Skip to main content

Γεωργιάδης: Έρχονται μέτρα για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

«Στο παρελθόν δένονταν στα κάγκελα των λιμανιών για να μη γίνουν οι παραχωρήσεις, τώρα μας ζητάνε να τρέξουμε τις ιδιωτικοποιήσεις» είπε ο υπουργός

«Ο ελληνικός λαός μας έδωσε μια ευκαιρία και πρέπει να τον τιμήσουμε για την εμπιστοσύνη του. Τώρα ήρθε η ώρα για να συνεννοηθούμε για τα αυτονόητα. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα κάνει τα αυτονόητα, και αν το κάνουμε η Ελλάδα θα πάει μπροστά, να είστε βέβαιοι».

Τα λόγια αυτά ανήκουν στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος ήταν ομιλητής στο  2ο Ετήσιο Οικονομικό Forum που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ.

Μάλιστα δήλωσε ευτυχής που βρίσκεται στο τιμόνι του συγκεκριμένου υπουργείου δεδομένου πως πλέον δεν υπάρχουν αντιπαραθέσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις όπως στο παρελθόν, αντιθέτως είπε χαριτολογώντας πως πλέον οι δημοσιογράφοι τον ρωτούν γιατί καθυστερούν οι ιδιωτικοποιήσεις. Σε αυτό, σύμφωνα πάντα με τον κ. Γεωργιάδη, συνέβαλε πως μέσα από τη διακυβέρνηση της προηγούμενης κυβέρνησης ο ελληνικός λαός απομυθοποίησε την Αριστερά λόγω της εμπειρίας που απέκτησε τα προηγούμενα χρόνια.

«Στο παρελθόν δένονταν στα κάγκελα των λιμανιών για να μη γίνουν οι παραχωρήσεις, τώρα μας ζητάνε να τρέξουμε τις ιδιωτικοποιήσεις» ανέφερε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεδομένου πως το θέμα του συνεδρίου ήταν «Επανεκκίνηση: Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Το κλειδί για τη διάχυση της ανάπτυξης στην κοινωνία» ο κ. Γεωργιάδης, διαβεβαίωσε πως θα γίνει το καλύτερο δυνατό για να υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο του νέου ασφαλιστικού νόμου, θα επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές νεοφυών επιχειρήσεων (start ups). Επιπλέον το υπουργείο ετοιμάζει ειδικό δανειοδοτικό πρόγραμμα για τις ΜμΕ, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Παράλληλα όπως έκανε γνωστό ο κ. Γεωργιάδης διαμορφώνεται και θεσμικό πλαίσιο για ειδικές εταιρείες που θα χορηγούν  μικροπιστώσεις, δάνεια ως 25.000 ευρώ, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό.

Ο υπουργός Ανάπτυξης παίρνοντας τη σκυτάλη από την επικεφαλής του think tank «Δίκτυο» Άννα Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση σημειώνοντας πως μπορεί τις τρεις προηγούμενες λόγω συγκυριών η Ελλάδα να τις έχασε, ωστόσο έχει την ευκαιρία, αν το θέλει, να επενδύσει στη γνώση και να κάνει το άλμα προς τα εμπρός.

«Πρέπει να φύγουμε μπροστά, να φύγουμε από τη μιζέρια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

«Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, αφορά τους πάντες, κινείται 300 φορές πιο γρήγορα από την 3η, δηλαδή την ηλεκτρονική διακυβέρνηση» υπογράμμισε η κα. Διαμαντοπούλου στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τοποθέτηση της. «Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, της Τεχνητής Νοημοσύνης, θα είναι εδώ πριν το καταλάβουμε. Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρωτοπορία γιατί δεν χρειαζόμαστε υποδομές, όπως στις προηγούμενες Επαναστάσεις» σημείωσε η κα. Διαμαντοπούλου.

Αισιόδοξος για την επόμενη ημέρα της οικονομίας εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου ICC Ελλάδας και νέος δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας επισημαίνοντας πως θα πρέπει η κυβέρνηση να μειώσει το φόρο κληρονομιάς καθώς η χώρα μας καταγράφει ρεκόρ στην μη αποδοχή των κληρονομιών.

Οικονομολόγος με μακρά θητεία στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ο κ. Δούκας αναφέρθηκε στο ποια είναι τα συστατικά για την επιτυχία μιας επιχείρησης. Μεταξύ αυτών η εξέλιξη και μεγέθυνση της επιχείρησης, η αυτοβελτίωση, η γνώση του αντικειμένου, η εσωτερική εργασιακή ηρεμία, η αξιοκρατία, η ανάληψη ρίσκου, η στροφή στην καινοτομία, η προετοιμασία για τη διάδοχη κατάσταση.  

Ένταση στην τοποθέτηση Μαρδά

Ένταση και αποδοκιμασίες προκάλεσε η τοποθέτησή του πρώην υφυπουργού Δημήτρη Μάρδα, καθώς είπε πως τα capital controls δεν ήταν αυτά που προκάλεσαν πρόβλημα στις επιχειρήσεις, αλλά η μειωμένη ρευστότητα (δείτε εδώ).

«Ας μην μπερδεύουμε τη ρευστότητα με τα capital controls» είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα σημείωσε πως οι μειώσεις φόρων δεν συνεπάγονται αναγκαστικά επενδύσεις και αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

Στα δύσκολα χρόνια που πέρασαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναφέρθηκε κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης κάνοντας μνεία στην πολυπλοκότητα του κράτους. «Το κράτος μας κοιτούσε, το προηγούμενο διάστημα, σαν απατεώνες και λωποδύτες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζορπίδης.

Στο τέλος της εκδήλωσης το ΕΕΘ τίμησε την Στήβη Σιωζοπούλου, ιδιοκτήτρια του παιδικού σταθμού «Αλέξανδρος», του πρώτου που λειτούργησε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.