογιών Πληροφοριακής και Επικοινωνιών επέφερε ουσιώδεις αλλαγές σε παγκόσμιο πολιτικό, κοινωνικό επίπεδο και ειδικά στις οικονομικές συναλλαγές με άμεσο αποτέλεσμα την ευρεία επέκταση της τρίτης Τεχνολογικής Επανάστασης, γνωστής και ως Κοινωνία της Πληροφορίας.

Σήμερα οι σύγχρονες επιχειρήσεις και ο δημόσιος τομέας, προωθούν πλέον στα πλαίσια της ψηφιοποίησης ένα νέο μοντέλο αμφίδρομης ψηφιακής επικοινωνίας, έχοντας ως σκοπό την αποτελεσματικότερη επικοινωνία και τη δραστική μείωση του κόστους λειτουργίας και παροχής υπηρεσιών.

Οι νέες τεχνολογίες θα δώσουν την δυνατότητα στο κράτος, να καταπολεμήσει την διαφθορά και την γραφειοκρατία, με σκοπό την δημιουργία ενός ευέλικτου και κατάλληλου περιβάλλοντας έτσι ώστε να συνεργάζεται και να επικοινωνεί αμφίδρομα με τις  επιχειρήσεις. Η ψηφιοποίηση, θα είναι ένα τεχνολογικό εργαλείο για να μειωθεί η παραοικονομία, με σκοπό την αύξηση των άμεσων δημοσίων εσόδων και την παράλληλη ενίσχυση της επιχειρηματικής επενδυτικής δραστηριότητας.

Οι επιχειρήσεις παράλληλα, μπορούν μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου να προωθήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε παγκόσμιο επίπεδο, με σκοπό το εμπορικό άνοιγμα σε νέες αγορές και με αυτόν τον τρόπο να αυξήσουν όχι μόνο τα έσοδα τους, αλλά και να εισάγουν τεχνογνωσία και νέες καινοτόμες ιδέες, έτσι ώστε να είναι ανταγωνιστικές στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Η σταδιακή μελλοντική χρήση και ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στις οικονομικές συναλλαγές (διαδικασία λήψης επιχειρηματικών αποφάσεων και εμπόριο), στη Δημόσια Διοίκηση (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση) αλλά και στις κρατικές δομές και υποδομές μας (έξυπνες πόλεις, μετακινήσεις, υγεία, παιδεία κλπ), θα αποτελέσει ένα εντελώς νέο δυναμικό τεχνολογικό εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης.

Βασικό πρόβλημα στην ολοένα και αυξανόμενη χρήση και ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών αποτελεί το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών και επιχειρήσεων παραμένει ακόμα τεχνολογικά περιθωριοποιημένο, χωρίς να έχει την γνώση και την δυνατότητα πρόσβασης στα προϊόντα και στις υπηρεσίες της ψηφιακής εποχής και της Ψηφιακής Οικονομίας.

Το κράτος σε συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο και άλλους επιστημονικούς φορείς, με τις κατάλληλες πολιτικές και στρατηγικές, θα πρέπει να προωθήσει την ειδική γνώση με τη συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών και των επιχειρήσεων για τις νέες ψηφιακές δεξιότητες και τις σύγχρονες επιπτώσεις στην οικονομία από τον συνεχώς εξελισσόμενο Ψηφιακό Μετασχηματισμό.

*Ο Βασίλης Γεωργιάδης είναι οικονομολόγος και υποψήφιος πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας