Skip to main content

Γεωργιάδης προς Μπαλτά: Δεν υπήρχαν Έλληνες με επαρκή προσόντα;

Ερώτηση στον υπουργό Πολιτισμού κατέθεσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, σχετικά με τον διορισμό του Βέλγου Γιάν Φαμπρ στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης κατέθεσε την Παρασκευή επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, αναφορικά με τη λογική της «διεθνοποίησης» των ελληνικών φορέων Πολιτισμού που προτάσσει ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς με τις τελευταίες αποφάσεις του.

Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κάλεσε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού να απαντήσει γιατί απηύθυνε πρόσκληση στον Βέλγο Γιάν Φαμπρ να αναλάβει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, ενώ τη συγκεκριμένη θέση θα μπορούσαν να καλύψουν Έλληνες καλλιτέχνες και διανοούμενοι, με ικανά και επαρκή προσόντα.

Ο κ. Γεωργιάδης υπενθύμισε δε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός και πολιτικός προϊστάμενος του κ. Μπαλτά είχε θέσει ως βασική προτεραιότητα στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω του Πολιτισμού, ιδίως σε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Aναλυτικά η ερώτηση:

«Θέμα: Αναφορικά με τη λογική της «διεθνοποίησης» των ελληνικών φορέων Πολιτισμού που προτάσσει ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

Τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες μέρες αναφορικά με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου δε διαφαίνεται πως θέτουν τα υγιή θεμέλια στο να επιτευχθεί «μια δημιουργική ισορροπία μεταξύ της συνέχειας και της καινοτομίας» (Συνέντευξη τύπου, Ενημερωτικός Φάκελος Δημοσιογράφων, 29.03.2016). Είναι εμφανές ότι, ο Υπουργός Πολιτισμού διά μέσου άστοχων και πρόχειρων βηματισμών επιχειρεί να θολώσει το τοπίο, προκειμένου να καλύψει το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωμένη πολιτική ατζέντα. Οι παραπάνω ενέργειες κορυφώθηκαν με την παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης.

Η λογική της «διεθνοποίησης» στους ελληνικούς φορείς Πολιτισμού είναι, καθώς φαίνεται, πάγια θέση του Υπουργού Πολιτισμού, αφού πολλοί νέοι Διευθυντές και μέλη σε διάφορους φορείς πολιτισμού, προσωπικές επιλογές του κ. Μπαλτά, δεν είναι Έλληνες. Η λογική αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον κυβερνητικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και πολιτικός προϊστάμενος του κ. Μπαλτά έθεσε ως βασική προτεραιότητα στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω του Πολιτισμού, ιδίως σε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Συνεπώς ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Στη βάση ποιας λογικής το Υπουργείο Πολιτισμού απηύθυνε πρόσκληση στον Βέλγο καλλιτέχνη Jan Fabre, να αναλάβει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου (πρώην Ελληνικό Φεστιβάλ, Ελληνικό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου) για τα έτη 2016­-2019;

Δεν υπήρχαν, κατά την κρίση σας, Έλληνες καλλιτέχνες και διανοούμενοι με ικανά και επαρκή προσόντα, που να μπορούν να καλύψουν τις παραπάνω θέσεις, ιδίως σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, όπου ο Πολιτισμός, με βάση το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να συνιστά και πηγή παραγωγής πλούτου και θέσεων εργασίας;».