Skip to main content

Γεωργιάδης από ΒΕΘ: Κέντρο υψηλής τεχνολογίας η Θεσσαλονίκη

Ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να εξελιχθεί σε ένα πολύ μεγάλο κέντρο digital, υψηλής τεχνολογίας.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος εκτίμησε πως το 2020 θα είναι μια καταπληκτική χρονιά, μιλώντας στην εκδήλωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για την κοπή της βασιλόπιτας που πραγματοποιήθηκε στο Grand Hotel Palace.

«Η ελληνική οικονομία βλέπουν όλοι ότι κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς τη σωστή κατεύθυνση», τόνισε, λέγοντας πως οι προσδοκίες που έχουν γεννηθεί πρέπει να πραγματοποιηθούν. Σημειώνοντας πως η κυβέρνηση έχει κάνει αρκετά για τους έξι μήνες που βρίσκεται στην εξουσία, προέβλεψε πως η επικείμενη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ενδέχεται να έρθει συντομότερα από το προβλεπόμενο, που είναι το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε συγκεκριμένα και σε έργα της πόλης λέγοντας πως σε έναν χρόνο θα λειτουργεί η σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει το λιμάνι με το σιδηροδρομικό δίκτυο. «Θεωρώ εξαιρετικά οξύμωρο και ντροπιαστικό ότι δεν το έχουμε κάνει τόσα χρόνια. Θα σας πω όμως ότι δεν θα γίνει με το σχέδιο το ολίγον φαραωνικό της εναέριας γραμμής. Θα γίνει επίγεια γραμμή. Θα γίνει γρήγορα και σε έναν χρόνο θα δουλεύει», είπε χαρακτηριστικά.

Για το Thess Intec, τόνισε αν κάνουν όλη τη δουλειά που απαιτείται τις επόμενες εβδομάδες, είναι δυνατόν μέσα στον Φεβρουάριο να υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο και η πράξη παραχώρησης της περιοχής από το υπουργείο Οικονομικών. «Πιστεύω ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να εξελιχθεί σε ένα πολύ μεγάλο κέντρο digital, υψηλής τεχνολογίας. Έχει όλες τις προοπτικές να μετατραπεί σε κάτι τέτοιο. Δεν είναι τυχαίο ότι και η Pfizer και η CISCO έχουν επιλέξει τη Θεσσαλονίκη για να έρθουν. Έχει παίξει ρόλο και η κυβέρνηση αλλά είναι κυρίως η επιτυχία της Θεσσαλονίκης, της ίδιας της πόλης», υπογράμμισε.

Τέλος, ο υπουργός σημείωσε πως το επενδυτικό περιβάλλον γίνεται καλύτερο ενώ κάλεσε την επιχειρηματική κοινότητα να αξιοποιήσει την καλή διάθεση της κυβέρνησης να κάνει πράγματα

Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης σημείωσε πως η φετινή χρονιά  μπορεί να αποτελέσει ορόσημο, στην προσπάθεια της χώρας για επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αλλά και τον αναπτυξιακό νόμο προσθέτοντας ότι η επιχειρηματική κοινότητα πλέον αναμένει και τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. «Παραμένει, ωστόσο, ζήτημα προτεραιότητας για την αγορά η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και η αποκατάσταση των ομαλών συνθηκών χρηματοδότησης των επιχειρήσεων», υπογράμμισε.

Όπως επισήμανε μάλιστα, η επιχειρηματική κοινότητα περιμένει περισσότερες ακόμη δράσεις για την ενθάρρυνση νέων επενδύσεων, καθώς και ολοκλήρωση των διαρθρωτικών παρεμβάσεων που έχουν ήδη ξεκινήσει, για τη βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, για την ψηφιοποίηση του κράτους και της οικονομίας, για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, για τη στενότερη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την έρευνα και την καινοτομία

Από πλευράς του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε πως είναι η ώρα «να φέρουμε στη Θεσσαλονίκη τις δουλειές, την ανάπτυξη και τις υποδομές και να σταματήσουμε να μεμψιμοιρούμε».

Τις ευχές του για καλή χρονιά μετέφερε και ο υφυπουργός Εσωτερικών, τομέας Μακεδονίας - Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος ευχήθηκε να ξεχαστεί η δεκαετία της κρίσης. «Να χαμογελάσουμε στο σήμερα και στο αύριο», τόνισε εκφράζοντας την ελπίδα του η δεκαετία αυτή να είναι η δεκαετία της αλλαγής σελίδας.

Από πλευράς του, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, Κώστας Γιουτίκας σημείωσε  πως είναι η ώρα να λυθούν χρόνια προβλήματα ενώ εκπροσωπώντας την ΚΕΔΕ, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου υπογράμμισε την ανάγκη για τη σύνταξη σχεδίου για το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας ο οποίος τόνισε ότι θέλει στον τόπο περισσότερη δουλεία και κάλεσε τον κ. Γεωργιάδη να αγκαλιάσει την περιοχή.