Skip to main content

Γεωργιάδης: Μεγάλα οφέλη από το Κέντρο Τεχνολογίας και Καινοτομίας στη Σύρο

Μεγάλα οφέλη θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν από το Κέντρο Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας στη Σύρο, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Τη βεβαιότητα ότι το Κέντρο Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας στο Νεώριο της Σύρου, θα φέρει μεγάλα οφέλη καθώς επενδυτικές και εμπορικές εφαρμογές θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν, άμεσα, στο χώρο της ναυπηγικής βιομηχανίας, εξέφρασε στο χαιρετισμό του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης στη διαδικτυακή παρουσίαση του Κέντρου στο Νεώριο της Σύρου.

Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Κέντρο Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας, στις εγκαταστάσεις του Ναυπηγείου του Νεωρίου στη Σύρο, που δημιουργούν οι εταιρείες ONEX και η Cisco, έχει ως στόχο να παρέχει στις επιχειρήσεις μια ιδανική γκάμα τεχνολογικών εργαλείων για την εξισορρόπηση τόσο της οικονομικής όσο και της περιβαλλοντολογικής βιωσιμότητας τους. Επίσης, θα αποτελέσει και ένα κόμβος θαλάσσιας καινοτομίας, για να αναπτυχθούν σχέδια που θα ‘'αλλάζουν τα δεδομένα'' μέσω ενός οικοσυστήματος, ψηφιακών συνεργατών, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, επιστημονικών συνεργατών, Start-up επιχειρήσεων, προς όφελος της ναυτιλιακής βιομηχανίας σε γενικότερο επίπεδο.

Αναλυτικά στο χαιρετισμό του ο υπουργός ανέφερε:

«Θέλω να συγχαρώ την ONEX και τη CISCO για τη συνεργασία τους και την δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας στο Νεώριο της Σύρου. Ως υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων στηρίζω προφανώς επενδύσεις όπως της ONEX - και το ξέρει ο κ. Ξενοκώστας ότι εμπλέκομαι πάντα ενεργά για να ξεμπλοκάρω επενδύσεις-, είμαι, όμως, ταυτόχρονα και ο υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας καθώς έχω υπό την εποπτεία μου την γενική γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.

Η ιδέα ενός Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας στο Νεώριο της Σύρου, δηλαδή ενός επίσημου και οργανωμένου R & D για τη ναυτιλία, τη ναυπηγική και για όλα αυτά που έχουν κάνει υπερήφανους τους Έλληνες εδώ και αιώνες, νομίζω ότι είναι κάτι που έλειπε από την Ελλάδα. Θα φέρει σίγουρα πολύ μεγάλα οφέλη και σε επίπεδο ακαδημαϊκής γνώσης αλλά είμαι βέβαιος ότι πολλές από τις γνώσεις αυτές θα έχουν επενδυτικές και εμπορικές εφαρμογές, άμεσα, στο χώρο της ναυπηγικής βιομηχανίας. Εάν αυτό το επιτύχουμε, το κέρδος για τη χώρα θα είναι πολλαπλό, για την κυβέρνηση μεγάλο και για σας, κ. Ξενοκώστα της ONEX και κ. Τσιμπούκη, γενικέ διευθυντά της CISCO, ένα σημείο αναφοράς και υπερηφάνειας.

Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβερνήσεως χαιρετίζω την δημιουργία του Κέντρου και θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα το στηρίξουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Θέλω, παράλληλα, να ζητήσω από τον κ. Ξενοκώστα να μεταφέρει στους εργαζόμενους στο Νεώριο της Σύρου ότι τους ευχαριστούμε για την καλή δουλειά που κάνουν και το καλό όνομα στο Ναυπηγείο».