Skip to main content

Γεωργιάδης για Εξοικονομώ: Να είναι προσεκτικοί οι αιτούντες στις αιτήσεις που καταθέτουν

Ο υπουργός Ανάπτυξης κάλεσε τους δικαιούχους του προγράμματος Εξοικονομώ να είναι προσεκτικοί στις αιτήσεις που καταθέτουν.

Να είναι προσεκτικοί στις αιτήσεις που καταθέτουν, προκειμένου να πάρουν τα χρήματά τους πιο γρήγορα, κάλεσε τους δικαιούχους του προγράμματος Εξοικονομώ, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Απαντώντας στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Χαρίτση, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι μόλις το 1% των αιτήσεων είναι πλήρεις στην πρώτη αξιολόγηση.

Νωρίτερα, ο κ. Χαρίτσης είχε επισημάνει ότι για το πρόγραμμα "Εξοικονομώ" του 2020, "από τις 37.500 αιτήσεις, έχουν γίνει πληρωμές σε 80! Ήτοι 0,21% συνόλου. Αυτή είναι η πραγματικότητα", είπε ο κ. Χαρίτσης.

Στις 100 αιτήσεις, οι 99 έχουν μέσα λάθη, που με βάση τον κανονισμό, απαγορεύεται να γίνει η πληρωμή, είπε ο κ. Γεωργιάδης. Σημείωσε, ότι το 20% φτάνουν να είναι πλήρεις μετά τη δεύτερη αξιολόγηση, το 40% μετά την τρίτη αξιολόγηση, ενώ το 39% μένουν με προβλήματα και μετά τη τρίτη αξιολόγησή τους. "'Αρα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, και θα πρέπει οι καταθέτοντες να είναι πολύ περισσότερο προσεκτικοί στον τρόπο που κάνουν την κατάθεση στο πρόγραμμα "Εξοικονομώ" εάν θέλουν να πάρουν τα χρήματα τους γρήγορα" είπε ο κ. Γεωργιάδης. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι, "τα χρήματα είναι δεσμευμένα στην αναπτυξιακή τράπεζα και μόλις η αίτηση γίνει δεκτή, η πληρωμή γίνεται το ίδιο δευτερόλεπτο, αυτόματα".

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι πληρωμές που γίνονταν από ΣΥΡΙΖΑ στο προηγούμενο πρόγραμμα Εξοικονομώ γίνονταν με πολλά λάθη, με αποτέλεσμα η αρμόδια υπηρεσία να επιβάλει πρόστιμο 7 εκ. στην Αναπτυξιακή Τράπεζα. "Εμείς είπαμε: Δεν θα πληρώνεται καμία αίτηση εάν δεν είναι απολύτως ορθή βάσει του κανονισμού. Αυτοί που κάνουν τις αιτήσεις, να τις κάνουν σωστά" είπε ο κ. Γεωργιάδης, επικρίνοντας την προηγούμενη κυβέρνηση ότι "τους μάθατε να τις κάνουν πλημμελώς".