Skip to main content

Γεωργιάδης: Η Βόρεια Ελλάδα προτεραιότητα για την ανάπτυξη της χώρας

Βασικοί πυλώνες ανάπτυξης για τη Βόρεια Ελλάδα τα λιμάνια της επισημαίνει στη Voria ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί πρώτη αναπτυξιακή προτεραιότητα για την Ελλάδα, με βασικούς πυλώνες τα λιμάνια της,  τονίζει στη συνέντευξή του στη Voria ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης*. επισημαίνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση προχωρά στην παροχή αναπτυξιακών κινήτρων σε επιχειρήσεις της περιοχής για να μπορέσουν να ανταγωνιστούν τις όμορες χώρες.

Ο ίδιος τονίζει ότι το αναπτυξιακό νομοσχέδιο περιλαμβάνει ταχείες διαδικασίες αδειοδοτήσεων με μηδενική γραφειοκρατία και κίνητρα για τα επιχειρηματικά πάρκα και τις στρατηγικές επενδύσεις,

Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για μειωμένη αποτελεσματικότητα στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μη χαθούν οι κοινοτικοί πόροι.

 Με ποιες κινήσεις θα καταστήσετε την Ελλάδα ελκυστική για επενδύσεις απελευθερώνοντας τις δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας, σύμφωνα και με τη βασική προεκλογική σας εξαγγελία; Ποιες είναι οι βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων που αφορούν τις επενδύσεις;

Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό, ούτε την πυρίτιδα. Κάνουμε τα αυτονόητα πράγματα και τις καλύτερες επιχειρηματικές πρακτικές που έχουν ήδη ακολουθήσει όλα τα προηγμένα κράτη του πλανήτη, για να μπορέσουμε να κάνουμε τη ζωή των επιχειρηματιών ευκολότερη. Άρα, έχουμε ταχείες διαδικασίες αδειοδοτήσεων με μηδενική γραφειοκρατία, με εκσυγχρονισμό της βιομηχανικής νομοθεσίας, με κίνητρα για τα επιχειρηματικά πάρκα και με οφέλη για τις στρατηγικές επενδύσεις.Με αυτόν τον τρόπο το σύνολο της ελληνικής οικονομίας θα ωφεληθεί από το προτεινόμενο νομοσχέδιο.

Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του σχεδιασμού σας για το νέο ΕΣΠΑ (2021-2027); Σε ποια σημεία θα διαφοροποιηθείτε από το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης για την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων;

Πριν αναφερθούμε στη νέα προγραμματική περίοδο, να δούμε τι συμβαίνει στην τρέχουσα. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μας κληροδότησε το ΕΣΠΑ, κυριολεκτικά, σε «μαύρα χάλια», ενώ υπάρχουν προγράμματα όπως για τη διαχείριση απορριμμάτων, στα οποία υπέστη Βατερλώ ανυπερβλήτου μεγέθους. Ένα στοιχείο θα σας αναφέρω μόνο για να αντιληφθείτε το μέγεθος της ανεπάρκειάς τους: από το συνολικό προϋπολογισμό των 22 δις ευρώ, εξαιρουμένων των αγροτικών προγραμμάτων, του εν εξελίξει ΕΣΠΑ απομένουν να δαπανηθούν 17 δις ευρώ έως το 2023 ώστε η χώρα μας να μην χάσει ούτε ευρώ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο πρέπει να δαπανούμε περί τα 5 δις ευρώ. Αντιλαμβάνεσθε ότι για να πετύχουμε αυτόν τον εθνικό στόχο, καλύπτοντας και τα χαμένα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, καλούμαστε να καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες.
Παράλληλα, με το εν εξελίξει ΕΣΠΑ, προετοιμάζουμε και το καινούργιο, της περιόδου 2021-27, με βάση τις δεσμευτικές θεματικές προτεραιότητες που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και κατά τρόπο που ν’ απαντά στις βασικές ανάγκες και προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας. Στόχοι μας είναι – και δεσμευόμαστε να εργαστούμε σκληρά για να τους πετύχουμε – να διεκδικήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους κοινοτικούς πόρους και να σχεδιάσουμε το νέο ΕΣΠΑ έτσι ώστε να αφήσει βαθύ το αναπτυξιακό αποτύπωμά του προκειμένου να έχει η χώρα μας το μεγαλύτερο δυνατό όφελος.

Με ποια μεγάλα projects σκοπεύετε να δώσετε ώθηση στην οικονομία της Βόρειας Ελλάδας; Και επιπλέον, τι θα γίνει με τις περιπτώσεις της ΕΛΒΟ και της ΕΒΖ;

Η Βόρειος Ελλάδα αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την ανάπτυξη της χώρας. Έχει μείνει πίσω σε σχέση με αυτό που πραγματικά μπορεί να δώσει στην Ελληνική οικονομία και θέλουμε να αξιοποιήσουμε όλα τα μεγάλα στρατηγικά πλεονεκτήματα. Εξετάζουμε πόσο θα βοηθήσουμε και στο θέμα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και σε άλλα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας καθώς και πώς θα δώσουμε αναπτυξιακά κίνητρα σε επιχειρήσεις, για να ανταγωνιστούν τις όμορες χώρες. Όσον αφορά ειδικότερα την ΕΛΒΟ, έχουμε εν εξελίξει διαγωνισμό, ο οποίος θα ανακοινωθεί σύντομα.  Αναφορικά με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, έχουμε ασταμάτητες συσκέψεις με την Τράπεζα Πειραιώς και ενδιαφερόμενους επενδυτές. Πιστεύω ότι θα έχουμε να παρουσιάσουμε πολύ σύντομα ένα επαρκές, έστω βραχυχρόνιο σχέδιο.

Ποιο είναι το σχέδιό σας για την οργάνωση περιοχών που παρουσιάζουν άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις και συγκεκριμένα για το Καλοχώρι που ενδιαφέρει τη Θεσσαλονίκη;

Μετά την ψήφιση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, στο οποίο, όπως προανέφερα, προβλέπονται κίνητρα για την εγκατάσταση επιχειρήσεων στα επιχειρηματικά πάρκα καθώς σήμερα το 95% των επιχειρήσεων είναι εγκατεστημένες εκτός αυτών, ετοιμάζουμε  συνολική νομοθετική πρωτοβουλία για τη χωροθέτηση και τη βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας των βιομηχανικών περιοχών. Στο πλαίσιο αυτό προσεγγίζουμε και το θέμα του Καλοχωρίου, που θέτετε στην ερώτησή σας.

*Η συνέντευξη δημοσιευύθηκε στην έντυπη Voria στις 7 Σεπτεμβρίου