Skip to main content

Γεωργιάδης: Παράταση θητείας στα επιμελητήρια για ομαλές εκλογές του χρόνου

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης δεν θα προσμετράται η διανυθείσα θητεία για την επανεκλογή του προέδρου επιμελητηρίου.

«Καταθέσαμε την τροπολογία για παράταση κατά ένα έτος των θητειών των επιμελητηρίων, διότι εν μέσω πανδημίας, καραντίνας και κλειστών καταστημάτων, δεν είναι δυνατόν να διεξαχθούν ομαλά οι εκλογές των επιμελητηρίων, εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης, για τους λόγους που η κυβέρνηση προχωρά στην παράταση της θητείας τους.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις στην Ολομέλεια, ο κ. Γεωργιάδης ενημέρωσε επίσης τη Βουλή ότι με διάταξη που φέρνει η κυβέρνηση "δεν θα προσμετράται, για την επανεκλογή του προέδρου επιμελητηρίου, θητεία διανυθείσα, από εκλογή σε αντικατάσταση, για οποιονδήποτε λόγο, του αρχικώς εκλεγέντος προέδρου, ανεξαρτήτως διάρκειας αυτής". Όπως είπε ο υπουργός, υπάρχουν κάποιοι πρόεδροι επιμελητηρίων, οι οποίοι είτε ανέλαβαν στην πρώτη τους θητεία κατόπιν πολιτικής συμφωνίας, διαδεχόμενοι άλλον πρόεδρο, είτε πήραν τη θητεία τους μετά από την εκδημία του προκατόχου τους και "είναι αδικία αυτοί οι πρόεδροι να μην μπορούν να ξαναβάλουν υποψηφιότητα, δεδομένου ότι δεν είχαν δύο πλήρεις θητείες".

Αναφερόμενος στην δυνατότητα παράτασης κατάθεσης των ισολογισμών των επιμελητηρίων, είπε ότι αφαιρείται το πρόστιμο διότι πολλά επιμελητήρια δεν έχουν καταφέρει να καταθέσουν τους ισολογισμούς τους εγκαίρως και πλέον τους δίνεται παραπάνω χρόνος για να εκπληρώσουν αυτή την υποχρέωση που έχουν.

Ο κ. Γεωργιάδης ενημέρωσε επίσης τη Βουλή ότι με διάταξη που εισάγεται προς ψήφιση, "θέση μέλους του ΔΣ που έμεινε κενή, συμπληρώνεται από τον πίνακα επιλαχόντων του ίδιοι συνδυασμού. Αν δεν υπάρχουν επιλαχόντες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων διορίζει τα ελλείποντα μέλη του ΔΣ, επιλέγοντας αυτά, μεταξύ 5 έως 10 προσώπων, τα οποία όμως υποδεικνύει το ΔΣ, από προτεινόμενο κατάλογο του οικείου συνδυασμού". Όπως επισήμανε ο υπουργός, υπάρχουν δύο περιπτώσεις Επιμελητηρίων που έχουν σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας και γι΄ αυτό ρυθμίζεται το θέμα.

Τέλος, ο υπουργός ενημέρωσε ότι προτίθεται να κάνει δεκτή βουλευτική τροπολογία του βουλευτή της ΝΔ Θανάση Πλεύρη ώστε επιμελητήρια που δεν στεγάζονται σε δικό τους ακίνητο και έχουν τα χρήματα, να μπορούν να αγοράσουν ακίνητο για τη στέγασή τους. Προϋπόθεση είναι το ποσό που θα απομείνει, μετά την αγορά ακινήτου, να υπερκαλύπτει τις λειτουργικές ανάγκες του επιμελητηρίου.