Skip to main content

Γεωργιάδης: Έρχεται απαγόρευση πώλησης διαρκών αγαθών από τα σούπερ μάρκετ

Δημοσιεύεται ΦΕΚ για την απαγόρευση πώλησης προϊόντων που δεν είναι πρώτης ανάγκης - Τι είπε ο υπουργός Ανάπτυξης σε εκδήλωση του ΕΕΘ

Φρένο στην πώληση διαρκών αγαθών από τα σούπερ μάρκετ βάζει η κυβέρνηση με την απαγόρευση τους, η οποία βρίσκεται κάθ´ οδόν.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης αναφορικά με την κατάσταση στην αγορά εν μέσω Covid 19, που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να δημοσιευτεί σχετικό «ΦΕΚ που θα απαγορεύει την πώληση διαρκών αγαθών από τα σούπερ μάρκετ προκειμένου να μην προκαλείται αθέμιτος ανταγωνισμός». Ο υπουργός δεν ξεκαθάρισε ωστόσο αν η διάρκεια της απαγόρευσης θα αφορά την περίοδο της πανδημίας.

Σημειώνεται πως το ΕΕΘ έχει ζητήσει κατ΄ επανάληψη την απαγόρευση πώλησης προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ όπως ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια κλπ. ώστε να μην προκαλείται αθέμιτος ανταγωνισμός με τα καταστήματα που πουλούν αποκλειστικά τα εν λόγω είδη.

Επιπρόσθετα ο κ. Γεωργιάδης, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει την καταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής, για όσο διάστημα παραμένει κλειστή η οικονομία. «Δεν θα σταματήσουμε να βοηθούμε τους επιχειρηματίες, για όσο καιρό χρειαστεί. Πρέπει να αντέξουμε μέχρι τη στιγμή που θα υπάρξει ουσιαστική απάντηση στην πανδημία, μέσω του εμβολίου» ανάφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Οι προτάσεις του ΕΕΘ

«Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν πολλά προβλήματα, υγιείς επιχειρήσεις που δημιούργησαν θέσεις εργασίας, κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο» είπε χαρακτηριστικά κατά την τοποθέτηση του ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης.

«Ζητούμε πάγωμα όλων των οφειλών προς ταμεία, εφορίες, αναστολή δόσεων. Όποιος δεν εισπράτει δεν μπορεί να πληρώσει» ανέφερε ο κ. Ζορπίδης προσθέτοντας πως θα πρέπει να υπάρξει πίεση προς τις τράπεζες για δανειοδοτήσεις, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού αλλά και περεταίρω πρόληψη για τους εργαζόμενους.

«Οι τράπεζες δεν μπορούν να δίνουν δάνεια χωρίς προϋποθέσεις. Δάνεια δίνονται μόνο σε επιχειρήσεις που μπορούν να ανταπεξέλθουν, χωρίς τραπεζικά κριτήρια οδεύουμε προς την καταστροφή» αντέτεινε ο κ. Γεωργιάδης.

Η έρευνα του ΕΕΘ

Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης παρουσιάστηκε η έρευνα που εκπόνησε η εταιρία "To The Point" με θέμα «Εποχή του Lockdown και του Covid 19», σε δείγμα 1030 επιχειρήσεων - μελών του ΕΕΘ.

Το 64,4% δήλωσε πως μετά την εκδήλωση της πανδημίας ο τζίρος του περιορίστηκε, το 25,2% πως παρέμεινε ο ίδιος, ενώ το 8,3% πως αυξήθηκε. Η μερίδα του λέοντος (43,5%) όσων απάντησαν πως κατέγραψαν μείωση τζίρου, κάνουν λόγο για συρρίκνωση κατά 25 έως 50%

Το 84,4% των ερωτηθέντων απάντησε πως κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown δεν προχώρησε σε απολύσεις, ενώ μόλις το 4,7% απέλυσε εργαζόμενους.

Το 75,4% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησαν πως δεν έκαναν αίτημα σε τράπεζα για να λάβουν κάποια χρηματοδότηση με βάση τα μέτρα στήριξης που θέσπισε η κυβέρνηση, ενώ το 23% απάντησε θετικά.

Στην ερώτηση «ποια από τα παρακάτω μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση έχετε κάνει χρήση;» το 41,5% απάντησε «το προσωπικό μου πληρώθηκε από το κράτος», το 35,1% έκανε χρήση της επιστρεπτέας προκαταβολής, το 16% «αναστολή πληρωμών προς το κράτος»και το 3,5% έλαβε δανειοδότηση.

Απαισιόδοξο εμφανίζεται το 55,7% για το μέλλον της οικονομίας το επόμενο δωδεκάμηνο, ενώ για την επιχείρηση του το 30% εκτιμά πως θα πορευτεί χειρότερα, το 44,1% πως θα μείνει στάσιμη και το 20,4% πως θα τα πάει καλύτερα.

Θετικά αποτιμούν 4 στους 10 επιχειρηματίες τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους, αρνητικά οι 3 στους 10 ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό όσων δεν βλέπουν ούτε ως θετικά, ούτε ως αρνητικά τα μέτρα της κυβέρνησης.

Το 26,6% αποτιμά θετικά τα μέτρα για φορολογικά ζητήματα, το 35,4% αρνητικά ενώ το 34,2% ούτε θετικά ούτε αρνητικά.

Σημειώνεται πως στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν και τα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν σε Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία και Τσεχία. Η αποτύπωση των στοιχείων έγινε για να καταδειχθούν οι καλές πρακτικές.

Ενδεικτικό είναι πως στη Γερμανία, τα μέτρα στήριξης μεταφράζονται στο 9% του ΑΕΠ της χώρας, στην Αυστρία στο 9,5%, στην Πορτογαλία στο 5% και στην Ελλάδα στο 6%.